От х:

Днес в x:

0 °C

110 изклани прасета по селата в Хасковско, предписания за 12 стопани

  110 са закланите доброволно дворни прасета през вчерашния ден в районите на 20 -километровите карантинни зони, обявени на територията на Хасковска област заради африканската чума по прасетата, която през последния месец плъзна в почти цялата страна.

  Екипите ветеринари от Агенцията по храните в Хасково обхождат къщите и разясняват на стопаните отговорността им за мерките, които централно са спуснати и трябва да се приложат за ограничаване на заразата у нас, за която няма ваксина и лечение.

  22 животни от обходените 12 стопанства не са заклани все още, констатира проверката. На тези стопани ще бъдат издадени предписания да го направят доброволно, изясни д-р Владимр Хърсев от БАБХ-Хасково.

  Все още в Хасковско не се е стигнало до крайната мярка за принудително колене на животните от т.нар. „заден двор“, които се намират на 20 километра от промишлената свинеферма край с Клокотница или от тези, които са от тип А или Б.

  Хората от Гарваново вече се опълчиха на глас.

  Категорично не са съгласни да колят-нито на доброволно, нито пък ще пуснат службите в дворовете си. И не се страхуват, че ще бъдат глобени, макар да смятат, че е неправилно. Недоумяват защо трябва да ликвидират здрави животни, още повече и че в Хасковска област няма ситуация на епизоотия.

  Гледаме прасетата със зърно, никой не използва комбинирани фуражи. Ако в града са свикнали да ядат боклуци и не им прави впечатление, то ние на село сме отгледани с чисто месо, казва кметът на Гарваново Иван Христов. Кметът обаче е сред първите заклали прасетата си доброволно. Нямало как на тази длъжност да върви срещу закона. Но обяснява, че в момента стоката е станала зян, защото прасетата още не били станали както трябва.

  „Ти срещу държавата скачала ли си ?“, разгневено с отговор отговаря на въпроса защо е ударил ножа на животните и Руси Русев. Младият мъж има чифлик край селото , който е кръстил „Змиярника“ и ябълкова градина.

  Сега фризерите, в които съхранява обикновено плодовете са пълни с месо. Пробите показали, че няма проблем-всичко е чисто.

  Асен Асенов от 35 години се занимава с отглеждането на прасета. Има становище за отглеждането на пет свине майки през миналата година от общината, поискал да регистрира животните, но не го приели. Опитал се да разработи малката свинеферма в двора на къщата си, която е на края на селото, по проект, но ударил на камък. Защото, според регламента, трябвало да увеличи броя на майките до осем след известно време, но пък нямал право да гледа толкова свине майки във ферма, която се намира на територията на населено място. Трябвало да смени дестинацията, но нямало къде другаде да позиционира фермата. Отрязали го  ветеринарите да регламентира животните си.  Сега го сочат го като свиневъд извън закона. Действително признава, че нерезът е животното в стопанството му, с което е в нарушение.

  Той е от тези, които отказват да колят. Още повече, че чака майките в свинефермата да  се опрасят. Човекът казва, че е взел всички предпазни мерки заразата да не стигне до неговото стопанство и показва-докато се стигне до мястото, в което отглежда прасетата, човек побелява. Дори и пътечката е посипана с хидратна вар. Преди чумата третирал всичко периодично, но от няколко седмици всеки ден хвърля от препарата, за да не се вкара или изкара зараза от фермата.

  Две прасета има в специално изграденото помещение в задния двор на къщата си и Ангел Аврамов. Едното от животните е около 60 килограма, другото е малко по-едричко. Той е от тези стопани в Гарваново, които категорично заявяват, че няма да заколят животните.

  „Циментирано им е, чисто е и има течаща вода, има канализация. Два пъти на ден ги мета, почиствам им. Три месеца с цвик съм ги гледал, храня ги с мой си фураж, не купен от тук от там. Хвърлям им тученица от време на време, имат прясна вода. Излизат само в двора, на вън -не. Това са прасета гледани с любов. Само панделки дето не съм им сложил. А тези три метра дувари кой може да ги прескочи, че да донесе зараза? “, казва мъжът. Знае, че подлежи на глоба, но казва: Ще я платя! А когато дойдат ветеринарите няма да ги пусна!

  В същото време кметът на селото е силно притеснен, че за тези, които колят все пак животните си, няма определено място къде да изхвърлят субпродуктите и свинската кожа, а това също е предпоставка за тръгването на зарази. „Властите най-напред мерките от там трябваше да ги започнат-с осигуряването на някакви кошове, например, само за тази цел“, смята селският управник.

  Кметовете по населени места са длъжни да определят и да регламентират чрез Бесейнова дирекция местата за изхвърляне на субпродуктите, категоричен е пък д-р Хърсев. Той цитира закона за ветеринарномедицинската дейност, според който край всяко населено място трябва да има определен парцел за такива цели.

  „Всяко година има епизоотия. Отдавна тези места трябва да са известни за населението. Издали сме предписания към общинските кметове, а те трябва да го направят към селските за определянето на териториите, в които това трябва да се случва чрез загробване.“

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (17)

  • 1
   Ма
   Мария
   52 -3
   17:17, 14 авг 2019
   240 заклани депутати! Доброволно!
  • 2
   Да
   дааам
   46 -2
   17:25, 14 авг 2019

   Има много свине в България за колене.В прасетата от задните дворове не са проблемите.Високо горе са проблемите и там трябва да се коли.Аз не можах да разбера и питам: Значи за да се запазят прасетата в големия комплекс на Клокотница всичко около тях трябва да се заколи?Дали правилно съм разбрал или нещо бъркам?Ако бъркам някъде ме поправете, но на мен ми се вижда странно това.Няма заболели прасета в Хасковско обаче всички малки производители трябва да си изколят прасетата за да останат само тези със свинефермата.Защо бе, от къде накъде?Къде е логиката, ще ми обясните ли?

