От х:

Днес в x:

24 °C

Тамара от Скопие си тръгва от лагер в България с нови приятелства

Изображение 1 от 5

  Тамара е от Скопие. Почти десет дни вече е на лагер в България с биваци по най-живописните извивки на р. Арда, на брега на яз. Студен кладенец и с много приключения из Източните Родопи. Тя е сред 58-те участници в лагера „Спортът е по-добро решение", който се провежда в България за четвърти път това лято.

  12-дневният сървайвър тази година е подкрепен финансово и по проект на Клуба по водни и гребни спортове в тихи и бързи води „Преображение" – Хасково.

  В лагера участват деца на възраст от 15 до 19 години от пет държави. От България представителите са от Хасково, има и от Северна Македония, Русия, Сърбия и Украйна. Повечето от тях са от бедни райони в страните си. Половината от лагерниците от чужбина са етнически българи.

  Основната идея, под шапката на която върви лагерът, е чрез опознаването, общуването и сприятеляването, размяната на културите, опознаването на езика на другия, децата да се научат да разпознават агресията и да я овладяват, обясни ръководителят на проекта Михаил Василев. „Смятаме, че агресията, която ни заобикаля днес в толкова големи количества не трябва да е начин на живот, не трябва да свикваме с нея, особено когато става въпрос за младите хора. Затова решихме, че най-доброто средство за овладяването й е именно чрез спорта.“

  Затова и програмата в лагера е била насочена основно към задачи свързани със спорта, но и забавни, такива, които да научат децата и на някакви умения.

  В първите дни на престоя си в България лагерниците са се научили да разпъват палатки и да правят бивак в природата, как да подготвят менюто си и да си сготвят, когато са на открито, разказа комендантът на кампоса Христо Русев. Карали са велосипеди по пресечни местности, а походът е съчетан и с разглеждането на исторически и природни забележителности. Още в началото всички са преминали и курс на обучение по гребане.

  Преживяванията с каяците в яз. Студен кладенец и по р. Арда ще останат и сред най-вълнуващите и незабравими моменти за Тамара. Тя е за първа година част от лагера и разказва, че отначало се е страхувала да се пусне с каяк по водата. Получила обаче силна подкрепа от новите си приятели и преодоляла страха си. Сега не иска лагерът да свършва.

  „ Опитваме се да създаваме такава програма, която да води децата към лично общуване. А разчупването се случи още в първите дни. Ако отначало имаше делене по групички по държави, то още през втория ден различните етноси се смесиха. Започнаха и да разбират езика на другия“, разказва комендантът. Окончателно всички бариери паднали, когато разпънали лагера на място, на което се оказало, че точно този ден няма ток. "Без възможност за ползване на телефони и интернет сближаването стана бързо“.

  Има идея лагерът да се провежда и в други от държавите, откъдето сега има участници, коментираха организаторите. Покани да се случи това на тяхна територия има отправени от Македония и Сърбия.

  В момента децата почиват в база в Минерални бани, където минаха и обучение по водоспасителни дейности.

  На практика участниците в лагера ще разгледат България на длъж и шир, защото походът им продължават към връх Шипка, където на 24 август ще наблюдават възстановката на боевете, част от програмата, посветена на 142 години от Шипченската епопея. По покана на Националния статистически институт в Сливен, те ще пренощуват в тяхна база. Предвидени са още посещения на емблематичния етнографски комплекс „Етъра" и на Панорама „Плевенската епопея" и Костницата.

  „Лагерът свършва скоро, а ние не искаме да се разделяме. През цялото време сме заедно и много свикнахме един с друг. А най-хубаво е вечер, когато запалим лагерния огън и край него всеки пее песни от своята страна“, завършва Тамара разказът си за престоя до момента в България, а от думите й става ясно, че основната идея на лагера-заклеймяването на агресията сред младите чрез сближаването и обирането на дефицита в личностното общуване, е постигната.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Браво ! Похвално !......Стига зомбиране с телефони.....
  • 2
   До
   Докторът
   4 -7
   14:16, 23 авг 2019
   Другарю Тошев недей се кри в тълпата.Колко пари присвоихте с поп Златко доносници на КГБ. Патриоти родоостъпници.
  • 3
   Пе
   Пенсионери
   2 -2
   04:53, 24 авг 2019
   Колко пари взехте от тези българи
   За да получат български лични
   Документи Гузна съвест

  Хороскоп за 19.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
  19.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
  19.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
  19.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
  19.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
  19.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
  19.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
  19.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
  19.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
  19.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
  19.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
  19.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
  19.09.2019
  Последни новини