От х:

Днес в x:

Очакват ли се съкращения на служители в НЕОХИМ?

За опасност от предприемане на съкращения на работници, заради неяснота кога ще може да рестартира производството на амоняк, предупредиха от димитровградския торов завод "Неохим". В обществото се носят слухове за опасност от освобождаване на около 200 човека и това можело да не е крайната цифра.

За 2018г. „Неохим“ АД е приключи с близо 20 милиона лева загуба, съобщи преди 2 месеца пред нашата медия Стефан Димитров - прокурист на дружеството. В торовия завод работят малко над 850 човека, като това е бройката след намаляване на състава, в следствие на влошеното икономическо състояние на компанията. Средната работна заплата за изминалата година в завода е 1885 лева, по думите на прокуриста. Макар и в трудната икономическа ситуация, в която се намира в момента дружеството, ръководството не пести пари за поддръжка на инсталациите. В тях през миналата година са вложени около 10 млн. лева, каза още Стефан Димитров. А за модернизацията на отделните процеси са инвестирани между 10 и 20 млн. лева.

Въпреки ситуацията, изпълнението на дейностите по годишния планов ремонт върви по утвърдените срокове, като пускът на мощностите за производство на минерални торове е планиран за втората половина на септември, става ясно от съобщение на дружеството пред инвеститорите на фондовата борса, цитирано от "Капитал".

Рестартирането на инсталацията за производство на амоняк обаче има риск да бъде отложено за неопределен период от време. Причината е ситуацията, свързана с цената на природния газ, посочват от дружеството. "В момента българските индустриални потребители плащат за природния ресурс една от най-високите стойности в Европейския съюз. "Неохим" е вторият по големина, след "Топлофикация София", консуматор на природен газ в България. Съответно голяма част от разходите на дружеството са насочени към това перо", обясняват от предприятието в съобщение до инвеститорите. От там добавят, че се надяват, че преговорите между "Булгаргаз" и "Газпром" ще доведат до понижаване цената на природния газ за индустриалните потребители в България. Това би дало възможност на "Неохим" да бъде конкурентоспособен на пазара.
Друг съществен проблем, пред който е изправено дружеството, са нарастващите цени на квотите за въглеродни емисии, посочват от предприятието. Торовият производител плаща по над 25 евро за тон, като при производството на всеки тон амоняк, който е необходим за направата на минерални торове, се емитират по 2 тона въглеродни емисии. Миналата година компанията заплати над 15 млн. лева по това перо, по информация на "Капитал".

Новината е притеснителна и за селскостопанските производители, които разчитат на дружеството за осигуряване на торове за есенното подхранване на площите. От компанията посочват като причина за ситуацията обострения проблем с цената на природния газ и високите разходи за квоти въглероден диоксид. Въпреки това, "Неохим" изпълнява инвестиционна програма за над 7 млн. лв. и в момента провежда годишен планов ремонт на мощностите. Най-ресурсоемко е изграждането на покрита площ за временно съхранение на химически продукти и минерални торове. Тя ще се простира върху 10 хил. квадратни метра площ, а вместимостта й ще бъде над 23 хил. тона. Съоръжението ще струва около 5 млн. лева и се изгражда върху собствен терен, намиращ се на територията на торовия производител.

Заради тези две независещи от дружеството обстоятелства, рестартирането на производствените мощности за амоняк е под въпрос във времето, като има риск това да наложи масови съкращения на персонал. От ръководството на "Неохим" уверяват, че въпреки затрудненията, ще изпълнят ангажиментите си към клиентите, предплатили определени количества амониев нитрат за есенното наторяване.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ss
    SS
    7 0
    12:49, 14 авг 2019
    50 млн.лв. загуби и инвестиции общо ,тук нещо икономиката е доста сбъркана ...
  • 2
    Ми
    Мина
    3 0
    20:58, 15 авг 2019
    Няма ли опасност прекаленото съкращаване на персонала да постави в риск адекватната реакция на работещите в аварийна ситуация.
Последни новини