От х:

Днес в x:

Тези чудновати хора амишите

През 18 век около 100 германски семейства от Пфалц се преселват в Пенсилвания. Там те можели по-свободно да изповядват вярата си, отколкото в Европа. Техните потомци говорят един от диалектите на немския език, разказва DW.

Те се разпознават отдалече - по старомодното облекло и типичните двуколки. Откъде идва тяхната уникална религиозна общност? Амишите са вид менонити – протестантска християнска общност, основана през 16 век в Холандия. Най-големите общности на амиши, живеят днес в САЩ и Онтарио, Канада. Първите от тях пристигат от Германия и се заселват в Джърмантаун, Пенсилвания - днес квартал на Филаделфия.

Известни са с това, че се обличат семпло, живеят просто и се въздържат да използват достиженията на техническия прогрес - например автомобилите, електричеството, телефоните и интернет. Амишите са поставили преграда между себе си и останалото общество по религиозни причини, те не служат в армията, не ползват социално осигуряване, финансова помощ от правителството и не сключват застраховки.

Амишите емигрират от Европа към "Новия свят" в началото на 18 век. Историята на тяхната църква започва със схизма в Швейцария през втората половина на 17 век, когато християнска анабаптистка група, водена от Якоб Амман, се отцепва от общността на Швейцарските братя. Преследвани в Европа, последователите на Амман, наречени амиши, започват да се преселват в Америка. Пенсилвания е първият им дом.

Една четвърт имат германски корени

В Европа амиши днес вече няма, докато в Америка живеят над 200 хиляди представители на тази протестантска религиозна общност. И до днес голяма част от амишите говорят език, близък до старогерманския, който е известен като "пенсилвански немски" и прилича на диалекта, говорен в областта Пфалц.

Поради религиозната свобода, която предоставя, Пенсилвания се превръща навремето в убежище за членовете на преследвани религиозни малцинства от Европа. Една четвърт от днешните жители на щата имат германски корени, съобщава вестник „Ди Велт".

Амишите се заселват и в земите на Ланкастър Каунти, където живеят, следвайки предписанията на Новия завет. В социалния живот те се ръководят от неписани правила, които се предават от поколение на поколение: например за това какво облекло да носят жените, колко дълга да е косата им и т.н. Най-голямата ценност на амишите е скромността. Трудът и дисциплината също са на голяма почит сред амишите, докато мързелът и надменността се считат за най-големи пороци

Източник: дойче веле

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини