От х:

Днес в x:

10 °C

Кметовете ще събират документите за регистрация на свиневъдни обекти на всеки 2 седмици

Изображение 1 от 3

  Кметовете на населените места ще събират документите за регистрация на свиневъдните обекти по места на всеки две седмици. Процедурата ще бъде много опростена оттук насетне, а идеята е да се засили контролът в стопанствата от т.нар. тип „заден двор“ с цел ограничаване разпространението на Африканска чума по свинете. Хасковска област продължава да бъде единствената незасегната от заразата в страната. Това беше отчетено по време на редовното заседание на Областната епизоотична комисия, който е под ръководството на областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

  30 огнища на чума по дивите свине има към момента в страната. Част от тях са в съседни на Хасковска област региони-Стара Загора, Сливен и Ямбол, посочи д-р Георги Илиев от Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково.

  По повод процедурата по регистрация на свиневъдните обекти, той припомни, че в личните стопанства ще могат да се отглеждат до 3 свине за угояване. На 15 дни кметовете на населени места ще събират заявленията от стопаните, които ще отглеждат свинете си в т.нар. „заден двор“ за регистрация на обектите. Управниците на населените места ще имат задачата да предават документацията-заявление с декларация, които ще попълват стопаните, в Областната дирекция по безопасност на храните. Там ще се сформира комисия, която на място по заявката ще проверява дали са спазени изисквания за биосигурност. След одобряване на съответния животновъден обекта, следващата крачка е изпращане на преписката в Центъра за оценка на риска в МЗ, където в зависимост от епизоотичната обстановка ще бъде давано становище за населване на животновъдния обект. Това обаче може да стане с прасета, които са с ушни марки от вече регистрирани животновъдни обекти, уточни д-р Илиев.

  Част от мерките за справянето с разпространението на болестта засягат горските обекти, тъй като дивите свине са основен резервоар за съхранение и разпространение на вируса на Африканската чума.

  Затова в момента се определят местата в горите, които се ползват за отдих. На тези места ще бъдат сложени кошове за боклук. Сметта от тях ще се събира и депонира на точно определени пунктове. Освен това, в горите ще бъдат поставени табели на пет езика, които ще информират за опасността от разпространение на африканската чума, посочи директорът на ТП "Държавно горско стопанство" - Хасково инж. Любомир Илиев.

  Секачи, билкари и гъбари също ще бъдат информирани как да изпълняват мерките срещу разпространението на заразата. Ще бъдат определени и места за дезинфекция и тези, които напускат горските територии. Те ще трябва да извършват обеззаразяване на автомобилите, дрехите и обувките си, за да не се допусне разпространяване на болестта от горски територии към населените места, посочи още Илиев.

  Индивидуалният лов на диви прасета продължава, но на 16-ти февруари приключи срокът за групов лов, който беше удължаван от Министерството на земеделието на два пъти.

  На територията на Държавно горско стопанство през 2019 година са отстреляни 254 диви прасета, а от началото на тази година до сега-37.

  Горско стопанство Хасково е събрало от началото на годината 37 проби от диви прасета за Африканска чума. Няма нито една положителна.


   

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Хи
   Хитлер
   3 0
   18:01, 18 фев 2020
   Свинско ще ядете само от новия голям брат.
   • Специалистката по венерически болести по животните
    от Областната управа била наредила

  Хороскоп за 31.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
  31 мар 2020
  Последни новини