От х:

Днес в x:

16 °C

Хасковска една от двете области пощадени от африканската чума по свинете

Изображение 1 от 2
  Стопанствата в Хасковска и Кърджалийска области са единствените, които за момента са пощадени от африканската чума по свинете.  Положителни проби от дива свиня са установени в 26 области у нас. Заради заразата обаче, която плъзна в страната ни и превенцията за разпространението й, която беше наложена от властите, и в двете областни бяха изклани стотици животни.
  Министърът за земеделието и храните Десислава Танева обяви, че към днешна дата са пет чумните огнища. Две от тях са в големи свинеферми, за които щетите са солидни.
  Над 60 000 животни са засегнати. 
  Танева отбеляза, че има тенденция на увеличаване на заболяването в Европа и в света. 
  Заразата вече е плъзнала в 51 държави,а над 25% от поголовието в света на домашната свиня е унищожено заради заболяването.
  Дори и в областите, които не са засегнати, превантивни мерки у нас бяха наложени. По 300 лева на стопанство получиха собствениците, като компенсация за избиването на животните около големите свинеферми. 
  От списъците, които в края на лятото стопаните трябваше да предоставят на властите, за да получат обезщетение, стана ясно, че  в над 1500 лични стопанства в региона на Хасково са гледани общо над 2700 прасета. Голяма част от животните бяха ликвидирани превантивно в сроковете, които дадоха властите.  До момента държавата е дала над 69 млн.лв.за превенция, компенсация на засегнатите стопанства и по ликвидиране на огнищата с африканска чума.
  Земеделският министър съобщи пред НС, че в борбата за овладяване на заразата България ще използва и дронове за контрол-въведение, което успешно работи в Германия, например.
  Преди дни беше вдигната и карантинната зона в Хасково. 
  Въпреки това министър Танева предупреди, че  хората могат да си отглеждат животни за лична консумация, но трябва да спазват определените като превенция условия.
  Всеки, който изхранва свине, трябва да приема, че рискът от това да е заразен, е огромен.
  До момента 39 индустриални ферми и 66 кланици са освободени за движение на живи свине и месо, включително и тези в Хасковска област. 
  Епидемията от свинска чума обаче сериозно засегна страната ни миналата година, когато бяха въведени и извънредни мерки. Заразата доведе и до повишаване цената на свинското месо. Месарски магазини в Хасково дори затвориха за неопределено време заради липсата на стока.
  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Ке
   Кенанския карталь
   4 -1
   10:57, 24 яну 2020
   В скоро време започват пролетните пости и се очаква тогава, цените на месото да тръгнат надолу!
  • 2
   Ка
   Каня от Хасково
   10 0
   11:07, 24 яну 2020
   Следващата чума е по хората. .лъжи .лъжи и пак лъжи .геноцида над заспали я народ с пълна сила.
  • 3
   По
   Помака Свинар от Форуком
   6 -1
   11:59, 24 яну 2020
   След далаверата с наливната вода,
   Свинефермата е новата златна Касичка
   ....
   Чейнджа не върви
  • 4
   Пр
   препатил
   4 0
   13:46, 24 яну 2020
   не викайте дявола,когато мечката играе у съседите може и у нас да прескочи
  • 5
   77
   777
   1 0
   17:56, 24 яну 2020
   Като се вкарват ******и от африка и спина ще плъзне масово

  Хороскоп за 12.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
  12 юли 2020
  Последни новини