От х:

Днес в x:

Вино потече от шарапаната под връх Аида

    Бсоноги девойки намачкаха грозде в шарапаната в Минерални бани и демонстрираха древната тракийска техника за получаване на вино.

    Богът Сабазий-Загрей със своята свита от млади красавици благословиха новата винена реколта.

    Ритуалът оживя в подножието на връх "Аида" в местността "Шарапаните", където се предполага, че траките  са произвеждали от прочутите си вина, по време на празниците на Минералната вода, здравето и красотата в курортното селище пред погледите на много гости.

    „От тук преди хиляди години години са тръгвали керваните, натоварени не само със злато, но и с вино, разказа им Сабазий-Загрей.

    Част от свитата му са хористките от  православната църква в Одрин. А сред официалните гости беше делегация от кметството в турският град Одрин и консулът на Република България в Одрин Радослава Кафеджийска.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ам
      Амена
      0 -1
      07:42, 16 сеп 2019
      Днес Църквата почита света великомъченица Евфимия, която е загинала, защото отказала да отдава почит на езически бог и участва в честването им. Сега по желание си възстановяме езически чествания на Загрей, Магрей и т.н. и си мислим, че си е един безобиден празник. Кметът и той уж мюсълманин, а пък кара хората под строй да ходят на Шарапаните за този езически обичай.
    • 2
      Зл
      златар
      1 -1
      10:46, 16 сеп 2019
      там се е промивала руда :)
    • 3
      Са
      Сабазий
      0 0
      21:34, 16 сеп 2019
      Защо ми се струва, че Сабазий от снимките за 5 лв. и майка си ще продаде...
      Никакво вино не се е правило в тези скални образувания. Злато също е малко е вероятно. Най-паче това са естествени форми свързани с изветрянето и ерозията на скалите...останалото е болна фантазия...
      Този ритуал си е Богохулство.
      ..пфу..
    Последни новини