От х:

Днес в x:

14 мъртвородени паралелки в областта с прием след 7-ми клас

14 паралелки няма как да бъдат напълнени с ученици дори всеки кандидатстващ седмокласник да бъде приет в профилираните и професионални гимназии в областта. това показва справката на регионалния образователен инспекторат. Сметката е проста-884 деца са подали заявления за кандидатстване. Свободните места в гимназиите са 1256!!! Това стана факт след като гимназиите от Хасковско нароиха паралелките с прием след 7-ми клас до 44 - с 9 повече в сравнение с миналата година. Въпреки че и тогава имаше серия непопълнени класове, като дори хасковската Езикова замалко щеше да загуби френския си. Тази година от ГПЧЕ Асен Златаров освен френски искат и паралелка с Испански.

Манията по нови класове е най силна при професионалните гимназии където са мнозинството новоразкрити паралелки. Тенденцията от последните години е те да са по предпочитани от децата заради разнообразните и практични профили и по лекия приемен изпит. Самите изпити са на 19-ти и 25-ти юни съответно по български език и литература и математика. Четвъртък и петък седмокласниците трябва да се явят в местата където са кандидатствали за да си получат служебните бележки в които е указано къде ще провеждат изпита.

Одобрените за целта училища са три- ОУ "Иван Рилски" и ОУ "Христо Смирнески" в Хасково и СОУ "Пенчо Славейков"-Димитровград.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини