От х:

Днес в x:

Протест "Един час мълчание в почит на пчелата и българските пчелари".

За справедливо разпределение на субсидиите за сектора и криминализиране на кражбите на пчелни семейства настояват пчеларите от Варненския регион, които днес излязоха на мълчалив протест: "Един час мълчание в почит на пчелата и българските пчелари".

Пред местната областна управа, където се събраха недоволните, те заявиха, че настояват за среща със земеделския министър, за да реши проблемите им.

Пчеларите настояха, че имат нуждата от директни субсидии, както останалите животновъди в страната.

"Националната програма за подпомагане на сектора не разполага с достатъчно средства, а за следващия тригодишен период тя ще бъде намалена с 2 милиона, от 7 на 5 милиона лева", обясни зам.-председателят на Съюза на българските пчелари и председател на местната организация Янко Янков.

Той допълни, че секторът загива, смъртността сред пчелните семейства расте, а европейските пари се разпределят хаотично.

Янков каза още, че ако ресорното министерство не изпълни исканията им, производителите на мед ще бъдат принудени да изоставят кошерите си.

Протестиращите бяха поканени на среща от областния управител на Варненския регион Иван Великов, който се ангажира да им съдейства за среща със земеделския министър.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини