От х:

Днес в x:

14 400 души влезли за денонощие у нас, вносът на коронавирус неминуем

14 400 лица и 12 100 превозни средства за влезли в страната за изтеклото денонощие. Данните са на дирекция "Гранична полиция".

На ГКПП Калотина е регистриран шофьор на тир с повишена температура, поради което е хоспитализиран във ВМА, обяви директорът главен комисар Светлан Кичиков на брифинга на Щаба за реакция във връзка с опасността от коронавирус.

На Терминал 1 на Летище "София", където кацат повечето полети от Италия, е създадена нова организация и вече всички пристигащи от Италия ще преминават по отделен коридор, различен от общия, за да няма смесване на потоците. Освен това, за да се улесни обработката, въпреки че и на двата терминала има термокамери, екипите вече използват и мобилни термометри.

Във връзка с обстановката в цяла Европа, вчера е направена видеоконферентна връзка с дирекции от Европейската комисия.

Договорено е, че в никакъв случай при констатиране на лица с някакви симптоми, независимо дали са на коронавирус или за друго грипно заболяване, да не бъдат връщани на съседна територия, а да бъдат приемани и обслужвани, поясни още главен комисар Светлан Кичиков.

Обсъдени са и мерките, взети по всички граници на ЕС. Мерките не са по-различни от нашите - смеем да твърдим, че нещата, които ние правим на нашите граници са доста по-напред от това, което правят някои други държави, поясни Кичиков. Акцент е поставен на информационното обслужване на гражданите, които идват в страната.

По отношение на недостига на предпазни маски, главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев поясни, че това се случва не само в България, но и в целия свят. Общопрактикуващите лекари в България са 4500 лица и те са самостоятелни юридически лица и трябва да се справят самостоятелно с евентуален недостиг.

Осигурените количества от страна на държавата са основно за покриване на екипите, работещи по летища и по граници, екипите на Спешна помощ, инфекциозните отделения и "Гранична полиция".

Осигурени са анкетни карти, които могат да бъдат попълвани и по време на полет.

Днес ще се тества и система за онлайн попълване, така че да могат да ги попълнят дори преди да тръгнат към летището. Оттам нататък тази информация ще се подава на съответната здравна инспекция по местоживеене, за да може да стигне до личните лекари и да се контролира евентуалната 14-дневна карантина. "Сами разбирате, че тук става дума за огромен брой хора - седмично 4-5 хиляди души и още толкова преминават през граничните пунктове, поясни доц. Кунчев.

Главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев подчерта, че вносът на вируса е неминуем: "Това е ясно на всеки, работещ в тази област, тук говорим за въздушно-капкова инфекция." Почти във всички балкански страни има установени случаи. В историята на медицината няма страна, която да е спряла разпостранението на въздушно-капкова инфекция с каквито и да е мерки за контрол. По-важното е да има къде да бъдат приемани тези хора и да има адекватно лечение.

По думите му от тук нататък съсредоточаването трябва да бъде върху възможностите за приемане и лекуване на тези болните, за да се намалят щетите.

Със заповед на министъра на здравеопазването вече са създадени общинските щабове, за да се провери на местно ниво с какви сили и средства се разполага, както и какви са мерките, които ще се предприемат, допълни генерал-майор Мутафчийски.

Той коментира и публикациите в някои медии, че вече има доказани в България случаи на коронавирус и увери, че по заповед на министър-председателя в първия час, в който се установи положителен за коронавирус пациент, това ще бъде оповестено чрез средствата за масова информация.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    👑
    👑
    0 0
    13:18, 27 фев 2020
    Започне ли масовото заразяване ще стане мазало.
Последни новини