От х:

Днес в x:

30 °C

Забрана за движението на животни към ферми и кланици в цялата страна

Ситуацията с пламналата отново Африканска чума в страната и регистрираните огнища на на заразата в голям свинекомплекс във Варненско доведоха и до тотална забрана за движението на животни към ферми и кланици.

Тя важи включително и за районите, в които няма и не е имало регистрано заболяване, като Хасковски. След първото редовно заседание на Областната епизоотична комисия вече беше съобщено, че няма начилие на положителна проба в региона.

От всички умрели прасета във всеки свиневъден обект ще се взимат проби  под контрола на официален ветеринарен лекар, които ще се изследват единствено и само в Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт, предупреждават от Българската агенция по безопасност на храните.

Там където бъде регистрирана заразата в месодобивните предприятия ще се извърши почистване и дезинфекция. След доказване на ефективността на дезинфекцията чрез вземане на отривки ще бъде позволено клането на животни от предприятия, свободни от АЧС.

Щателна дезинфекция ще бъде извършена и на транспортните средства, с които се превозват живи животни, фуражите за тях, както и кланичните продукти. След доказване на отсъствие на вируса, дезинфекция ще се извършва на цялото превозно средство при всяко влизане в обект за отглеждане на свине или месодобивно предприятие.

От началото на годината на територията на страната са регистрирани 5 огнища при домашни свине, от които 2 индустриални ферми в село Никола Козлево, област Шумен, и село Брестак, област Варна. Другите огнища бяха установени в една ферма с Източнобалканска свиня в Шумен, една фамилна ферма в село Гергини, Габровско и в заден двор в село Боров дол, област Сливен.

Центърът за оценка на риска по хранителната верига проведе епизоотично проучване за източника на инфекция в свинефермата в село Никола Козлево. Резултатите от него показват, че в обекта не са взети необходимите мерки за биосигурност за недопускане проникване на болестта. ЦОРХВ ще извърши епизоотично проучване и за това как болестта е проникнала и в свинефермата в село Брестак. Двете ферми са технологично свързани. След официалното проучване на ЦОРХВ ще бъде установено коя от двете свинеферми е първоизточник на заразата.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Жи
  животновъд
  5 -2
  12:46, 10 яну 2020
  Бандитът ******* пак се е развихрил.
 • 2
  Днеска отивам да си купя Свински Врат и Свински Бут от магазина по 3.60 лв/ кг
  български пари
  .....
  Гяури , ще има да мечтаете да сте Американски негри :))
 • 3
  Пу
  Пука ми че си бургия
  3 -1
  19:10, 10 яну 2020
  Рязан бегай границите са отворени бегай Анадола манаф
 • 4
  Га
  Ганьо
  6 0
  19:25, 10 яну 2020
  Тия дет пишат тия глупусти по-горе са прави ...! Свинското удари 15 лева килото ...у нас ! Навън е в пъти по-евтино ,и без никва разлика в качеството...
  • Tr
   trade
   2 0
   21:20, 10 яну 2020
   Целта е да върви търговията на зетя на Баце, който внася големи количества свинско от другите страни членки на ЕС.
 • 5
  Мд
  Мдааа
  5 0
  19:54, 10 яну 2020
  И като няма търговия на месо, производителите от какво ще си покриват разходите? Пак ще има фалити. Тия отгоре мислят ли въобще?
 • 6
  Гр
  Гражданин
  3 0
  20:41, 10 яну 2020
  Важното е така да станат нещата,че само определен кръг от хора да останат в България.Другите да емигрират а тези които останат да слугуват на бат Бойко
 • 7
  Гр
  градски
  3 0
  20:48, 10 яну 2020
  Ха нали нямало да има С.Ч. в Хасково- така казаха гербавите областни комисии.Преди два дни ви написъх какво ще се случи.

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
23 сеп 2020
Последни новини