От х:

Днес в x:

Бойко Борисов в Димитровград: перфектната буря ще дойде догодина. Аз не знам как се управлява държава на дотации

    Цената на газа в България бе главната тема, която Бойко Борисов коментира при посещението си днес в торовия завод “Неохим” в Димитровград. 

    Преди няколко дни са освободени 61 души, като причина за това е неяснотата какво ще се случи с доставките и цените на природния газ догодина, информира изпълнителният директор на "Неохим" Стефан Димитров.

    “Важно за бизнеса е да има прогнозируемост, а към този момент няма яснота за цените и доставките. В предходните години до този момент  имаше изпратени писма от "Булгаргаз", какви ще бъдат условията за доставка за следващата година. До момента няма такива”, посочи Димитров.

    В момента българската страна, от гледна точка на торовете, стана клиент на Русия. На пристанищата се внася масово руски тор, както и от Азайберждан, Казахстан, Северна Африка, Мароко, Тунис, Египет, Алжир, ние станахме клиенти на другите държави”, допълни още той.

    Борисов заяви, че догодина се очаква “перфектната буря” - “Аз не знам как се управлява държава на дотации, такова перпетуум мобиле аз не мога да управлявам. Няма специалист в света, който да каже как работи такъв модел, в който трябва да дотираш водата, тока, газа, нафтата, бензина. Такъв модел -няма”.

    Борисов коментира и че отпуснатият заем от държава от 800 000 000 лева от служебното правителство на "Булгаргаз", можеше да построи две магистрали като “Марица”.
    Делян Добрев заяви, че спечеленият търг за доставка на газ към "Булгаргаз" е спечелен от гръцка компания, която е представител на "Газпром", а цената е с 30% висока.

    Борисов се обърна към журналистите, управляващите, бившите управляващи и народа с думите: “С това двуличие ваше, приличие, бих го нарекъл, защо харчите ток от руски атомни реактори с руско гориво, а не се съгласихте да подпишем с "Уестингхаус". Не ви ли е срам да харчите руски ток с руско ядрено гориво, питам ви, не ви ли е срам да харчите гориво от руски петрол от Лукойл с 1,2 лв. надценка и да изнасяте печалбата на вънка, защо карате коли тогава. Какво е това двуличие, а ние няма да се къпем! Тези са изпратени да съсипят българската енергетика и да ни направят клиенти.”

    Относно предходните управляващи и цените на горивата, Борисов заяви “Гърците и турците си правят печалби на фона на умиращия български бизнес, това ви донесе промяната - смърт на индустрията”.

    Според бившия енергиен министър Делян Добрев  от 1 януари “Булгаргаз" няма нито договори с клиентите, нито договори с доставчик на газ, тоест това е компания, която няма нито от къде да купи газа, нито на кой да го продаде към момента.

    По думите на Борисов, позицията на ГЕРБ относно доставките на газ, ако те управляваха, би била до 31 декември да се купува от "Газпром", а през това време да се подпише дългосрочен договор за втечнен газ. 

    “През това време ще отида при Ердоган  да се разберем през неговите пристанища да си гарантираме капацитет. Щях да отида при Мицотакис да се разбера и с тях. Щях да ида и до Щатите, защото, когато искат да сме на чело в битката за Украйна, трябва да правим политически договор. Навремето с азерите беше политически договор, за това говорим за евтин газ”, допълни още Борисов и припомни: “12 години държах цената на тока на 80 лева, газът беше 36 лева.”

    На въпроса как ще понижи цените на електроенергията, той  заяви: “Още един реактор ще сложа, пак ще направя на 80 лв. тока, а за бизнеса да речем на 150-200 лв.”

    Въпреки, че отрича държавните дотации относно цените, Борисов заяви:  “Ако сега дадеш на земеделието евтин тор и му сложиш таван, няма да има проблеми с житото и царевицата”.

    Вижте повече от срещата във видео лайфа към материала.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Кр
      Крум
      30 -6
      19:17, 13 авг 2022
      от 30 години си казваме, че от това по-лошо няма как да стане. И винаги следващите са по-корумпирани и по-нагли!
      • 30
        30 г
        52 -12
        21:54, 13 авг 2022
        По голям бандит , наглец и крадец от този не е имало !
    • 2
      Bl
      Blessings
      50 -11
      21:19, 13 авг 2022
      Боко, стига се пъна! Видяхме те какво представляваш и не се надявай на нов мандат.
      • Фи
        Фиона
        20 -26
        23:25, 13 авг 2022
        Видяхме и Курнелия Нинова, че не различава Неохим... Виж коментара
    • 3
      Хи
      Химена
      37 -13
      23:44, 13 авг 2022
      Долния миризлив кенеф бил в димитровград ! Мръсния крадец - убиец , селянина с външния кенеф Бойко Методиев Борисов.
      • ЕИ
        Е и
        13 -34
        00:04, 14 авг 2022
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 4
      Ис
      Истината
      28 0
      08:36, 14 авг 2022
      В нормалните страни преди избори се говори за това кой повече е постигнал и какво може занапред да се съгради. У нас е точно обратно - като се заговори за политика и партии почва да се коментира кой повече е излъгал и откраднал от другия. Истината е, че докато продължаваме да избираме да ни управляват нагли, безсрамни и прости типове, крадци, слуги на чужди държави и интереси, чалгаджии и т.н. няма как да чакаме нещата да се оправят и да изплуваме от тинята.
    • 5
      Di
      Dimmu
      32 -8
      09:21, 14 авг 2022
      Буци стигна до там , че използва контактите си в гей средите, за да спечели изборите. Тия на снимките предизвикват само позиви за повръщане
    • 6
      Ба
      Бай Хой
      27 -3
      09:55, 14 авг 2022
      На какво още се надяваш, че се напъваш и се буташ пак се докопаш до кокала?!
    • 7
      И
      И
      11 -2
      19:35, 14 авг 2022
      ББ не знае ,ми тогава да се закопава ,че бая народ ще го закопаят този толуп.
    • 8
      Ас
      Аскоо
      6 -1
      11:04, 15 авг 2022
      Той баце май и на останалата част от Европа им е пазил ниски цени на газа !
      Гледам от как го няма и там се вдигнаха.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини