От х:

Днес в x:

5 °C

Мнение:Колкото повече хора се тестуват, толкова повече случаи ще хванем на заразени с коронавирус

Трябва да има масово прилагане на бързите тестове за  коронавирус, но това изследване трябва да се канализира, смята педиатърът от Хасково д-р Николай Николов, който е и член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и председател на структурата му в Хасково. Личният лекар е с 30 години стаж и е категоричен, че въпреки мнението, че бързите тестове дават много фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати, те са все пак възможност за доказване на повече случаи на болни с Ковид-19 у нас, а от там и за бързото ограничаване на контактите им.
„Аз лично смятам, че трябва обаче да има определено място, на което тези тестове да се правят, не да се взимат от личните лекари”, казва д-р Николов. Това може да се канализира в местните лаборатории, където работят със серологично тестуване на Хепатит, например, смята той. Убеден съм, че ако се направят 5 хил.теста, ще има 500 разкрити заразени. Убеден съм, че и в Хасково има случаи на заразата, но просто не сме ги доказали, защото не се тестуват хората. 
Аз съм лекар с 30 години стаж и знам как се разпространяват инфекции, особено от този тип”, коментира д-р Николов.
Той казва, че бързите тестове са достатъчно евтини и дори фирмите вече ги предлагат в лекарските кабинети. Един бърз тест струва от  порядъка на 12-30 лева. „Трябвя да се изследват всички хора с кашлица или задух и висока температура, с ОРЗ. С бързите тестове можем да ги обхванем в най-голяма степен. Иначе съм съгласен с мнението, че хората с доказана инфекция и с лека симптоматика трябва да остават на лечение вкъщи. А само тежкоболните трябва да се хоспитализират и наблюдават в клиниките, иначе ще претоварим системата. Но кръвните бързи тестове трябва да се правят в лаборатория, в съответната среда.
Освен това няма точен алгоритъм за диагностициране на коронавируса. В момента държим връзка с пациенти по телефона и винаги можем да дадем компетентно мнение, ако човекът се влоши и да го насочим към специалист”, допълва д-р Николов. Но посочва, че го няма това звено, където бързо може да се прояви, макар и със съмнение, някаква нишка за наличност на  заразата, след което да се премине към референтен тест. Той е категоричен, че освен всички мерки, които се налагат от управляващите за ограничаване разпространението на болестта у нас, най-важната си остава социалната дистанция, ограничаването в контактите. 
Седмици наред откакто България също е засегната от здравната криза шефът на Националния щаб срещу Ковид-19 ген. проф. Венцислав Мутафчийски дава отрицателно мнение за бързите тестове. По думите му те могат да заблудят и въведат във фалшиво спокойствие този, който се е тествал. На редовния брифинг на Щаба и тази сутрин той препотвърди мнението си: Има много фалшиво отрицателни резултати от тези тестове, които създават измамно спокойствие, посочи  и уточни, че във видеоконферентна връзка специалисти от Израел са съобщили, че се работи за надеждни бързи тестове за коронавирус, които да се правят с кръвни проби. Но тези в момента тези, които са разпространени, не са такива, посочи проф. Мутафчийски.
В подкрепа на тезата, че бързите кръвни тестове трябва  да се прилагат масово е доц.д-р Атанас Мангъров. Специалистът по инфекциозни болести е част от представения днес официално Медицински експертен съвет към Министерски съвет, имащ за цел да подпомага работата на правителството и Националния кризисен щаб.
