От х:

Днес в x:

Младежки лидери от няколко държави ще борят агресията със спорт

„Спортът е по-добро решение" обединява младежи от Русия, Украйна, Сърбия, Македония и България

Днес 33 младежки лидери от 8-ми до 12-ти клас, от Украйна, Сърбия, Русия, Македония и България с представители от Хасково, се включиха в мащабна младежка кампания, озаглавена „Спортът е по-добро решение".

Кампанията ще продължи до 26 август по река Арда, в планината Родопи, на връх Столетов в Стара планина, и в български градове с вековна история като Плевен и Габрово.

Любопитното е, че участниците от чужбина са таврийски българи от Бердянск,Украйна, банатски българи от Тимишоара, Румъния, българи от Западните покрайнини от Босилеград и Димитровград, Сърбия, бесарабски българи от с. Делени в Украйна и от Санкт Петербург, Русия. Те имат български корени, възпитани са в любов към българското и говорят български език – онзи български, който са говорели нашите деди.

В продължение на 12 дни заедно с хасковските си връстници те ще преплават с каяци едни от най-живописните места по река Арда, ще карат велосипеди, ще живеят заедно в палаткови лагери, ще дискутират проблеми от тяхната среда, свързани с агресията, ще се учат как да я разпознават и как да я овладяват, ще разкажат защо са предпочели спорта и как той ги мотивира да бъдат по-добри и по-толерантни хора.

На 24 август младежите ще присъстват на 142-та годишнина от историческата битка при Шипка, където се очаква да има мащабна възстановка на епичните боеве на българските опълченци през 1877 година. Предвидени са още посещения на емблематичния етнографски комплекс „Етъра" и на Панорама „Плевенската епопея".

Обединява ги една обща кауза – да докажат, че агресията не е начин на решаване на сложните житейските ситуации и че спортът е техният избор за овладяване на гнева.

Едно от важните послания, което ще бъде отправено сред участниците, е необходимостта от толерантност във всичките й измерения, разпознаването на собствените и чуждите агресивни реакции, и начините за справяне с тях.

Спортът и двигателната активност в свободното време ще бъдат представени като средство, чрез което младежите могат да придобият необходимите умения за превенция на агресията около тях и да бъдат устойчиви на влиянието на външните фактори, и средата, в която живеят.

По време на похода са предвидени многобройни спортни прояви, които ще бъдат повод за изграждане на добри взаимоотношения между младите хора, както и за създаване на нови младежки общности с интерес към спорта и двигателната активност.

Организатор на кампанията е клубът по Клуб по водни и гребни спортове в тихи и бързи води „Преображение" – Хасково, със съдействието на дългогодишни деятели на спорта и туризма от нашия регион, сред които Недялко Атанасов, Стефан Аврамов.

Кампанията е подкрепена и от Министерството на спорта.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ге
    Георги Димитров комунист
    4 -2
    16:08, 15 авг 2019
    Поп Златко от храм св .Архангел Михаил Хасково е основател на движението а майора от запаса Иван Тошев бивш пол.комисар е ръководител на проекта за 42000 евро.Няма нищо лошо ако идеята е толкова благородна и това e истината.
    Пролетариата от всички страни събирайте се. ....
  • 2
    Ге
    Генчо
    2 -2
    16:02, 16 авг 2019
    Ами ти що не основеш друго движение?
  • 3
    Ге
    Генка
    2 -1
    18:35, 16 авг 2019
    Попа е комбинатор и с тия пари строи голяма къща на присвоен терен другарю комунист. Анджак .
Последни новини