От х:

Днес в x:

Психолозите очакват бум на сигнали от жертви на домашно насилие след вдигането на мерките

Бум на сигналите за домашно насилие се очаква след отпадането на кризисните мерки и ограниченията за социални контакти. Това прогнозира психологът и управител на Фондация „Х&Д Джендър перспективи“ и „Български център за джендър изследвания-клон Хасково” Петя Петкова. И в момента тя и колегите й от Фондацията –социални експерти и адвокати продължават с консултациите на малтретирани от близките им, но дистанционно.

„Имаме обаждания от хора, които търсят помощ, заради тормоз вкъщи, но голямото отприщване на това споделяне очакваме, че ще се случи след отпадането на мерките, когато хората вече ще имат право да контактуват на живо.”, казва психоложката. Тя е и сред доброволците психолози към отвореното за съвети и помощ онлайн звено към община Хасково.

„След първоначалния шок от изолацията, хората малко по малко сякаш започнаха да свикват с нея. Но напрежението у всички е все още голямо. Очаквам обаче, че онези, които са склонни към агресия, и в момента изпитват някакви затруднения или са с променен социален статус поради някаква причина-останали са без работа, например, ще я отприщят в един момент. Затова и смятам, че след като отпадне социалната изолация, тези, които в периода на мерките са станали жертви на домашно насилие и сега стискат зъби, ще започнат да споделят за това-с приятели, с професионалистите, с близките си,  и ще потърсят помощ за закрила. Защото сега не си представяме как насилникът стои в едната стая пред телевизора, а жертвата му звъни и търси помощ от другата. Но има много тежки ситуации и хора, които не издържат на тормоза и рискуват буквално живота си, за да се спасят. Такива сигнали имаме.”, анализира Петя Петкова.

С хората, за които с колегите й са започнали процедури за правна, психологическа или социална подкрепа преди наложените мерки, продължават да работят и онлайн. Адвокатите на Фондация подготвят документите им и вече в района на Хасково дори има издадени две ограничителни заповеди на насилници от началото на въведените мерки у нас заради здравната криза с разпространението на короновируса в средата на март. „Добре, че съдилищата продължават да гледат дела за домашно насилие и имат възможност да го правят и онлайн, защото има наистина крайно неотложни ситуации.”, коментира Петя Петкова.

В Кризисния център за жени жертви от домашно насилие под шапката на Фондация „БЦДИ” –клон Хасково, който е позициониран в Димитровград, и в момента се извършва настаняване, но само при крайна ситуация. Това е така, понеже по принцип хората, които се приемат там прекарват седмица в изолатор-помещение, в което изчакват карантинен период. Сега, в този изолатор те влизат за по две седмици, заради ситуацията с пандемията от Ковид-19 и риска в центъра да попадне заразен човек.

В Кризисния център има приютени четирима души-две жени с децата им. Всеки момент ще бъде приета и още една жена. Тя ще прекара в изолатора две седмици. За да е напълно безопасно обаче това помещение има нужда от собствено кухненско оборудване, за да е напълно изолирано от общия кухненски блок и останалите стаи, които обитават настанените.  

„В т.нар. изолатор е само един и може да приемем само един човек с децата му, докато премине карантинният период, който заради здравните мерките, свързани с инфекцията от коронавирус, сме удължили до две седмици. Имахме още едно обаждане за бедстваща жена-жертва на домашно насилие, която е с дете, няма къде да отиде, отказва и категорично да се върне при съпруга си насилник, но нея няма къде да я изолираме и няма как да я приемем.”, посочи Петкова.

В центъра в момента се справят както могат с разходите заради наложените повече изисквания за дезинфекция и ползването на лични предпазни средства заради епидемията. Имат осигурени маски и дезинфектанти за приютените жени, които ползват закрилата в пълна анонимност, но те са в ограничени количества. За тях са пренасочени част от средствата, определени по бюджета за храна. „Няма как да оставим хората незащитени. Дори при прием, молим тези, които имат възможност, да си направят бърз тест за заразата. За съжаление обаче повечето от жените, които идват при нас, са претърпели сериозно физическо или психологическо насилие и са все още в шок, много от тях не разполагат със средства.”, обяснява Петя Петкова и казва, че в Кризисния център за защита на жени от домашно насилие ще са благодарни на всяка обществена помощ.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Са
    Сарандиев
    24 -2
    20:17, 21 апр 2020
    Аз пък не познавам такива,които напълно да са се изолирали!Хората се усетиха,че няма полза от тази стегнация.
  • 2
    12
    123
    26 -10
    21:06, 21 апр 2020
    Аман от тия джендърпедали смучат пари и пълнят с глупави педалски идеи хората. Защо им давате място за изява на тия българопредатели и изменици.Повредиха мисленето на хората със сороидни тъпотии.Само и само да управляват мисленето на народа. Коя е тая Петкова къде и е снимката да я знаем коя е?
    • Jh
      JHB
      4 -2
      11:51, 22 апр 2020
      Само пълен ***** и бай ганю или бай тошо, може да разсъждава така. Изменниците сте тези, които сте срещу Европа. В момента сме на най-доброто място, където досега не сме били през цялата си история - обединена Европа. Всички драпат да се присъединят, а ние сме отдавна част от нея.
  • 3
    Хе
    Хетеро
    22 -6
    21:07, 21 апр 2020
    Център за джендър изследвания и джендър переспективи.....Явно и Петя Петкова е.....джендър произведение!!
  • 4
    - климата
    - раковите болници
    - приютите за животни
    - американския феминизъм
    - евангелизма
    - благотворителни фондации
    - нарко плантации

    ....
    А броя на гладните и бездомните
    не намалява
  • 5
    Ко
    Конспираторите
    6 -2
    22:18, 21 апр 2020
    Набутахме ковидната криза с всичките ѝ икономически последици, ако вкараме и ИК ще е голям шлем.
  • 6
    Си
    СИ
    1 -1
    11:42, 22 апр 2020
    Точно сега ще се отвори работа за психолози и психотерапевти психясаха хората с тези неверни новини
  • 7
    Сънувам
    че влизам в уличката до Зъболечението
    и избивам 30-40 мутри заедно с шефа им наркотрафиканта Къньо Маймуната
    ....
    Психология ли е или Психиатрия ?
  • 8
    Ти
    Тия пък
    4 -1
    13:17, 22 апр 2020
    Тия "психолози" са си направо за психиатър!!!
Последни новини