От х:

Днес в x:

29 °C

Забрана за движението на животни към ферми и кланици в цялата страна

Ситуацията с пламналата отново Африканска чума в страната и регистрираните огнища на на заразата в голям свинекомплекс във Варненско доведоха и до тотална забрана за движението на животни към ферми и кланици.

Тя важи включително и за районите, в които няма и не е имало регистрано заболяване, като Хасковски. След първото редовно заседание на Областната епизоотична комисия вече беше съобщено, че няма начилие на положителна проба в региона.

От всички умрели прасета във всеки свиневъден обект ще се взимат проби  под контрола на официален ветеринарен лекар, които ще се изследват единствено и само в Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт, предупреждават от Българската агенция по безопасност на храните.

Там където бъде регистрирана заразата в месодобивните предприятия ще се извърши почистване и дезинфекция. След доказване на ефективността на дезинфекцията чрез вземане на отривки ще бъде позволено клането на животни от предприятия, свободни от АЧС.

Щателна дезинфекция ще бъде извършена и на транспортните средства, с които се превозват живи животни, фуражите за тях, както и кланичните продукти. След доказване на отсъствие на вируса, дезинфекция ще се извършва на цялото превозно средство при всяко влизане в обект за отглеждане на свине или месодобивно предприятие.

От началото на годината на територията на страната са регистрирани 5 огнища при домашни свине, от които 2 индустриални ферми в село Никола Козлево, област Шумен, и село Брестак, област Варна. Другите огнища бяха установени в една ферма с Източнобалканска свиня в Шумен, една фамилна ферма в село Гергини, Габровско и в заден двор в село Боров дол, област Сливен.

Центърът за оценка на риска по хранителната верига проведе епизоотично проучване за източника на инфекция в свинефермата в село Никола Козлево. Резултатите от него показват, че в обекта не са взети необходимите мерки за биосигурност за недопускане проникване на болестта. ЦОРХВ ще извърши епизоотично проучване и за това как болестта е проникнала и в свинефермата в село Брестак. Двете ферми са технологично свързани. След официалното проучване на ЦОРХВ ще бъде установено коя от двете свинеферми е първоизточник на заразата.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Жи
  животновъд
  5 -2
  12:46, 10 яну 2020
  Бандитът Тиквата пак се е развихрил.
 • 2
  Днеска отивам да си купя Свински Врат и Свински Бут от магазина по 3.60 лв/ кг
  български пари
  .....
  Гяури , ще има да мечтаете да сте Американски негри :))
 • 3
  Пу
  Пука ми че си бургия
  3 -1
  19:10, 10 яну 2020
  Рязан бегай границите са отворени бегай Анадола манаф
 • 4
  Га
  Ганьо
  6 0
  19:25, 10 яну 2020
  Тия дет пишат тия глупусти по-горе са прави ...! Свинското удари 15 лева килото ...у нас ! Навън е в пъти по-евтино ,и без никва разлика в качеството...
  • Tr
   trade
   2 0
   21:20, 10 яну 2020
   Целта е да върви търговията на зетя на Баце, който внася големи количества свинско от другите страни членки на ЕС.
 • 5
  Мд
  Мдааа
  5 0
  19:54, 10 яну 2020
  И като няма търговия на месо, производителите от какво ще си покриват разходите? Пак ще има фалити. Тия отгоре мислят ли въобще?
 • 6
  Гр
  Гражданин
  3 0
  20:41, 10 яну 2020
  Важното е така да станат нещата,че само определен кръг от хора да останат в България.Другите да емигрират а тези които останат да слугуват на бат Бойко
 • 7
  Гр
  градски
  3 0
  20:48, 10 яну 2020
  Ха нали нямало да има С.Ч. в Хасково- така казаха гербавите областни комисии.Преди два дни ви написъх какво ще се случи.

Хороскоп за 07.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
07 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
07 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
07 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
07 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
07 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
07 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
07 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
07 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
07 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
07 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
07 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
07 юли 2020
Последни новини