От х:

Днес в x:

Фиктивни компании и сайтове в интернет предлагат медицинско оборудване срещу коронавируса, преупреди ГДБОП

Чуждестранни фирми се изградили мрежа от няколко фиктивни компании и сайтове в интернет, чрез които предлагат медицинско оборудване за защита от вируса, предназначено за здравни работници. Това съобщават от ГДБОП в съотвествие с придобита информация. 

Според  данните, след  авансово превеждане на  70% от средствата в сметки в Белгия и Великобритания, парите се изтеглят и преместват в други сметки в Португалия, Белгия, Великобритания и Китай, а доставките никога не пристигат.

От ГДБОП уточняват, че домейн имената на измамните сайтове са така специално създадени, че изглеждат близки/подобни на реално съществуващи фармацевтични компании и официални страници, а логата им са присвоени или изкопирани.

До момента са установени повече от 20 жертви на измамата от три европейски държави, които са загубили над 110 000 евро.

Идентифицираните до момента фиктивни компании са следните: MSN PHARMA LTD; MSN PHARMA GLOBAL; MSN SOLUTIONS; MSN GROUP OF COMPANIES; MEDICAL  LEASE.; SANTE PUBLIQUE FRANCE

Използваните домейн имена са следните: msngloballtd.com; msnbgloballtd.com; oxyline.com; oxylinepharma.com; goldmedical.fr;  santepublique–france.fr.

Представители на български фирми, които са имали поръчки, контакт или разпознават като контрагент някоя от споменатите фирми, могат да се обърнат и да сигнализират в отдел „Киберпрестъпност“ в ГД „Борба с организираната престъпност“ - https://www.cybercrime.bg/bg

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини