От х:

Днес в x:

Хасковски пчелар проби с екологичен мед в Англия

Изображение 1 от 6

    Половин тон екологично чист мед е продал миналата година в Англия хасковският пчелар Тилко Русев. Пазар за продукцията му на Острова осигурил внукът му Живко Емилов, който е завършил социология в университета в Лондон и останал да живее в Англия.

    “Там един килограм мед върви по 15 паунда, в България средната цена е около 8 лева”, признава 71-годишният Тилко Русев. Той има 50 кошера в Кенана, още 15 в Бяла река. Пчелинът му е регистриран и сертифициран, дори получил финансова помощ по европейска програма. “Вносът в Англия няма мито, изисква се само сертификат за качество”, уточнява пчеларят.

    Тилко Русев е потомствен пчелар, но осъзнал това едва когато се запалил сам по пчеларството. Преди това бил активен радиолюбител, имал и собствена радиостанция.

    “По онова време се свързвахме с Юлия и Дончо Папазови, които обикаляха световните океани. Някога в сегашния Дом на техниката имаше техническа книжарница и една студена есенна вечер през 1972 година влязох в нея. Търсех литература, за да усъвършенствам антената си. Попитах продавачката дали имат някаква техническа литература по темата и тя ми даде “Парола на кръстостосаните антени”. Прибрах се вкъщи и гледам – първа част: пчели, втора част: мравки. Зачетох се и ми стана интересно. Пчелите се ориентират с антените си. Полезната им площ за паша е на около 2 километра от кошера, през лятото разстоянията се увеличават. Така се запалих по пчеларството”, разказва Тилко Русев, който вече почти половин век се занимава с любимото си хоби.

    “Тогава научих, че и дядо ми е бил пчелар, и чичовците ми. А в края на книгата имаше описание и схема как се прави кошер. Бяха ми останали материали от строителството на къщата и направих три. През лятото пък купих пчели и така се започна”, допълва пчеларят.

    Особено удоволствие пък му доставя фактът, че внукът му също се е запалил по пчеларството и има на кого да предаде знанията си, трупани в продължение на половин век.

    “Всяко лято внукът е в Хасково. Идва през април и остава до септември, помага ми на пчелина. Миналата година продадохме в Англия 500 килограма, тази година гоним един тон”, казва още пчеларят.

    До бунгалото си, превърнато в цех за производство на мед, Тилко Русев събира дънери с хралупи. Особена гордост за него е вековно дърво, ударено от мълния. В него е имало хралупа с пчели. "Дънерът излъчва особена особена енергия. Минути да поседиш на него, чувстваш се зареден". 

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Аз
      Аз
      39 -4
      14:32, 5 апр 2017
      Браво на човека ! Жив и здрав да е !!!
    • 2
      Би
      Бинев
      8 -2
      22:01, 5 апр 2017
      Нищо не е продал.
    • 3
      Пч
      пчелар
      6 0
      21:29, 6 апр 2017
      Интересно написано, гледа си човека ( любител пчелар) няколко кошера, снимали го и.... написаното е художествена измислица....
    Последни новини