От х:

Днес в x:

Кметовете ще събират документите за регистрация на свиневъдни обекти на всеки 2 седмици

Изображение 1 от 3

    Кметовете на населените места ще събират документите за регистрация на свиневъдните обекти по места на всеки две седмици. Процедурата ще бъде много опростена оттук насетне, а идеята е да се засили контролът в стопанствата от т.нар. тип „заден двор“ с цел ограничаване разпространението на Африканска чума по свинете. Хасковска област продължава да бъде единствената незасегната от заразата в страната. Това беше отчетено по време на редовното заседание на Областната епизоотична комисия, който е под ръководството на областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

    30 огнища на чума по дивите свине има към момента в страната. Част от тях са в съседни на Хасковска област региони-Стара Загора, Сливен и Ямбол, посочи д-р Георги Илиев от Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково.

    По повод процедурата по регистрация на свиневъдните обекти, той припомни, че в личните стопанства ще могат да се отглеждат до 3 свине за угояване. На 15 дни кметовете на населени места ще събират заявленията от стопаните, които ще отглеждат свинете си в т.нар. „заден двор“ за регистрация на обектите. Управниците на населените места ще имат задачата да предават документацията-заявление с декларация, които ще попълват стопаните, в Областната дирекция по безопасност на храните. Там ще се сформира комисия, която на място по заявката ще проверява дали са спазени изисквания за биосигурност. След одобряване на съответния животновъден обекта, следващата крачка е изпращане на преписката в Центъра за оценка на риска в МЗ, където в зависимост от епизоотичната обстановка ще бъде давано становище за населване на животновъдния обект. Това обаче може да стане с прасета, които са с ушни марки от вече регистрирани животновъдни обекти, уточни д-р Илиев.

    Част от мерките за справянето с разпространението на болестта засягат горските обекти, тъй като дивите свине са основен резервоар за съхранение и разпространение на вируса на Африканската чума.

    Затова в момента се определят местата в горите, които се ползват за отдих. На тези места ще бъдат сложени кошове за боклук. Сметта от тях ще се събира и депонира на точно определени пунктове. Освен това, в горите ще бъдат поставени табели на пет езика, които ще информират за опасността от разпространение на африканската чума, посочи директорът на ТП "Държавно горско стопанство" - Хасково инж. Любомир Илиев.

    Секачи, билкари и гъбари също ще бъдат информирани как да изпълняват мерките срещу разпространението на заразата. Ще бъдат определени и места за дезинфекция и тези, които напускат горските територии. Те ще трябва да извършват обеззаразяване на автомобилите, дрехите и обувките си, за да не се допусне разпространяване на болестта от горски територии към населените места, посочи още Илиев.

    Индивидуалният лов на диви прасета продължава, но на 16-ти февруари приключи срокът за групов лов, който беше удължаван от Министерството на земеделието на два пъти.

    На територията на Държавно горско стопанство през 2019 година са отстреляни 254 диви прасета, а от началото на тази година до сега-37.

    Горско стопанство Хасково е събрало от началото на годината 37 проби от диви прасета за Африканска чума. Няма нито една положителна.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Хи
      Хитлер
      3 0
      18:01, 18 фев 2020
      Свинско ще ядете само от новия голям брат.
      • Специалистката по венерически болести по животните
        от Областната управа била наредила
    Последни новини