От х:

Днес в x:

13 °C

Психолозите очакват бум на сигнали от жертви на домашно насилие след вдигането на мерките

Бум на сигналите за домашно насилие се очаква след отпадането на кризисните мерки и ограниченията за социални контакти. Това прогнозира психологът и управител на Фондация „Х&Д Джендър перспективи“ и „Български център за джендър изследвания-клон Хасково” Петя Петкова. И в момента тя и колегите й от Фондацията –социални експерти и адвокати продължават с консултациите на малтретирани от близките им, но дистанционно.

„Имаме обаждания от хора, които търсят помощ, заради тормоз вкъщи, но голямото отприщване на това споделяне очакваме, че ще се случи след отпадането на мерките, когато хората вече ще имат право да контактуват на живо.”, казва психоложката. Тя е и сред доброволците психолози към отвореното за съвети и помощ онлайн звено към община Хасково.

„След първоначалния шок от изолацията, хората малко по малко сякаш започнаха да свикват с нея. Но напрежението у всички е все още голямо. Очаквам обаче, че онези, които са склонни към агресия, и в момента изпитват някакви затруднения или са с променен социален статус поради някаква причина-останали са без работа, например, ще я отприщят в един момент. Затова и смятам, че след като отпадне социалната изолация, тези, които в периода на мерките са станали жертви на домашно насилие и сега стискат зъби, ще започнат да споделят за това-с приятели, с професионалистите, с близките си,  и ще потърсят помощ за закрила. Защото сега не си представяме как насилникът стои в едната стая пред телевизора, а жертвата му звъни и търси помощ от другата. Но има много тежки ситуации и хора, които не издържат на тормоза и рискуват буквално живота си, за да се спасят. Такива сигнали имаме.”, анализира Петя Петкова.

С хората, за които с колегите й са започнали процедури за правна, психологическа или социална подкрепа преди наложените мерки, продължават да работят и онлайн. Адвокатите на Фондация подготвят документите им и вече в района на Хасково дори има издадени две ограничителни заповеди на насилници от началото на въведените мерки у нас заради здравната криза с разпространението на короновируса в средата на март. „Добре, че съдилищата продължават да гледат дела за домашно насилие и имат възможност да го правят и онлайн, защото има наистина крайно неотложни ситуации.”, коментира Петя Петкова.

В Кризисния център за жени жертви от домашно насилие под шапката на Фондация „БЦДИ” –клон Хасково, който е позициониран в Димитровград, и в момента се извършва настаняване, но само при крайна ситуация. Това е така, понеже по принцип хората, които се приемат там прекарват седмица в изолатор-помещение, в което изчакват карантинен период. Сега, в този изолатор те влизат за по две седмици, заради ситуацията с пандемията от Ковид-19 и риска в центъра да попадне заразен човек.

В Кризисния център има приютени четирима души-две жени с децата им. Всеки момент ще бъде приета и още една жена. Тя ще прекара в изолатора две седмици. За да е напълно безопасно обаче това помещение има нужда от собствено кухненско оборудване, за да е напълно изолирано от общия кухненски блок и останалите стаи, които обитават настанените.  

„В т.нар. изолатор е само един и може да приемем само един човек с децата му, докато премине карантинният период, който заради здравните мерките, свързани с инфекцията от коронавирус, сме удължили до две седмици. Имахме още едно обаждане за бедстваща жена-жертва на домашно насилие, която е с дете, няма къде да отиде, отказва и категорично да се върне при съпруга си насилник, но нея няма къде да я изолираме и няма как да я приемем.”, посочи Петкова.

В центъра в момента се справят както могат с разходите заради наложените повече изисквания за дезинфекция и ползването на лични предпазни средства заради епидемията. Имат осигурени маски и дезинфектанти за приютените жени, които ползват закрилата в пълна анонимност, но те са в ограничени количества. За тях са пренасочени част от средствата, определени по бюджета за храна. „Няма как да оставим хората незащитени. Дори при прием, молим тези, които имат възможност, да си направят бърз тест за заразата. За съжаление обаче повечето от жените, които идват при нас, са претърпели сериозно физическо или психологическо насилие и са все още в шок, много от тях не разполагат със средства.”, обяснява Петя Петкова и казва, че в Кризисния център за защита на жени от домашно насилие ще са благодарни на всяка обществена помощ.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

 • 1
  Са
  Сарандиев
  24 -2
  20:17, 21 апр 2020
  Аз пък не познавам такива,които напълно да са се изолирали!Хората се усетиха,че няма полза от тази стегнация.
 • 2
  12
  123
  26 -10
  21:06, 21 апр 2020
  Аман от тия джендърпедали смучат пари и пълнят с глупави педалски идеи хората. Защо им давате място за изява на тия българопредатели и изменици.Повредиха мисленето на хората със сороидни тъпотии.Само и само да управляват мисленето на народа. Коя е тая Петкова къде и е снимката да я знаем коя е?
  • Jh
   JHB
   4 -2
   11:51, 22 апр 2020
   Само пълен ***** и бай ганю или бай тошо, може да разсъждава така. Изменниците сте тези, които сте срещу Европа. В момента сме на най-доброто място, където досега не сме били през цялата си история - обединена Европа. Всички драпат да се присъединят, а ние сме отдавна част от нея.
 • 3
  Хе
  Хетеро
  22 -6
  21:07, 21 апр 2020
  Център за джендър изследвания и джендър переспективи.....Явно и Петя Петкова е.....джендър произведение!!
 • 4
  - климата
  - раковите болници
  - приютите за животни
  - американския феминизъм
  - евангелизма
  - благотворителни фондации
  - нарко плантации

  ....
  А броя на гладните и бездомните
  не намалява
 • 5
  Ко
  Конспираторите
  6 -2
  22:18, 21 апр 2020
  Набутахме ковидната криза с всичките ѝ икономически последици, ако вкараме и ИК ще е голям шлем.
 • 6
  Си
  СИ
  1 -1
  11:42, 22 апр 2020
  Точно сега ще се отвори работа за психолози и психотерапевти психясаха хората с тези неверни новини
 • 7
  Сънувам
  че влизам в уличката до Зъболечението
  и избивам 30-40 мутри заедно с шефа им наркотрафиканта Къньо Маймуната
  ....
  Психология ли е или Психиатрия ?
 • 8
  Ти
  Тия пък
  4 -1
  13:17, 22 апр 2020
  Тия "психолози" са си направо за психиатър!!!

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
22 сеп 2020
Последни новини