Една от задачите на експертите в него ще е именно създаването на алгоритъм за диагностициране на коронавируса.
Доц. Мангъров смята, че от Щаба трябва да променят отношението си към бързите тестове и да започнат да ги прилагат. „Чух тези странни твърдения, които ако са на изпит, няма да минат”, отсече доц. Мангъров и обясни тезата си за масовото използване на бързите серологични  тестове: Когато човек е с коронавирус, той отделя вируса в околната среда, като това се случва 4-5 дни преди да се появят клиничните симптоми на заразата и около 20-30  дни след появата им. През този период вирусът може да бъде хванат и диагностициран било с бързи или бавни тестове. Но това, което е интересното, е какво се случва с контактните на един такъв болен през първите дни-хората, с които е общувал преди да бъде установен, че е положителен. Хората от тези контакти могат да са два вида: Такива, които са го заразили, но те вече не отделят вируса в околната среда, защото е минало необходимото време.  Затова при тези контактни, на които се прави тест за откриване на вируса в околната среда с референтния тест –PCR, не се намира нищо. За да се установи, че човек е бил болен от коронавирус, трябва да се направи серологично изследване-с Имунохроматографски /б.а бърз тест/ метод. Така се установява, че ако той има  съответните имунотела, значи че е карал отдавна коронавирусната инфекция или пък че я е прекарал скоро. Ако това не се направи, този човек попада в графата „отрицателен”. А това се случва масово. Затова и значителна част от контактните на болните, установени с коронавирус, не показват нищо, обясни доц.Мангъров.
Втората група контактни на болен, той оформи, като тези, които ще се заразят от установения. „Ако той ги е заразил сравнително скоро, защото е отделял вируса поне 4-5 дни преди да се проявят клиничните му симптоми, тези болни все още също няма да отделят вируса в околната среда и те също не биха били хванати нито с PCR теста, нито с имунохроматографския тест, с който се откриват антитела. Всъщност, ако  тази втора група контакти,  се изследват само с методи, с които се открива вируса в околната среда, също ще останат неоткрити. Така че 
имунохроматографските тестове са важни, защото  чрез тях можем да получим данни за тези, които са прекарали коронавирусната инфекция.”
Според дод. Мангъров това е изключително важно, защото чрез тези данни може да се направи по широкообхватно епидемиологично проучване, за да се установи имунния статус на населението на страната ни по отношение на коронавируса. „Това не се прави в момента и ние не знаем къде сме”, посочи той и даде пример със страни, в които успешно се справят с инфекцията:  В Южна Корея са направени до момента 190 хил. теста, а в Германия се правят на ден по 20 хил.бързи теста.
Той посочи, че няма как да се случи такова масово тестуване с референтните тестове, които в момента се прилагат в България, защото са бавни. „Те са за потвърждаване на  установена инфекция”, обясни Мангъров. 
Затова той е категоричен, че мнението на Националния щаб за прилагането на бързите тестове трябва да бъде преборено:„Независимо от мнението на Кризисния щаб, трябва да положим усилие това мнение да бъде променено и тези тестове да бъдат използвани и то на широка нога. Защото без тях се лишаваме от възможността да установим кои са контактните и от едно добро серологично проучване, което да ни даде информация  за това какво можем да очакваме.”
 
