От х:

Днес в x:

24 °C

Инспекторите по труда с масови проверки спазват ли се мерките в извънредното положение

Основните проверки, за които влизат в офисите на фирмите и предприятията инспекторите по труда от Хасково през този месец, са свързани с епидемичната обстановка и въведеното извънредно положение заради разпространението на коронавируса у нас. Те са  насочени към контрола по изпълнение на мерките, но и към гарантирането на трудовите права на работниците в затруднените предприятия.

Дирекция „Инспекция по труда“ напомня на работодателите да уреждат трудовите правоотношенията с работниците и служителите си при стриктно спазване на законодателството. От местната служба по труда напомнят за влезлия в сила от 24 март Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, гласуван в Народното събрание  на 13-ти март. С него се дава възможност за по-голяма гъвкавост при прилагане на трудовото законодателство. Например в условията на извънредно положение работодателят може без съгласието на работника да му възложи временно надомна работа или работа от разстояние. Затова обаче трябва да бъде пусната официална заповед, в която да се определят и условията, които иначе се договарят в индивидуалния трудов договор.

Работодателят може да предостави и платен отпуск без съгласието на служителя си в условията на извънредно положение. За неплатен отпуск обаче е задължително да има искане от работника.

От Инспекцията по труда в Хасково напомня още, че работодателят може да уволни работници и служители под закрила само с тяхно предварително разрешение.

Предстои и приемането на Постановление на Министерския съвет, с което ще се уреди редът за предоставянето на компенсации в размер на 60% от осигурителния доход на работниците и служителите на работодатели, преустановили дейността на предприятието или на част от него заради мерките, свързани с извънредното положение.

Влезлите в сила наказателни 7 постановления през последния месец са за  за обща сума 9200 лв, съобщават още от Инспекцията.

Констатираните нарушения в региона на Хасково са 618,  от тях за осигуряване на здравето и безопасност при работа са засечени нередности в в 302 от случаите.  316 са нарушенията по трудови правоотношения.

Съставени са 17 акта. 

Приложените принудителни мерки на фирмите за  осигуряването на защита здравето на работниците им и осигуряването на  безопасност на работната среда са 613. Само преди дни инспекторите по труда от Хасково влязоха заедно с РЗИ на проверка в завод „Язаки” след протест на работниците там, че нямат осигурени от работодателя си защитни маски и ръкавици, които да използват при работата си. Бяха връчени няколко предписания, сред които и такива от ИТ за защита на здравето на служителите. По-късно от завода обявиха, че преустановяват работа.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

 • 1
  пак ще бием Мутрите и Бейовете
 • 2
  Уч
  учуден
  21 -1
  10:29, 28 мар 2020
  Инспекцията по труда официално направи изявление, че няма причини да спира работа "Язаки". Пък после когато се разбунтуваха хората завода спря. Защо ли така?
 • 3
  Ви
  вижте какво намерих
  32 -5
  10:29, 28 мар 2020
  Истината за Италия!

  Сега от първо лице искам да ви разкажа какво се случва в Италия , където живея почти 15 години .
  Всички четете това , което се случва тук . Кръвта ви се смразявва от цифрите на заразените и починалите .
  Аз няма да пиша за това. Телевизията и интернет не ви спестяват нищо.
  Аз ще ви разкажа това , което няма да намерите другаде .
  Давам ви моят отговор на въпроса….
  – Защо това се случва в Италия ?
  1. Италианците – млади и стари не разбират нищо от билки и лекуване с билки .
  Ние си берем разни полезни треви , сушим си ги и си варим зимата или при нужда чайове и разни по – дребни болежки си отиват бързо .
  2. Ние никога като ни засърби носа , не тръгваме да търсим лекаря да ни каже ….как да се почешем. На шкафчето на всеки италианец над 40 години има лист с дълъг списък от лекарства и подробно описание как да ги взема . за старите хора е абсолютно задължително сутрин обед и вече да пият по 4 – 5 вида витамини , стимулиращи средства и каквото ви дойде на ум. Когато мен ме попитат какви лекарства пием аз и дъщерями и както винаги отговорът е – никакви , остават изумени . С една дума нямат никаква имунна система .
  3. Ние си мием очите , като с шепи си плискаме лицето . Те си мокрят двата показалеца и си намокрят само очите , евентуално да си махнат гурелите .
  4. Ние като се къпем си мием и косата . Италианците считат че миенето на косата е деликатна работа и се къпят с шапки за баня . В зависимост от това колко са богати , бедни или стиснати – за косите им се грижи фризьор на седмица , две , месец , че и повече.
  5. Ние си чистим къщите . Те още от времето на римската империя се имат за богопомазани и за тази цел викат чужденци да им чистят . Отново в зависимост от богатство бедност или стиснатост … на различни интервали ….понякога прекалено дълги.
  6. Една българска майка ако трябва и с плесване , никога няма да разреши детето ѝ да сяда и се търкаля по земята в парка , на улицата , в черква , поликлиника или на някакво събиране. При италианците това е нещо абсолютно нормално и после си ги слагат с тези дрешки в количките…..
  7. Общоприето е в България децата да се грижат за възрастните си родители . Италианците наемат „баданти “ жени които живеят при родителите им и освен за тях се грижат и за домакинството и на младите…. защото са проявили милост да ги приемат. Това работят почти всички българки в Италия . Другият по съвременен вариянт е да ги пращат в сиропиталища. Истината е , че или 100 % или малко по- малко персоналът е от украинки , румънки , албанки и молдованки . И в двата случая обаче – чужденци . В тази изключително тежка ситуация чужденките си плюха на петите . След тях Бог прибра душите на обитателите на сиропиталищата и на много от изоставените стари хора.
  8. Като се приберем в къщи ние сме свикнали да си събуваме обувките пред входната врата или в антрето и да си обуваме домашни пантофи . Външните обувки остават в антрето в специално шкафче или полица.Италианците се разхождат обути навсякъде.
  Незнайно защо шкафчетата им за обувки се намират в спалнята и до там , ако все пак рекат да се преобуят отиват с външните обувки .
  9. За младежите а и за младите двойки е абсолютно нормално да сядат по земя , трева , стълби , пясък и после да стават и се разхождат даже без да се поотупат ….тук – там…
  10. Кучетата и котките са на почит и уважение в безобразно количество без хигиена и оставяни да правят каквото си искат …по легла , маси , столове , канапета . Разбира се имат разни чудодейни помагала да махат косми и мръсотии- но не ги използват непрекъснато.
  11. Прословутата средиземноморска или италианска диета е хубава , но не я спазват . Сутрин кафе . На обяд паста шута , вечер – минестроне и прошуто крудо . В превод , на обяд макарони с домати , вечер дребни макарони със зеленчуци и суров свински бут с подправки .
  12. Пият малко вино и никакъв твърд алкохол . Ако някой бараба италианец сутрин в бара му капнат 2 – 3 капки граппа – ракия в кафето – минава за алкохолик . Както знаете , това е най- сигурният дезинфектант в момента .
  13. Философи . Всички философстват , пък чакат някой някъде да им свърши работата . Още си носят навиците на … Империя Романа наследници на която се явяват.
  Свършвам до тук .
  ИНЖЕНЕР ДИМКА МАРИНОВА – ОТ 15 ГОДИНИ НА РАБОТА В ИТАЛИЯ
  • 🇮🇹
   🇮🇹
   3 -15
   11:40, 28 мар 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Ма
   Мария
   16 -2
   13:19, 28 мар 2020
   Те и гърците са същата напаст
  • Ам
   АмериканскиХойКосмат
   0 -3
   13:36, 28 мар 2020
   Правилно е писала Димка че е
   (Само) на работа в Италия
   .....
  • То
   Тони
   6 0
   14:53, 28 мар 2020
   Точно така е !
  • Dd
   dd
   8 -1
   17:22, 28 мар 2020
   Не си ли задавате въпроса,защо те са уж лоши,но богати,а ние хубави и бедни.Дори им слугуваме.
   Сега ще ви кажа,какво би написала една италианка за българите.

