От х:

Днес в x:

16 °C

Кметовете ще събират документите за регистрация на свиневъдни обекти на всеки 2 седмици

Изображение 1 от 3

  Кметовете на населените места ще събират документите за регистрация на свиневъдните обекти по места на всеки две седмици. Процедурата ще бъде много опростена оттук насетне, а идеята е да се засили контролът в стопанствата от т.нар. тип „заден двор“ с цел ограничаване разпространението на Африканска чума по свинете. Хасковска област продължава да бъде единствената незасегната от заразата в страната. Това беше отчетено по време на редовното заседание на Областната епизоотична комисия, който е под ръководството на областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

  30 огнища на чума по дивите свине има към момента в страната. Част от тях са в съседни на Хасковска област региони-Стара Загора, Сливен и Ямбол, посочи д-р Георги Илиев от Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково.

  По повод процедурата по регистрация на свиневъдните обекти, той припомни, че в личните стопанства ще могат да се отглеждат до 3 свине за угояване. На 15 дни кметовете на населени места ще събират заявленията от стопаните, които ще отглеждат свинете си в т.нар. „заден двор“ за регистрация на обектите. Управниците на населените места ще имат задачата да предават документацията-заявление с декларация, които ще попълват стопаните, в Областната дирекция по безопасност на храните. Там ще се сформира комисия, която на място по заявката ще проверява дали са спазени изисквания за биосигурност. След одобряване на съответния животновъден обекта, следващата крачка е изпращане на преписката в Центъра за оценка на риска в МЗ, където в зависимост от епизоотичната обстановка ще бъде давано становище за населване на животновъдния обект. Това обаче може да стане с прасета, които са с ушни марки от вече регистрирани животновъдни обекти, уточни д-р Илиев.

  Част от мерките за справянето с разпространението на болестта засягат горските обекти, тъй като дивите свине са основен резервоар за съхранение и разпространение на вируса на Африканската чума.

  Затова в момента се определят местата в горите, които се ползват за отдих. На тези места ще бъдат сложени кошове за боклук. Сметта от тях ще се събира и депонира на точно определени пунктове. Освен това, в горите ще бъдат поставени табели на пет езика, които ще информират за опасността от разпространение на африканската чума, посочи директорът на ТП "Държавно горско стопанство" - Хасково инж. Любомир Илиев.

  Секачи, билкари и гъбари също ще бъдат информирани как да изпълняват мерките срещу разпространението на заразата. Ще бъдат определени и места за дезинфекция и тези, които напускат горските територии. Те ще трябва да извършват обеззаразяване на автомобилите, дрехите и обувките си, за да не се допусне разпространяване на болестта от горски територии към населените места, посочи още Илиев.

  Индивидуалният лов на диви прасета продължава, но на 16-ти февруари приключи срокът за групов лов, който беше удължаван от Министерството на земеделието на два пъти.

  На територията на Държавно горско стопанство през 2019 година са отстреляни 254 диви прасета, а от началото на тази година до сега-37.

  Горско стопанство Хасково е събрало от началото на годината 37 проби от диви прасета за Африканска чума. Няма нито една положителна.


   

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Хи
   Хитлер
   3 0
   18:01, 18 фев 2020
   Свинско ще ядете само от новия голям брат.
   • Специалистката по венерически болести по животните
    от Областната управа била наредила

  Хороскоп за 12.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
  12 юли 2020

  Случаен виц

  Последни новини