От х:

Днес в x:

Изящни гравюри на майстори от Франция, Холандия и Италия показва галерия „Форум“

    Финост, изящество, детайлност. Понякога години труд. Но прекрасен ефект със спиращи дъха сюжети, запечатали младежко безгрижие, градската среда или пък победния ход на исторически личности като Бонапарт. Всичко това може да се види в новата изложба на гравюри, подредена в хасковската галерия „Форум“, която беше открита тази вечер.

    Колекцията е собственост на Градската художествена галерия в Пловдив, дарена от музея на някогашния Френски колеж „Св.Августин“, който е съществувал в Пловдив до 1948 година.

    Повечето от произведения са гравюри върху мед, създавани в ателиетата на Лувър в почти 200-годишен период – от ХVІІІ до началото на ХХ век. Друга част са печатани при братята Кюнцли от Дардоаз – Париж, Кадарт и Шевалие – Холандия и Франция, Сгрилли – Италия.

    Цялата колекция "100 гравюри - съхранената художествена памет на един френски колеж в България" се състои от общо 120 произведения. През 2014 г. те са реставрирани, проучени, описани, дигитализирани и поставени в рамки със съдействието на Министерството на културата. В Хасково гостуват 17 от творбите.

    Гравюрите са тиражирани през години, но под серийни номера. Тиражирайки, различните ходожници във времето са правили и промени върху някои от оригиналите. Първоначално някои от гравюрите са били цветни, но по-късно, за да падне цената им, отпечатъците са правени черно-бели.

    В момента повечето от оригиналните метални плочи продължават да са собственост на Лувъра, където пускат понякога контролирани серии от тях. Други обаче са изчезнали, което означава, че съответното произведение не може да се възпроизведе никога повече, което пък вдига още цената му.

    „България притежава наистина уникални гравюри, защото първо са стари и са отпечатъци от оригиналните плочи, а второ са дарени от Френския колеж на Пловдивската галерия с много любов. Затова и изложбата наистина заслужава силно вниманието на хасковската публика“ , коментира директорът на Градската художествена галерия „Атанас Шаренков“, под чиято шапка е и галерия „Форум“ Татяна Форева.

    Изложбата ще остане в Хасково до 6-ти септември.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ам
      аман
      7 -1
      01:20, 16 авг 2019
      Божеее, такава дума не съществува - финНост. Има дума финес.
      Къртите мивки всеки ден с изказ и правопис.
    • 2
      Бо
      Бонапарт
      1 0
      08:53, 16 авг 2019
      Имах един победЕн ход,ама незнам ко тана,имал съм и деменция...
    Последни новини