   „Българите за нищо не стават.Много са тъпи.Работят,като волове и се оставят други да им крадът труда.Собствената им държава прилича на кочина.Всичко там е разрушено и пълно с боклуци.Нямат болници.Мафиот управлява държавата им,краде ги явно,но те си го обичат.Много са кротки,за нищо не протестират.Ядат боклуците на Европа.Горят боклуците на Европа.Умират най.много в света,а тръгнали на нас да ни дават акъл.„
   Първо да си оправим къщичката и тогава да се занимаваме с другите.
 • 4
  Бо
  Бонго
  14 -5
  10:43, 28 мар 2020
  Добре де,защо не позволяват на хората да се разходят из парка,а позволяват да се събират пред магазина по 10 човека!
 • 5
  Пу
  Пурко
  11 -1
  11:27, 28 мар 2020
  Туй за неплатените отпуски хубаво да го смелят работодателите и да престанат да тормозят работниците си
 • 6
  Kr
  Kremi
  7 -4
  14:49, 28 мар 2020
  За мен всички които не работят трябва да са в неплатен а не държавните в платен а частника откъде да вземе пари да плаща
 • 7
  Ви
  Вили
  9 -2
  15:17, 28 мар 2020
  Завод Мир защо работи Тия възрастни лелки не ги ли е страх
 • 8
  Ми
  Мили Ванили
  5 -3
  17:15, 28 мар 2020
  Еми не може заради някакъв си грип,и трима умрели от седем милиона,всичко да спре!Тия хора няма да умират от глад.
 • 9
  Ве
  Веселин
  9 -2
  17:15, 28 мар 2020
  Коронавирусът не отнема повече животи отколкото наркотиците, алкохола, цигарите и нездравословният начин на живот… Рак, диабет, сърдечно-съдови заболявание и т.н. и т.н…
  Гледайте по-малко новини и четете по-малко негативни статии!
  Насочете се към онова, което провокира у вас положителни и градивни емоции… Хранете се здравословно, спортувайте, смейте се!
  Не позволявайте да ви контролират тези, които печелят съзнателно от вашият страх, липса на информираност и воля!
 • 10
  Па
  Пантелей
  5 -3
  17:17, 28 мар 2020
  Вирусът не е страшен, страшен е страхът на хората. Просто не мога да осмисля как политпропогандата с един мърляв грипоподобен вирус докара промяна в народопсихологията на българите! Обясниш ли на нищия, че животът му (единственото, което има) е застрашен, и той забравя всичко друго. Обявиха ни, че сме пътници, и ние се наредихме на опашка да си купиме билети. С маски, естествено. И на поне 2 м. помежду ни…
 • 11
  Ма
  маркс
  8 -2
  17:36, 28 мар 2020
  който иска да работи не трябва да му се пречи , трябва да се пречи на този , който иска да краде.
 • 12
  Ва
  Васко
  1 0
  23:49, 28 мар 2020
  Тая служба трябва да я закрият, искат само излишна бумащина.

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020
Последни новини