От х:

Днес в x:

Липсва животоспасяващо лекарство в аптечната мрежа в Димитровград и страната

Пациентските организации алармираха за липсващо животоспасяващо лекарство в аптечната мрежа.

Липсва доставка на животоспасяващото лекарство "Креон", коментираха собственици на аптеки в Димитровград. Дефицита на медикамента се усети сериозно от началото на този месец. Креон е жизненоважно ежедневно лекарство - ензим за пациентите с муковисцидоза*.

Освен в Димитровград, сигнали за липса са получени и от Пловдив, Провадия и други градове в страната, но освен доставката на този фармацефтичен продукт има и дефицити и на други лекарства, които са изчезнали от фармацефтичните складове, коментираха фармацефти от града. Едно от предположенията за кризата с Креон е, че вероятно продукта се преопакова и за това е изтеглен от складовата мрежа.

Креона се поема от НЗОК, но вече има сигнали от страната, че в някои аптеки се злоупотребява и се предалага само срещу заплащане, заради дефицита му, информират от пациентските организации .

"Получихме сигнали, че в аптечната мрежа от началото на месеца липсва Креон. Това е жизнено важно ежедневно лекарство - ензим за пациентите с муковисцидоза (основно деца, но и възрастни). Сигналите са за липси от цялата страна: Пловдив, Провадия, Димитровград и др. Очакваме спешно решение от Министъра на здравеопазването г-н Ананиев за осигуряване на правилното, жизненоважно и навременно лечение на тези пациенти, които често стигат до необходимост от белодробни трансплантации", пише в съобщението си до медиите Ценка Георгиева от  пациентската организация "Заедно с теб".

* Муковисцидозата e тежко, нелечимо генетично заболяване, характеризиращо се с нарушен транспорт на хлорни и натриеви йони през епителния слой. Това води до образуване на гъст, вискозен секрет в белите дробове, панкреаса, черния дроб и червата. Затрудненията в дишането са едни от най-сериозните симптоми на заболяването. Те са резултат от възникващи чести инфекции в белите дробове.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини