От х:

Днес в x:

-1 °C

Кметовете ще събират документите за регистрация на свиневъдни обекти на всеки 2 седмици

Изображение 1 от 3

  Кметовете на населените места ще събират документите за регистрация на свиневъдните обекти по места на всеки две седмици. Процедурата ще бъде много опростена оттук насетне, а идеята е да се засили контролът в стопанствата от т.нар. тип „заден двор“ с цел ограничаване разпространението на Африканска чума по свинете. Хасковска област продължава да бъде единствената незасегната от заразата в страната. Това беше отчетено по време на редовното заседание на Областната епизоотична комисия, който е под ръководството на областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

  30 огнища на чума по дивите свине има към момента в страната. Част от тях са в съседни на Хасковска област региони-Стара Загора, Сливен и Ямбол, посочи д-р Георги Илиев от Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково.

  По повод процедурата по регистрация на свиневъдните обекти, той припомни, че в личните стопанства ще могат да се отглеждат до 3 свине за угояване. На 15 дни кметовете на населени места ще събират заявленията от стопаните, които ще отглеждат свинете си в т.нар. „заден двор“ за регистрация на обектите. Управниците на населените места ще имат задачата да предават документацията-заявление с декларация, които ще попълват стопаните, в Областната дирекция по безопасност на храните. Там ще се сформира комисия, която на място по заявката ще проверява дали са спазени изисквания за биосигурност. След одобряване на съответния животновъден обекта, следващата крачка е изпращане на преписката в Центъра за оценка на риска в МЗ, където в зависимост от епизоотичната обстановка ще бъде давано становище за населване на животновъдния обект. Това обаче може да стане с прасета, които са с ушни марки от вече регистрирани животновъдни обекти, уточни д-р Илиев.

  Част от мерките за справянето с разпространението на болестта засягат горските обекти, тъй като дивите свине са основен резервоар за съхранение и разпространение на вируса на Африканската чума.

  Затова в момента се определят местата в горите, които се ползват за отдих. На тези места ще бъдат сложени кошове за боклук. Сметта от тях ще се събира и депонира на точно определени пунктове. Освен това, в горите ще бъдат поставени табели на пет езика, които ще информират за опасността от разпространение на африканската чума, посочи директорът на ТП "Държавно горско стопанство" - Хасково инж. Любомир Илиев.

  Секачи, билкари и гъбари също ще бъдат информирани как да изпълняват мерките срещу разпространението на заразата. Ще бъдат определени и места за дезинфекция и тези, които напускат горските територии. Те ще трябва да извършват обеззаразяване на автомобилите, дрехите и обувките си, за да не се допусне разпространяване на болестта от горски територии към населените места, посочи още Илиев.

  Индивидуалният лов на диви прасета продължава, но на 16-ти февруари приключи срокът за групов лов, който беше удължаван от Министерството на земеделието на два пъти.

  На територията на Държавно горско стопанство през 2019 година са отстреляни 254 диви прасета, а от началото на тази година до сега-37.

  Горско стопанство Хасково е събрало от началото на годината 37 проби от диви прасета за Африканска чума. Няма нито една положителна.


   

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Хи
   Хитлер
   3 0
   18:01, 18 фев 2020
   Свинско ще ядете само от новия голям брат.
   • Специалистката по венерически болести по животните
    от Областната управа била наредила

  Хороскоп за 22.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Въпреки натоварения работен ден, вие сте в цветущо настроение и с чувството си за хумор забавлявате себе си и хората около вас. Няма да усетите как е минал денят, още повече, че нещата, с които се занимавате ще ви донесат удовлетворение.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Настроени сте оптимистично към развитието на ваш бизнес проект и това ви кара да се чувствате спокойни. Проверявайте обаче всяка информация, с която боравите, за да избегнете недоразумения. Изработете си стратегия за действие, тъй като в даден момент може да се окажете неподготвени за следващата си стъпка. Посветете свободното си време на човека до вас.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отделете повече време за здравето си, ако се чувствате неразположени и с признаци за грип. Такива и други причини могат да нарушат ритъма ви на работа, но ще се постараете, за да свършите плануваните си задачи. Партньорът ще ви изненада приятно, отвърнете на жеста му. Промени у дома.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  И днес ще продължите с темпото от последните дни, давайки предимство на срочните си задачи. Ще се въздържите от изкушения, като не им позволите да ви отклонят от намеренията ви. Денят е подходящ за начало на образователни програми и проекти, насочени към професионалното, физическо и творческо развитие.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Възможен е професионален проблем с делови партньор. Не се доверявайте на някого, за когото е знайно, че не заслужава внимание. Ситуацията е такава, че не трябва да проявявате скромност, а сами да се изтъквате, но все пак умерено. Ще съчетаете почивката с работа и ще увеличите финансите си.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Към съветите на приближен човек подхождайте по вашия си начин. Бъдете резервирани, има вероятност да ви насочат към погрешни действия. Ще намерите спокойствие от светския живот у дома сред семейството си. Близостта на любимите хора ще внесе топлина и чувство на сигурност в душата ви. Не се лишавайте от нея и ще се възстановите по-скоро.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не разпилявайте енергията си в безмислени пререкания. Концентрирайте се върху преследваната от вас цел и с повече постоянство и упоритост съвсем скоро ще се радвате на значителен напредък, а защо не и на краен успех. Бъдете по-внимателни с харченете, не купувайте излишни вещи. Неочаквани пари.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
  22 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Отделяте ненужно много внимание на най - близките си. Със своята отзивчивост вие сякаш им позволявате да ви се качват на главата. Внимавайте при работа с пари, особено, ако това влиза в професионалните ви задължения. Не давайте заеми, и не подписвайте каквито да било документи, без да имате гаранции за юридическата им обезпеченост.
  22 яну 2021
  Последни новини