 
 
Красимира Славова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (18)

 • 1
  Бо
  Боковирус
  39 -2
  17:35, 24 мар 2020
  Заразените към момента в България са няколко хиляди, но не са потвърдени, защото се правят по 20 теста на ден.
  • Ам
   АмериканскиХойКосмат
   6 -13
   01:29, 25 мар 2020
   Вируса е Американо-Китайско Биологично оръжие . Из... Виж коментара
  • Ре
   Реалния Живот
   7 -3
   09:25, 25 мар 2020
   Нормално се очаква да се заразят 40 - 70 % от населението.
   В Хасково това са 20 - 30 000 души.
   От тях по-тежко състояние ще развият 20% демек 4 - 6 000 души .
   .....
   Леглата в Хасковската Болница са Корона-Пациентите са 50 бройки
   ....
   Ще го духате яко
  • Бо
   Боби
   6 -1
   14:43, 25 мар 2020
   Всеки ден медиите ни бомбардират с данни за новите заразени и починали по света и почти никаква съществена информация за тези случаи. Аз си направих труда да гледам цял един час новини и съм шокиран колко малко съществена информация се предава за толкова много време! Това не са никакви новини, а чиста проба манипулации. Медиите имат способността избирателно да фокусират вниманието на публиката, върху каквото си поискат и по този начин да влияят на психиката и общественото мнение.
   Например, знаете ли, че всяка година само в САЩ по официални данни умират над 250 000 (!) американци само от лекарски грешки, а по неофициални те са 440 000! Това прави по над 1200 души всеки един ден само от лекарски грешки! Това е третата най-голяма причина за смъртност в САЩ. Медиите казаха ли ви нещо за това? Изглежда стряскащо, но явно не е актуално (и никога не е било) за същите тези медии. Ами ако третирането на корона вируса е част от тези грешки и е причина за много от смъртните случаи?! Медиите дори не си правят труда да разследват какви са причините за толкова фрапантно количество грешки, които направо изглеждат като геноцид!
 • 2
  12
  12345
  32 -11
  18:04, 24 мар 2020
  Генерал Мутафчийски е много прав!!!Друг е въпроса че някой иска да изкара бързи пари от бързи тестове!!!!Това е България винаги някой търси материална облага от всяка ситуация!!!!
  НЕ СЕ НАЯДОХТЕ БЕ ХОРА!!!
 • 3
  Аб
  Аб
  31 -6
  18:07, 24 мар 2020
  И какво ще правите като хваните много положителни проби ? Те и сега хората са си изолирани. Ще настане страшна истерия, страх и порой от въпроси- как да се лекуваме и с какво. А истината е : с нищо .
 • 4
  Ku
  Kur o na test
  24 -3
  18:27, 24 мар 2020
  Ако има само един заразен на ден или 16, защо е карантината въобще? Въпросът е дали ги крият или не ги хващат, въпреки че ги гонят.
 • 5
  Ма
  Манчо
  25 -1
  19:39, 24 мар 2020
  По важния въпрос според мен е:Защо само в Хасково и Кърджали няма регистриран случай на болен от коронавирус?Дали сме по здрави ,или....?
  • 12
   12345
   6 -19
   19:53, 24 мар 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Fu
   fucata
   15 -1
   20:59, 24 мар 2020
   От водата с уран дето пием тука в Хасково, нищо няма да ни хване
  • Много ме учудва и как лекуват при нас в САЩ и Западна Европа
   ....
   Тия идиоти не са чували за :
   - мазане с оцет и хлябна сода да ти падне температурата
   - или студен душ за същото
   - или мазане с ракия след това за да се стоплиш
   ....
   - доскоро не употребяваха и едновремешното лекарство Аналгин-хинин (което не е хинин и не е аналгин всъщност)
   .....
   - Не дават и билкови чайове за отхрачване
   ......
   Вместо това блъскат хапчета - и чакат кога ще изпадне пациента в недостатъчност
  • Ня
   Някой
   5 -1
   14:10, 25 мар 2020
   Поинтересувайте се, колко от болните с бронхопневмония, са изследвани за Ковид19.
 • 6
  Хм
  хмммм
  10 -3
  19:42, 24 мар 2020
  Недейте дърпа дявола за опашката !!!
 • 7
  12
  12345
  20 0
  19:59, 24 мар 2020
  Баща ми беше лекар казваше че 50% от лечението е внушението че всичко ще е наред!!!Ако пациента повярва че ще оздравее нещатата се случват по-лесно!!!!Ако вместо да си мъчите акъла и да мислите че Ви лъжат и че около Вас е пълно с болни и че всеки момент ще се заразите по
  • 12
   12345 продължение
   17 0
   20:00, 24 мар 2020
   почнете да гледате на нещата позитивно ще се оправим по-бързо!!!
 • 8
  Пи
  питащ
  18 0
  21:09, 24 мар 2020
  Как бързите тестове стрували 15-20лв,а докторката Минка Делчева казва от 70лв нагоре?
 • 9
  Cw
  cwqt
  7 0
  11:31, 25 мар 2020
  А на доктор Танчев в първа поликлиника някой да има телефон??? Интересно само той не си дава телефона и на вратата не го пише. Защо ли ? Да не го притесняват ли? Ако на някой сега му се наложи да му звънне недай си Боже, как ще го открие този лекар.? Те са длъжни да си пишат телефона!!!! Нали е личен лекар.
 • 10
  Ко
  Колев
  8 -1
  14:41, 25 мар 2020
  Събуждам се и още не мога да повярвам, че все още се върти този измислен филм с този измислен сценарий. Сън ли е това, или някаква паралелна реалност?! Трябва да признаем, че и този път тъмният елит успя да излъже масите. Наистина машината им за пропаганда и всяване на страх и паника е добре смазана и работи удивително ефективно. Вече не им трябват отделни диктатори да вършат мръсната работа; правят го с целия свят накуп. За пореден път човечеството им се поклони и сведе глава. За пореден път показа, че не си е научило уроците. И за пореден път ще страда жестоко заради невежеството си. Адската пропагандна машина този път си свърши перфектно работата.

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
30 ное 2020
Последни новини