   • Въ
    Възмутен
    19 -2
    22:12, 14 авг 2019
    Както се пее в една песен " ..за кокошка няма прошка, за милиони няма закони..".
    Този принцип продължава да е актуален все по-силно и се чудя как и кога ще му дойде краят.
  • 3
   Go
   Gost
   23 -3
   20:17, 14 авг 2019
   Нема ъ коля свинето. Точка. Ха да видим как са влиза в чужда собственост да търсиш свинета!
   • На
    направо ми се повръща
    2 -6
    11:28, 15 авг 2019
    само като го видя този със шкембето с космите и ме... Виж коментара
  • 4
   Ми
   Мина
   4 -30
   20:36, 14 авг 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Як
    яко шиба меко бара
    25 -4
    21:57, 14 авг 2019
    Мина а свирки правиш с таз уста дето лижеш задници. Аман от просто облъчени люде днес прасета утре доматите и краставици с колчетата .Ще внасяме 30 годишно свинско дълбоко отлежало в някой резерв и криви китайски краставици мутирали директно с два домата отзад
   • Ja
    Jack Bauer
    2 0
    13:11, 15 авг 2019
    мина - Руслан Мъйнов има една песен като за тебе. Чувствай се поздравена. ;)
  • 5
   Хк
   Хкгб
   3 -21
   22:14, 14 авг 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Еб
    ЕБАХБ
    19 -3
    22:58, 14 авг 2019
    Първо да започнем от теб.
    А?
  • 6
   Ан
   Анонимен
   0 -8
   23:11, 14 авг 2019
   Партетяки, Партетяки... От прасета.. Не ги мислете... Виж коментара
   • А
    А
    6 0
    09:16, 15 авг 2019
    Някакви лекарства взимаш ли ?
  • 7
   79
   7968079
   9 -3
   23:30, 14 авг 2019
   Сега Мутрите и Бейовете ще внесат Американско свинско на тройна цена
   и ще ви го продават гяури прости ......
   ...
   Както стана с Лафката - не можеш да си купиш тютюн ако не е от Незакониия син на Ромлянина Ахмет - Делян Свинчопейчевски :)))
   • Ja
    Jack Bauer
    0 0
    13:13, 15 авг 2019
    ахмед е ромлянин, ама всички потурнаци му лижете... Смешници.
  • 8
   от всички селяндури цитирани в тази така объркана... Виж коментара
   • Ех
    Еххх
    2 0
    16:50, 15 авг 2019
    Ти пък много знаеш,кой какво плаща и какво не!Еххх Българска злоба няма да се оправим докато има такива смешкикато теб,които не се поставят на мястото на тези хора.....
    А коментара поне да бяхте по грамотно го написала драга Г-жо.
  • 9
   Пр
   прасето Тиква
   4 0
   12:36, 15 авг 2019
   Защо въобще посещаваш сайта?
   Има много герберски/пеевски медии, които да четеш.

  Хороскоп за 17.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Времето е благоприятно за започване на ремонтни дейности по дома или вилата. С помощта на приятели ще се справите с възникващите затруднения и бързо ще продължите напред. Ще ви зарадва вниманието и мил подарък на любим човек. На свой ред вие също ще предложите изненада, ще бъде весело и приятно.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Освободени и знаещи цената си, ще се посветите на смелите си идеи. Дава ви се да постигате с лекота всичко, до което се докосвате днес, за да осъзнаете, че можете и трябва да продължите. Отношенията ви в семейството ще се подобряват, пропорционално на настроението и успехите ви.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Създайте си по-голямо разнообразие около себе си. Действайте и рискувайте, правете много неща, особено такива, които да ви донесат полза. Ще планирате пътуване което да ви откъсне от ежедневието и обичайното ви обкръжение. Не си хабете енергията напразно, а бъдете по-концентрирани. Ако случайно се почувствате объркани или стресирани, непременно съумейте да преодолеете тези настроения, за да не провалите магията на деня.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Повечето от вас днес са заети с работа или по-точно с неща, с които не сте се справили през изминалата седмица. През този ден спокойно ще можете да се заемете с всичко, за което досега не сте имали достатъчно време. Осъществявате свое отдавнашно желание в личен план, което много ще ви зарадва. Чувството ви за хумор днес е заразително.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. Ваш близък ще остане очарован от жеста, който му правите, а това ще развълнува и вас. В личен план имате само поводи за радост.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете ергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се натоварвайте с прекалено много задачи днес, за да не се окажете в крайна сметка изтощени и отегчени. Намалете темпото, денят е подходящ за отмора и възстановяване на силите. Близките ви ще се погрижат за нещата, за които времето ви няма да стигне, бъдете спокойни. Любовта е мощ, която присъства около вас.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят е благоприятен за забавления и разтоварващи мероприятия. Вложете повече въображение и намерете своя начин да го изживеете пълноценно. Осигурете свобода на порива си да сте щедри и добри към всички около вас. Това ще ви донесе настроение и ще ви направи щастливи.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прекрасен шанс да осъществите ваше отколешно желание ви се открива днес. Не го пропускайте поради мудност или неувереност. Не търсете оправдания, а действайте. Всичко и всички са на ваша страна, остава само да направите първата стъпка. Настроението ви ще се подобри, ако споделите очакванията си с любимият човек.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Прекрасен ден за вас и семейството ви. Примамливо предложение за професионална реализация ще ви хвърли в размисъл. Обсъдете го с човека до вас и бъдете уверени, че каквото и да предприемете е за ваше добро.
  17 фев 2020
  Последни новини