От х:

Днес в x:

Проф. Витанов: "Ние излязохме от пика и загубихме битката по Великден" (видео)

"Ние излязохме от пика и загубихме битката по Великден", коментира ситуацията със заразата от COVID-19 у нас в студиото на сутрешния блок на БНТ математикът от БАН проф. Николай Витанов.

Проф. Николай Витанов е част от оперативния щаб и ръководи изготвянето на математическия модел за разпространение на епидемията в България.

Когато заразата се появи у нас за пръв път, беше казано да държим карантината три седмици и ще получим добри новини. Тогава хората са били много дисциплинирани, държали са карантината и след три седмици е станало ясно, че добрата новина е, че ще има пик около Великден. 

Тогава проф. Витанов е предупредил, че има два варианта - благоприятен и неблагоприятен. В момента ние влизаме в неблагоприятния вариант.

Влизаме в неблагоприятния вариант и скоро това ще си проличи, предупреди математикът. Проф. Витанов нарече "дълъг пас" ситуацията, при която от зона, в която има много заразени, излизат хора и разнасят заразата там, където я няма.

Въпрос на решение е дали ще слезем от хълма или ще катерим следващия връх. 

Извънредното положение е изчисляване на времето при положение, че ще спечелим битката по Великден - т.е., че максимумът заразени хора ще е сега, след което ще тръгнем надолу и ще се отменя извънредното положение, съществено ще се намаляват мерките и т.н., изтъкна Витанов. Той обаче е песимист: "Загубихме битката по Великден."

Сега трябва да се отбраняваме, каза Николай Витанов. 

Кога ще е следващата битка?

Вирусът ще стане по-силен, огнищата ще започнат да растат, особено в страната, предупреди математикът.

Медицинската система в страната не е като в София и големите градове, може да не могат да издържат, посочи проф. Витанов

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    #
    #
    11 -7
    12:17, 24 апр 2020
    Поредния некадърник, папкащ от парите на данъкоплатците.
    • Да
      Данъкоплатец
      2 0
      11:10, 25 апр 2020
      Човекът със сигурност е по-кадърен от теб и знае какво говори. Ти можеш ли да се похвалиш със същото? Едва ли...
  • 2
    19
    1952
    6 -6
    13:16, 24 апр 2020
    Гадните и нагли ШОПИ са виновниците за увеличение на заболелите!!Сега искат и по Витоша да ходят!!
    • Ш1
      Ш1953
      9 -3
      16:31, 24 апр 2020
      Я не им се вързвай на приказките на тия лакеи на властта. А да покажат един от тия, които са излезли от София , че в момента е заразен или заразил някой.
      Просто на властта му допада да сме овце и да ни водят където си пожелаят за да им е спокойно около врата.
  • 3
    Лу
    Луд и опасен
    7 -4
    17:06, 24 апр 2020
    Като го гледам, май е изгубил битката с реалността тоя професор. Манипулират статистиката с тестовете. Отначало не тестваха хората за да симулират ниска заразяемост. После по великден започнаха масовите тестове и не щеш ли отнякъде се появиха 1000 заразени. Сега това че са почнали да тестват и да откриват заразени ще го използват като оправдание да удължат карантината и живота на тоя щаб. Защо някой не пита каква е заплатата на един щабен професор. Някой има интерес да има карантина и щаб и това не са хората, дето са принуждени да носят маски.
    • Лу
      Луд и опасен
      4 -4
      17:10, 24 апр 2020
      Обаче сега щабът и властта ще се оплетат в собствените си лъжи, защото благодарение на тестовете броя на заразените ще лети нагоре, обаче броя на хоспитализираните и починалите ще си остане стабилен. Тестовете показаха и друго, че 5% от населението има антитела, т.е. прекарало е вируса безсимптомно. Това са 300 000 души приблизително, ако извадката е представителна. На този фон 30 хоспитализирани и 50 жертви е няма нищо.
  • 4
    Тю
    Тюфчиев
    3 -2
    18:44, 24 апр 2020
    Този с мътния поглед ми изглежда дрогиран. И вече ми е противен. Шарлатанин, с една дума.
  • 5
    Ра
    рачев
    2 0
    20:45, 24 апр 2020
    Затваряй София наглеци имат ли два свободни дни и хуква всички го знаят но за тях ограничения НЯМА прияло им се агнешко моренце реват че пари нямат такали лажа голяма всичко си имат само ни заразяват ей ся ги гледай по герги ден затваряй граници и си стой на задника шоп
Последни новини