От х:

Днес в x:

В изложба на СУ"Св.св Кирил и Методий" в Смолян показаха уникална снимка на Освободителя на Родопите

Изображение 1 от 2

    Учителите и учениците от СУ “Св. св. Кирил и Методий” в Смолян откриха изложба, посветена на 107 години от освобождението на Смолян и Родопите.

    Изложбата е плод на повече от 10-годишно сътрудничество и съвместна работа с Клуб “Съхрани българското”, с ръководител Славка Палагачева, а в резултат множество изяви и изложби, които подкрепиха родолюбивата и патриотична дейност на средношколците.
    На ученическата изложба беше представена почти неизвестна снимка на полк. Серафимов, при последното му посещение в Родопите, през лятото на 1932 г. Уникалният кадър е от фонда на чепеларската фотографска фамилия Савови, а на него полк. Серафимов е заедно с членове на Подофицерско благотворително дружество „Полковник Серафимов”. То е създадено през 1924 г. от подофицерите от Чепеларе, по-голямата част от които са служили в полка през 1912 г., под командването на полковника, известен като Освободителя на Родопите.
    Полк. Владимир Серафимов остава до края на живота си верен приятел на родопчани. Те непрекъснато му засвидетелстват своето уважение и почит.
    След края на Първата световна война заслужилият офицер полк. Серафимов излиза в пенсия, а на предложението да бъде произведен в генералски чин, той отговаря: „Когато спасих Родопите и бях на върха на славата си, не бях произведен генерал. Нека си остана полковник Серафимов, както ме знаят и обичат хората, за разлика от всички онези генерали, за които народът никога не е чувал”.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини