От х:

Днес в x:

Служители на БАБХ: "Работим за 650 лв., забраняват да протестираме и да говорим с медиитe"

Заплатите са малко над минималната. Млад служител започва с 650 лв. Няма желаещи, има свободни места. Дори някой да се яви на конкурс, започва, два-три месеца и напуска. Протестираме, за да се увеличи бюджетът на БАБХ", казва служителка от Българската агенция за безопасност по храните, а неин колега добавя, че ръстът на заплатите трябва да е поне с 40%.

Двамата бяха сред няколкото десетки работещи в БАБХ, излезли на протест днес на столичния пл. "Независимост" в 11 ч. Хората настояват за самостоятелен бюджет на БАБХ през 2020 г., който да бъде насочен целево към осигуряване безопасността на храните, повишение на заплатите, подобряване условията на труд. Сега парите за БАБХ са в бюджета на Министерството на земеделието и за 2020 г. не е предвидена промяна. Протестиращите настояват за 105 млн. лева за догодина, вместо заложените 60 млн. лв.

Жената работи в лаборатория, мъжът е от "Растителна защита". И двамата се притесняват да кажат имената си. Обясняват, че една от причините за това е, че излезлите на протест са малко. А мнозина не дошли заради забрани и заплахи, че ако протестират, ще ги "самоотлъчат".

"Трябваше много повече хора да дойдат на протеста, около 2000 души е цялата агенция с областните дирекции - обяснява жената. - Сутринта са прекратили отпуските на колегите, взети, за да дойдат. Казали се, че ще ги самоотлъчат, ако тръгнат за протеста. На други не са разрешили да тръгнат от различните градове. Казвали са, че не трябва да тръгват на протест".

Жената не знае кой е отправял заплахи, но подчертава, че протестът не е срещу ръководството на БАБХ, нито с искане за оставката на министъра. Предполага, че някой спекулира с имената им. "Ние нямаме нищо против нашето ръководство, защото те също са като нас, на този огън" - добавя тя. В това е категорична и синдикалната лидерка Анелия Георгиева от "Подкрепа".

Тя обяснява, че има и друга причина служителите от БАБХ да отбягват разговорите с журналисти. "Забранено им е да дават изявления пред медиите, затова говоря само аз. Подписали са декларации, работят в структура секретна. Нямат право да говорят, затова са написали исканията си на плакати - снимайте, четете. Това, които искат да кажат, са го написали."

"Бюджетът от 105 млн. включва ръст на заплатите, но хората са основно тук, защото не могат да работят - уверява тя. - Няма консумативи, няма диагностикуми. Не може да се извърши профилактиката на животните."

По повод разразилата се криза с Африканската чума по свинете, наложила умъртвяването на много животни у нас Георгиева казва: "Те (служителите на БАБХ - бел. ред.) не приемат да бъдат обвинявани, че са убийци на животни. Това категорично не е вярно. Тези хора изпълняваха заповеди. Те изпълняваха превенцията, да не се разпространява въпросната болест, защото тя е опасна за нас, хората. За нас въпросът е следният: всяка година в бюджета за земеделие се изсипват 12-13 милиона, за да се обезщетяват стопаните, на които се налага да бъдат умъртвени животните, а няма 40 млн. в бюджета за превенция. Основното ни искане е бюджетът на Агенцията да бъде отделен и ние да знаем, че тези средства са за безопасност на храните, за това, че тези хора ще си свършат работата по отношение на това ние да имаме безопасна и качествена храна на масата".

850-1000 лева са заплатите на ветеринарни лекари, агрономи, зооинженери, лаборанти, химици, казва Георгиева и определя това заплащане като "унизително ниско". 40% ръст би осигурил заплати между 1200 и 1500 лв.

"Искаме рестарт на системата, защото тя беше мъртвородена през 2011 г. и е на командно дишане. Бюджетът на МЗХ всяка година е планиран на дефицит" - казва Георгиева. Тя е категорична, че излишъкът в бюджета, с който се хвалят финансовото министерство и председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, е благодарение на дефицитите, заложени в бюджетите на министерства

"Настояваме да имаме бюджет от началото на годината, а не изсипване на средства през годината за борба с болести, които могат да бъдат предотвратени благодарение на работата на тези хора", казва Георгиева и допълни, че работещите в БАБХ се чувстват излъгани от Менда Стоянова.

Не само заплатите в БАБХ са проблем. Няма консумативи, автомобилният парк е стар и хората, които работят на терен, рискуват живота си.

