От х:

Днес в x:

Работата на бизнеса остава непроменена от последната заповед на здравния министър

Шефът на пожарната главен комисар Николай Николов ще оглави  логистично-координационен център към Националния щаб за Ковид-19 по разпореждане на министър-председателят Бойко Борисов. Това беше съобщено на брифинг на министрите. Този център ще отговаря за поръчките, получаването и разпределението на защитните маски и костюми, препарати и техника.

„Звеното започва да работи още от утре сутринта в 8 часа.”, посочи комисар Николов.

По ОП „Развитие на човешките ресурси” ще бъдат отделени 20 млн.лв. Те ще бъдат разпределени за персонала на първа линия от здравната система, обяви социалният министър  Деница Сачева. По 1000 лв. те ще получават в допълнение към месечните си заплати. Част от средствата  ще отидат за подобряване на  работната среда, консумативите в болниците, за транспорт между болничните заведения и за транспорт за разнос на консумативи и храни по домовете на хората под карантина.

Допълнителни още 20 млн.лв. ще са  на разположение на общините за разширение на обхвата на патронажната грижа. В момента тя обхваща към 40 000 потребители в цялата страна. Ще бъдат обслужвани и семейства под карантина, допълни министър Сачева. Социалните работници в страната ще разнасят хранителни стоки и дезинфектанти към хора, които не могат сами да се обслужват.

На всички над 400 хил.работещи пенсионери пенсиите им от първи юни ще бъдат преизчислени служебно, така че те да не ходят до НОИ, посочи още Сачева.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че най-късно утре всички материали, които се купуават-маски, медицински облекла ще бъдат покрити от Европейския фонд за развитие за сметка на препрограмиране на някоя от оперативните програми.

Финансовият министър Владислав Горанов обяви мерките на правителството за смекчаване на влиянието от кризата за свободната търговия. Те касаят най- засегнатите обекти-тези, които са затворени вече.

Българската банка за развитие ще осигури мерки за ликвидна подкрепа към тези бизнеси.

„Добрата новина е, че имаме резерви, но в тази ситуация те могат много бързо да бъдат изчерпани, затова трябва да се търси балансът”, посочи финансовият министър.

Той отбеляза, че като краткосрочна мярка за едномесечен срок, тези фирми, които са застрашени от фалити заради наложените мерки и имат намерение да съкращават персонал, могат да кандидатстват пред Агенцията по заетостта. Държавата има готовност да поеме през осигурителната система 60% от възнаграждението на тези работници.

„Фирмите с доказана ликвидност заради мерките, да кандидатстват за финансиране от 60 % на техните служители за период от един месец, вместо да съкращават хора. Защото, ако тази криза скоро отмине, те ще стърсят същите тези хора, за да възобновят дейността си.”, посочи министър Горанов.

Той предупреди, че няма да се толерира бизнес, който в момента вижда в ситуацията възможност за бързо натрупване на пари. Към тези фирми ще бъде приложена силата на закона.

Мерките в транспортния сектор обяви министър Росен Желязков. „България е коридор между Европа, Азия и Близкия Изток и ще се гарантира свободното преминаване на стоки през нашите граници.”, посочи той и припомни, че група от транзитно преминаващи камиони ще бъдат ескортирана до напускането на наша територия. За тях ще има определени места за зареждане на гориво.

Транспортният министър посочи, че на границата на Словени, Хърватска и Сърбия, откъдето тръгва трафикът от Италия, няма вече блокирани  български камиони.

За въздушния транспорт: От 24 часа във вторник се забраняват полетите от Италия и Испания. Пътуващие от тези държави наши сънародници, които искат да се приберат, трябва да го направят в понеделник и вторник.

След този период има създадена организация с България еър за осигуряването на платени чартърни полети от тези две държави, ако още има желаещи българи да се прибират от там, поясни министърът на транспорта.

"Намерението ни е да не оставим наши сънародници, ако искат да се приберат, още повече, че пътуването по сухопътните граници все повече се ограничава.”, посочи той и обясни, че всеки полет ще бъде предварително сепаариран. „Предварително ще има информация за пътниците, които идват от рисковите държави. При кацане на летище Софиия те ще бъдат отделяни и преглеждани от РЗИ.

За вътрешния транспорт в страната също ще има допълнителни мерки. 

В БДЖ не се планира редуциране на влаковете, макар пътуващите  да са силно намалели като бройка, понеже този вид транспорт дава възможност за пътуване на отстояние на пътниците, обясни Росен Желязков.

За автобусите ще се обсъжда през таи седмица с презвозвачите и кметове и ще се прецени съкращаване на  транспортната схема. Ще бъдат редуцирани автобусни линии там, където не се налага да има такива или се дублират с жп транспорта.

Мерките в правосъдието: само делата по наказателните производства ще се гледат.

Правосъдният министър ще иска прекратяване на всички процедури по публична продажба. Ограничават се нотариалните заверки, освен спешните. Ще има по един нотариус за район.

