От х:

Днес в x:

Представиха сборника "Кърджали на историческата карта" пред обществеността на града

Изображение 1 от 3

    В пълната зала на НЧ „Обединение  1913“ в областния град, бе представен, излезлия съвсем наскоро от печат, сборник със статии „Кърджали на историческата карта“.

    Събитието събра хора от различни етноси и възрасти, общественици, деятели на културата, изкуството и образованието, представители на институции, журналисти и ученици.

    Официални гости бяха: областният управител Никола Чанев, проф. д-р Тодор Черкезов – един от съавторите на сборника, окръжният прокурор Желязко Стефанов и обудсманът Расим Муса. Присъстваше и представител на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

    Рецензентът и редактор на изданието Тончо Стоянов обясни с какво книгата е ценна и защо тя трябва да бъде в ръцете на всеки, който обича Кърджали. Той изтъкна, че след поредицата от монографии и изследвания „Българската дъга на исляма“, „Хора на истината“, „Мостът“ и систематизираните статии и очерци в „По стъпките на патриарх Евтимий“ от краеведа Никола Иванов, сега Георги Кулов се изправя пред всички като авторитет , като организатор, събрал разработките на редица научни светила и общественици, и става съставител на настоящия уникален по рода си сборник.

    Редакторът на изданието разкри още, че е договорено  с Националната библиотека експресно да бъдат изпратени бройки от книгата на библиотеката на американския конгрес, както и по  електронен път да бъдат отправени оферти към всички национални библиотеки на европейските страни за доставка на сборника по заявка. В началото пък на следващата година турското консулство в Пловдив предвижда на свой терен да организира представяне на изданието. За тази цел се редуцират бройките за свободна продажба.

    „Побързайте да се сдобиете с екземпляр от сборника „Кърджали на историческата карта“, докато тиражът не е изчерпан“, призова Тончо Стоянов.

    Експозе поднесе и Георги Кулов. Той изтъкна, че създаването на тази книга е колективно дело и е без прецедент до момента в страната такъв случай, в който да се събере гражданския сектор и да направи нещо подобно. Благодари и на всички дарители, които са подкрепили начинанието.

    От името на Гражданско сдружение „Балкански форум за мир – Кърджали“ бяха връчени грамоти на тези организации, които не само подкрепиха издаването на книгата, но и предоставиха тиражите, които им се полагаха на други институции.

    Приветствие към съставителя, към авторите на разработките и към редколегията поднесе областният управител Никола Чанев.

    Проф. д-р Тодор Черкезов пък представи презентация по темата, свързана със развитието на здравеопазването в Източните Родопи. Той направи обзор, започвайки от древните практики, премина през средновековните методи и вярвания и на финал разказа за това как през 20 век Кърджали се сдобива с модерни здравни заведения.

    След края на представянето много кърджалийци побързаха да си закупят сборника и да се сдобият с автограф от съставителя и от присъстващите съавтори.

    Божидара АНГЕЛОВА

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини