От х:

Днес в x:

21 °C

Забрана за движението на животни към ферми и кланици в цялата страна

Ситуацията с пламналата отново Африканска чума в страната и регистрираните огнища на на заразата в голям свинекомплекс във Варненско доведоха и до тотална забрана за движението на животни към ферми и кланици.

Тя важи включително и за районите, в които няма и не е имало регистрано заболяване, като Хасковски. След първото редовно заседание на Областната епизоотична комисия вече беше съобщено, че няма начилие на положителна проба в региона.

От всички умрели прасета във всеки свиневъден обект ще се взимат проби  под контрола на официален ветеринарен лекар, които ще се изследват единствено и само в Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт, предупреждават от Българската агенция по безопасност на храните.

Там където бъде регистрирана заразата в месодобивните предприятия ще се извърши почистване и дезинфекция. След доказване на ефективността на дезинфекцията чрез вземане на отривки ще бъде позволено клането на животни от предприятия, свободни от АЧС.

Щателна дезинфекция ще бъде извършена и на транспортните средства, с които се превозват живи животни, фуражите за тях, както и кланичните продукти. След доказване на отсъствие на вируса, дезинфекция ще се извършва на цялото превозно средство при всяко влизане в обект за отглеждане на свине или месодобивно предприятие.

От началото на годината на територията на страната са регистрирани 5 огнища при домашни свине, от които 2 индустриални ферми в село Никола Козлево, област Шумен, и село Брестак, област Варна. Другите огнища бяха установени в една ферма с Източнобалканска свиня в Шумен, една фамилна ферма в село Гергини, Габровско и в заден двор в село Боров дол, област Сливен.

Центърът за оценка на риска по хранителната верига проведе епизоотично проучване за източника на инфекция в свинефермата в село Никола Козлево. Резултатите от него показват, че в обекта не са взети необходимите мерки за биосигурност за недопускане проникване на болестта. ЦОРХВ ще извърши епизоотично проучване и за това как болестта е проникнала и в свинефермата в село Брестак. Двете ферми са технологично свързани. След официалното проучване на ЦОРХВ ще бъде установено коя от двете свинеферми е първоизточник на заразата.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Жи
  животновъд
  5 -2
  12:46, 10 яну 2020
  Бандитът Тиквата пак се е развихрил.
 • 2
  Днеска отивам да си купя Свински Врат и Свински Бут от магазина по 3.60 лв/ кг
  български пари
  .....
  Гяури , ще има да мечтаете да сте Американски негри :))
 • 3
  Пу
  Пука ми че си бургия
  3 -1
  19:10, 10 яну 2020
  Рязан бегай границите са отворени бегай Анадола манаф
 • 4
  Га
  Ганьо
  6 0
  19:25, 10 яну 2020
  Тия дет пишат тия глупусти по-горе са прави ...! Свинското удари 15 лева килото ...у нас ! Навън е в пъти по-евтино ,и без никва разлика в качеството...
  • Tr
   trade
   2 0
   21:20, 10 яну 2020
   Целта е да върви търговията на зетя на Баце, който внася големи количества свинско от другите страни членки на ЕС.
 • 5
  Мд
  Мдааа
  5 0
  19:54, 10 яну 2020
  И като няма търговия на месо, производителите от какво ще си покриват разходите? Пак ще има фалити. Тия отгоре мислят ли въобще?
 • 6
  Гр
  Гражданин
  3 0
  20:41, 10 яну 2020
  Важното е така да станат нещата,че само определен кръг от хора да останат в България.Другите да емигрират а тези които останат да слугуват на бат Бойко
 • 7
  Гр
  градски
  3 0
  20:48, 10 яну 2020
  Ха нали нямало да има С.Ч. в Хасково- така казаха гербавите областни комисии.Преди два дни ви написъх какво ще се случи.

Хороскоп за 30.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
30 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
30 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
30 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
30 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
30 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
30 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
30 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
30 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
30 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
30 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
30 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
30 мар 2020
Последни новини