Всички посещения се забраняват в затворите.

Министърът на икономиката Емил Караниколов информира за срещата си с представителите на големите хранителни вериги. Натискът от последните два дни е спаднал днес, споделили те. „В складовете и магазините им са налични всички, необходими стоки.”, обяви министърът. Той информира, че от този сектор са дали заявка за готовност да помогнат, като наемат работници от компании, които в момента изпитват трудности, защото са затворени заради мерките. Хората ще бъдат ангажирани  чрез граждански договори до отминаване на кризата и нормализиране на обстановката.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи:”Пренастройват се всички системи на държавата. Колко дълго ще е това зависи от динамиката на ситуацията. Животът трябва да продължи. Призовавам за спазване на указанията.”

По повод мерките, предложени от ген. Мутафчийски за затваряне на всички обекти без бензиностанции, банки, хранителни магазини и аптеки, Дончев уточни, че заповедта на здравния министър към днешна дата не е променена и остава действаща.

Красимира Славова 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (18)

  • 1
    Дд
    ДД
    10 -1
    17:35, 15 мар 2020
    Значи можело!Въпреки,че сумите са малки виждаме как могат да се дават пари за пряко подпомагане на работещите.И доколкото разбирам по 1000лв на калпак на месец.
    Ето така трябваше да се случи със сестрите,пенсионерите и т.н. Така се вливат директно пари в гражданите т.е. покупателната способност нараства т.е. малкият бизнес започва да работи.
    Надявам се да се отпуснат ояе доста пари по тази схема,защото тези 40млн. са твърде малко.
  • 2
    Хо
    Ходжата на Гроб/ДПС
    14 -12
    17:54, 15 мар 2020
    Страх ни е че Народа ще излезе по улиците и мускалите с гюл на Барба Ганьос ще станат зян.
    • Бе
      бей бостан
      8 -5
      18:29, 15 мар 2020
      Га те хване коронката и кашона с тоалетните ролки и касите с олио няма да ти помогнат и върви и излизай най-много да стигнеш то гробището дюбюдюс .
  • 3
    Хо
    Ходжата на Гроб/Дпс
    16 -5
    18:23, 15 мар 2020
    Ало Комунистите от Хасково Нет - махнете от първа страница снимката на Кмета - един член на Партия ГЕРБ , не може да изглежда като нааакан
    • Жа
      жабкккк
      10 -10
      18:32, 15 мар 2020
      Сега видяхте ли колко струва правителството на България това е пандемия но всичко ще работи юрош по магазините народе за един месец държавата ще фалира
    • До
      До. Жабкк
      8 -9
      20:27, 15 мар 2020
      Видяхме го! Справя се перфектно с тази сложна ситуация! Само незнам,ако бяхте вие комунистите на власт какво щвше да бъде... пази Боже тогава.
    • *
      *
      9 0
      20:50, 15 мар 2020
      Комунистите не са излизали от властта от 2001 г. до сега.
  • 4
    Fi
    Fiki
    4 -4
    18:28, 15 мар 2020
    Ще спрете ли Белене и незнам какъв си поток (при всички случаи е руски) и с парите да подпомогнете нуждаещите се в момента?
  • 5
    On
    One Euro Man
    21 -3
    18:45, 15 мар 2020
    Извинявам се, че пиша тук, но не намирам подходяща статия.
    Искам да знам къде в този труден и напрегнат за нацията ни и държавата ни момент е нашият кмет
    Станислав Насков Дечев. Правителството работи нон стоп, правят се пресконференции, брифинги, вземат се жизнено важни решения, обстановката е динамична и проблематиката ескалира ежечасно. Къде е кмета, с какво по-важно е зает той в момента.
    Питам и изисквам отговори незабавно, защото съм гласоподавател и изряден данъкоплатец, т. е.
    негов работодател.
    • Ха
      Ханко
      8 -2
      20:58, 15 мар 2020
      Ти от едно недоразумение какво очакваш?
      От едно обратното на острото какво очакваш?
      Този индивид се е взел много на сериозно и си мисли, че като е кмет е всичко.
      Хвала за такъв кмет.
      Ако Станко има минимално достойнство и доблест, ще излезе и публично ще обяви неспособността си. Ама няма.
      Май е по-добре, че не се показва, за да не лъснат липсите му.
    • Ви
      видимите резултати
      0 0
      14:03, 16 мар 2020
      Кметът ви не може да каже две последователни смислени изречения.
      Областната е на същото интелектуално равнище.
  • 6
    Dd
    Ddd
    10 -5
    19:55, 15 мар 2020
    Правилно е, че не трябва да се делят магазините на хранителни и нехранителни. От всякъде може да го хванеш, даже по - вероятно е в аптеката. Въпросът е да се допущат на 10 кв.м.по един клиент и да има дисциплина и хигиена. Иначе човек едни гащи, чорапи и пирон не може да си купи.....
  • 7
    Дд
    Дд
    4 -9
    19:57, 15 мар 2020
    Който се плаши и стресира от магазини, да си седи... Виж коментара
  • 8
    Ба
    бат Христото
    5 -3
    20:13, 15 мар 2020
    Пироните ще трябват за ковчезите! Греяня ракия и винце за вътрешна дезинфекция и много чесан за да държим останалите на разстояние. Маските са за домашните ни любимци а и те прихващат от бацила, но не могат да пийнат ракийца!
  • 9
    Ro
    Roko
    14 -2
    20:15, 15 мар 2020
    Извънредно положение по български.Почти всичко работи.Това е като забраната за цигарите,забрана има,ама никой не я спазва.
  • 10
    Бо
    Борис Прешелков
    9 0
    20:34, 15 мар 2020
    Днес ще напиша малко за плановете.
    Дори за евакуация от сграда се иска план. Къде са изходите, по кой път да тръгнеш към тях, какви мерки трябва да предприеме персонала, кои системи в сградата да се включат и кои - да се изключат.
    А правителството няма план за справяне с COVID-19. Или има, но си мисли, че хората не са достойни да го знаят и смята да ги изнася и спасява насила. Колкото успее - толкова (все пак си знае силите, наясно е, че не е способно да изнесе всички), останалите огин да ги гори!
    В България, до 2018 г. действаше Национална програма за защита при бедствия. В нея, точка 1.9, беше разписано "биологично заразяване". Анализ, мерки. Накрая изводи. Кратко, защото както е записано, "зависи от конкретните обстоятелства" и са дадени само общите, задължителни мерки. Няма да ги изброявам, който се интересува, ще я намери в нета. Но там има: "поддържане на запаси от дезифектанти, лични предпазни средства, ежегодни одити и обучения...". Включени са задължения на министерства, на институции, финансови параметри... Превенция, с една дума. Погрижили са се хората, когато имаше такива специалисти.
    Няма да отварям дума как в началото се правеха национални планове за защита при бедствия по тази програма и към края придобиха вид на счетоводна таблица: необходими разходи и нищо друго.
    От 2018 г. до 2030 г. действа Национална стратегия за намаляване риска от бедствия. Там отсъства биологичния риск. Няма го, изхвърлен е, това не е заплаха, не е бедствие!
    Дотук добре, казал падащия, като подминал петия етаж. Хайде, случва се, по-важно беше Гражданска защита да бъде унищожена, за да не "ядат от държавната хранилка тези гадове, без нищо да правят".
    Настъпи непредвидената ситуация и, въпреки че биологичният риск не е бедствие, заради него беше обявено извънредно положение. Е, сега вече има нужда от план. Още повече, че за обявяване на извънредно положение има едно задължително условие: да се спомене кои точно права на гражданите ще бъдат ограничени. Задължително, иначе не е законно по международните договори, подписани от България! Как да знаеш кои права ще ограничиш и да го обявиш с извънредното положение, ако нямаш план? Ако не си се снабдил предварително с дезинфектанти и предпазни средства, но се налага да намериш? Как ще знаеш колко екипа ти трябват за справяне със ситуацията, какво ще правят тези екипи, какви елементарни мерки да вземеш да предпазиш най-малкото тях, за да не се превърнат от помагащи в преносители?
    Ами ето така - обявяваш го и готово! Голяма работа някакви си международни договори! Давай тук да вкараме тежката артилерия, да избием вирусите с нея, пък после ще съставим план кое как е било...
    Точно на това приличат действията. Защото, както всички знаете, план няма. Няма Национален пандемичен план, като в Германия, няма я Одлуката за мерки на Македония, няма пакета от закони на Чехия. Няма нищо. Има промени - оня ден заповед, в края на деня изменение, вчера заплахи как българите не разбират сами опасността... План, мерки, действия, съгласуваност? Не!
    Това не е превенция! Това е работа "на парче". Тичане след вятъра - "има нови десет заразени в близките две седмици, променяме вчерашния еднодневен режим"...
    Това е всичко друго, но не и целенасочено ограничаване на COVID-19!
  • 11
    Ив
    Иван
    13 -1
    21:00, 15 мар 2020
    След забраната от правителството ходих в Хасково в Кауфланд и Лидъл и за мое учудване видях че са пълни с хора. А иначе ни ограничават да се събираме. Не трябва ли да пущат по по малко народ? Няма ли охрана или полиция? Да контролира да влизат по малко хора. 1 болен да има и да се изкашля при толкова много посетители и цяло Хасково ще пламне. Моля властите да се вземат в ръце!
  • 12
    Из
    ИЗВЕСТЕН
    0 0
    11:22, 16 мар 2020
    Има слухове, че в хасково има болни от корона вирус, дали може медията да провери това, има заразени в хасковското инфекциозно отделение, но криели, това са слухове, но във всеки слух има и истина?
Последни новини