Протестиращите внесоха днес декларация до министър-председателя Бойко Борисов и до Народното събрание и заявиха, че ако не бъдат чути, ще продължат със стачни действия.

Текстът на декларацията гласи:

ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Ние – работещите в Българска агенция по безопасност на храните, за пореден път настояваме най-после да бъде решен въпросът с цикличното недофинансиране на бюджета на БАБХ, което съществува от нейното създаване до момента. Напомняме, че прословутата реформа в сектора се състоеше в прехвърляне на безброй отговорности на Агенцията, без те да бъдат придружени със съответно финансиране, което да може да гарантира реалното изпълнение на задълженията!

Настояваме да бъде удовлетворено искането за бюджет на БАБХ, представено от ръководството на Агенцията чрез проекта за бюджет на МЗХГ още в рамките на първия етап на бюджетната процедура за изготвяне на държавния бюджет за 2020 г. Това предложение беше съгласувано с представителните синдикати НФ “ЗГС“ на КТ “Подкрепа“ и ФНСЗ на КНСБ в изпълнение на т. 3 от Споразумение, подписано на 8 март 2019 г. между МЗХГ, БАБХ, НФ “ЗГС“ на КТ “Подкрепа“ и ФНСЗ на КНСБ. Въпросното споразумение дойде в отговор на готовността на синдикалните организации да обявят ефективни стачни действия и беше обещано, че всичките искания, ще бъдат изпълнени през бюджет 2020 г. Нищо от договореното за осигуряване на реална възможност за работа, на достойни заплати и достойни условия на труд не беше изпълнено!

Необходимите средства за разходи по бюджета на БАБХ за 2020 г. са в размер на 105 млн. лева и нашето искане е тези средства да бъдат целево заделени на отделен ред в бюджета на МЗХГ. Сега пак ще ни обясните, че вече сте „дали” едни 10 млн. лв. допълнително на министерството и че повече не можете. Нека бъде ясно на Вас и на българската общественост – тези средства нито ще доведат до нарастване на заплатите на специалистите в БАБХ, нито ще компенсират натрупаните тежки дефицити, нито ще ни позволят да гарантираме безопасността по цялата хранителна верига, което ни е вменено чрез множество закони и нормативни документи като единственият компетентен орган отговарящ за това!

Вероятно ще ни заявите, че проектобюджетът вече е във финална фаза и нищо повече не може да се промени. Затова Ви напомняме, че същият псевдо аргумент ползвахте преди две години! Докога ще се неглижирате живота и здравето на българите? Докога „икономията“, която се е превърнала в символ-верую на управлението, ще стои пред националната и европейската сигурност, защото от нас зависи и качеството и безопасността на произведените в България хранителни продукти, както и вноса и износа на храни в целия ЕС, тъй като България е външна граница на Съюза?

Предвид изключително сериозното социално напрежение, свързано с унизително ниските заплати на служителите в БАБХ, които са натоварени с все повече отговорности, свързани с извършвания от тях официален контрол по цялата хранителна верига, както и при вноса и износа на храни в нашата страна, въпреки многогодишните вече финансови ограничения, плачевна материална база и лоши условия на труд настояваме недостигащите средства да бъдат предвидени като разход за финансиране от централния бюджет.

Разберете, че докато стратегиите и програмите не бъдат подкрепени от адекватно финансиране, заразите по животните няма да спрат и това се доказва със сложната епизоотична обстановка в страната и в момента. Контрапродуктивно е при всяка такава обстановка да се изсипват милиони левове за компенсиране на стопаните, вместо тези средства да се заделят в бюджета предварително за превенция.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Искаме да вярваме, че този път ще бъдем чути и разбрани. Искаме да вярваме, че ще проявите професионализъм, воля и ще предприемете конкретни действия, за да гарантирате осъществяването на ефективен контрол за безопасност по цялата хранителна верига, от което зависи не само националната сигурност на Република България, но и сигурността на целия Европейски съюз!

Уверяваме Ви, че ще предприемем всички позволени от закона действия, за да защитим правото си на достойни заплати и достойни условия на труд. Вслушайте се в гласа на професионалистите от БАБХ. Вслушайте се в гласа на ловците и риболовците, членове на националното ловно-рибарско сдружение, както и на ветеринарните специалисти от Българския ветеринарен съюз, които застават зад нашето искане. Вслушайте се в гласа на разума.

ЗА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ РАБОТЕЩИ В БАБХ:

АНЕЛИЯ ИВАНОВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НФ “ЗГС“ НА КТ “ПОДКРЕПА“

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини