От х:

Днес в x:

МРРБ: Тол системата стартира на най-ниските цени, с отсрочка за превозвачите

Това е най-мащабната реформа в пътния сектор от 20 години насам. Това цели генериране на повече приходи за пътищата. До момента тази тежест беше поета от леките автомобили, а сега вече тя ще бъдат поета и от тежкотоварните автомобили.

По думите й тази реформа освен икономически ползи, ще изведе и сивия сектор с по-добър контрол, като системата ще има връзка с МВР и митници.

Регионалният министър потвърди за пореден път, че тол системата е в техническа готовност за търговска експлоатация от 1 март.

Аврамова поясни, че досега са изпълнени всички искания на превозвачите, като са направени отстъпки по отношение на обхвата на тол системата и намаляването на тарифите.

Стартираме с най-ниските тарифи в Европа за тежкотоварните автомобилите, както и с най-малкия обхват, подчерта министърът.

Тя обясни, че според бранша ще бъдат постигнати приходи от 450 млн. лв. с тези тарифи и с този обхват на системата. Според нея обаче тази цел няма да бъде постигната и затова ще наблюдават развитието на тол системата и ако се наложи от 1 юни ще бъдат направени промени.

Петя Аврамова е категорична, че трябва да има надпартиен консенсус за тол системата.

Има икономически и политически интереси, от всяко искане на превозвачите опозицията се опитват да извлече политически дивиденти, изтъкна регионалният министър.

Тя призова превозвачите да пътуват с маршрутни карти до 27 март, докогато премиерът даде срок на превозвачите да се оправят с доставчиците на услуги. 

По отношение на премахването на винетките за някои райони, министър Аврамова припомни, че винетната система е въведена от 2005 г. и оттогава работи с обхвата, с който е в момента, добавяни са единствено нови отсечки.

Новият начин на контрол, които сме въвели притесни хората, които са карали без винетки, добави регионалния министър.

И в студиото на БиТиВи зам.-министър Николай Нанков заяви, че тол системата няма да бъде отлагана, ще тръгне на 1 март и то с функционалностите, които се предлагат в момента. Нанков припомни срещата с превозвачите от януари месец, когато на мъжка дума са се договорили за пробен период от три месеца. Ако за тези месеци не се събере сумата от 100 млн. лв. от трафика, ще трябва да се преразгледа системата.

Нанков подчерта, че разчита на коректното отношение на бизнеса в този момент.

"Знаем от какви ценови диапазони започнахме, знам какви са сега - за тежкотоварен автомобил над 12 т - 10 ст. на км, 1 ст. на автобус. Първоначалните разчети бяха за около милиард приходи. Сега годишният ни план е 450 млн. лв. от тол такси, ако не успеем в рамките на три месеца от старта на тол системата да съберем около 100 млн. лв. означава, че ще преразгледаме както обхвата на пътищата, така и тарифите", допълни ресорният зам.-министър.

Нанков припомни и всички отстъпки, които са направени до момента на превозвачите, като заяви, че се надява най-накрая да не се окажат напълно безплатни всички републикански пътища и изобщо пътищата в страната.

Нанков посочи, че за това са се разбрали с превозвачите още през януари и разчита да спазят думата си да не протестират, ако заложената сума не бъде събрана.

"Това е най-важната реформа на транспортния сектор в рамките на настоящия мандат - леките автомобили да плащат по-малко от тежкотоварните, а не както е в момента, заяви Нанков.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини