От х:

Днес в x:

Опашки пред аптеките в Хасково. Изчезнаха основните имуностимуланти и препарати за лечение на Ковид

Изображение 1 от 6

    Опашка. Това е гледката пред всяка аптека в Хасково през последните няколко дни. С главоломното нарастване на случаите на заболели от коронавирус започна и презапасяването с имуностимуланти и антибиотични препарати, които се прилагат за лечение на Ковид, като Авирон Рапид и съдържащата азитромицин група антибиотици.

    Поради отчетеното презапасяване здравният министър Костадин Ангелов предупреди днес, че самолечението с препарати и антибиотици, които не са изписани за конкретния човек по лекарска преценка, е опасно.

    „В началото на заболяването е изключително опасно за здравето на хората, защото намалява имунитета им, а те имат необходимност в началото от него, за да се бори организма с инфекцията".

    С подобно предупреждение излязоха по-рано и от Българския лекарски съюз. Здравният министър за пореден път успокои, че лекарства в наличност има по складовете.

    Проф. Асена Сербезова, която е председател на УС на Българския фармацевтичен съюз също коментира, че се наблюдава през последните свръх запасяване и употреба на антибиотици, което е и една от причините за недостига в аптечната мрежа.

    Тя посочи, че според данни на Световната здравна организация, само 8 % от всички хоспитализирани, доказани с коронавирусна инфекция в света, са с бактериална инфекции, което налага лечение с антимикробни средства.

    В противовес на това обаче практиката, не само у нас, но и в други държави е, че на 72% от болните от Ковид се преписват антибиотични препарати, част от които съдържат азитромицини, посочи тя.

    Заради създалата се ситуация призивът е към джипитата, които преценят, че има нужда да предпишат антибиотичен препарат на свой пациент, да го направят генерично, а не по търговско наименование. Тя посочи, че в момента има  около 12 лекарствени  продукта, които са еквиваленти на оригиналните и съдържащи азитромицини, но когото лекарите предпишат конкретен антибиотик  с търговското му наименовоние, фармацевтите нямат право на генерична замяна, освен ако в рецептата не е оказано изрично, че това е възможно. А това пък от своя страна връща отново пациентът в лекарския кабинет, коментира Сербезова.

    Тя предупреди, че стартира и седмица на осведомеността за явлението антимикробна резистентност.

    „Всяка свръхупотреба на антибиотици не по предназначение, както се случва, може да доведе до ситуация, в която този антибиотик няма да може да ни действа. Защото, когато не го приемаме по правилното предписание и при не установена бактериална инфекция, създаваме резистентни щамове И, ако в един момент се окаже, че имаме действително нужда от Азитромицин, например, е възможно той да не ни подейства именно заради тази развита резистентност“, допълни проф. Асена Сербезова.

    Разпространителите от големите аптечни вериги и от Фармацевтичния съюз също потвърдиха, че има достатъчно количества препарати, но презапасяването, което се случва в момента, създава усещането за липсата им в аптеките.

    При търговците на едро има достатъчно количества от всички лекарствени продукти, увериха и от Агенцията по лекарствата.

    Аделина Любенова, представител на търговците на едро на лекарства посочи, че само през вчерашния ден са разпратени 24 хил. опаковки Азитромицин към аптеките. Има достатъчно на склад и антиоксиданти, както и имуностимулиращи препарати, допълни тя.

    На фона на тези уверения обаче, председателят на Областния фармацевтичен съюз в Хасково, който е собственик на няколко аптеки, Красимир Колев потвърди липсата на азитромицини не само в мрежата на дребно, но и в складовете.

    „Направил съм заявки и до трите големи аптечни бази у нас преди дни, но доставка и до момента нямам, нито на Азитромицин, нито на генерици“, Коментира той. Колев изрази съмнение, че е възможно да се случва и реекспорт на тези най-търсени препарати за лечение на Ковид в домашни условия, заради дефицита им и в Европа.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (42)

    • 1
      Не
      Неразбиращ
      70 -6
      14:57, 11 ное 2020
      Лудоста не ходила по гората, а по хората!
      За какво се запасявате, като не знаете дали ще се разболеете?! По тази логика вземете да си купувате и ковчези и си запазвайте места в Гробищния парк.
      Аман от прости и страхливи хора.
      • Им
        има свободен пазар мухльо
        11 -18
        16:35, 11 ное 2020
        има продавач и купувач. има сделка. ти къде се вре... Виж коментара
      • Бъ
        Бър
        11 -6
        21:26, 11 ное 2020
        Аз пък си направих три *****
      • Аз "изписах" ваксините
        на моите родители още през Април месец
        ..... даже направиха по 2 дози преди да почнат да изчезват по аптеките
        .... А Докторите и Държавата още мълчат и гледат като идиоти
        ... Азитромицин-а помага при а-типични инфекции , но не и при корона вирус
        ....
        Това което има в момента и препоръчвам за възрастни е
        ПНЕВМО 23 (PNEUMO 23) - има такава и за децаа Превнар 13 Prevenar 13 (в детския имунизационен календар е
      • Ар
        АРСЕН ЛЮПЕН
        6 -2
        00:33, 12 ное 2020
        "Неразбиращ", и аз съм безкрайно учуден на наивността на хората да купуват антибиотици без да са им предписани,но като се замисля те преди месеци ,когато пак бяха облъчени от "медиите",купуваха олио и тоалетна хартия и от тези запаси най-вероятно имат все още, така че сега защо да ни са антибиотици. Всичко е точно.
      • Дж
        Джони
        3 0
        01:16, 12 ное 2020
        Първо лекарствата в аптеката не лекуват Ковид, дори ремдисивир не дава добри резултати. Може да свършат работа едни други лекарства срещу тения. глисти и краста, но те не се внасят в България и не са регистрирани за употреба. Ако имате познати в Япония, Индия и Корея - звънете да ви пращат от там. Може и противотуморен препарат но там цената е 3600 лева за по-тежките случаи. От всичко което върши работа в България няма нищо за съжаление на лекари и болни!
      • Ще се налочим с пари от продажби на лекарства
    • 2
      Не
      Недоумяващ
      53 -21
      15:06, 11 ное 2020
      Не беше ли по - лесно всички да носим маски и да спазваме дистанция вместо да харчим грешни пари за лекарства (които не помагат на всичкото отгоре ) ???
      • Са
        Сара
        1 0
        13:40, 14 ное 2020
        Явно още не си разбрал, че и тези с маските се разболяват.
    • 3
      Дъ
      Дъ флайинг дъчман
      26 -46
      15:15, 11 ное 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ле
        Летучий голландец
        5 -12
        00:20, 12 ное 2020
        Малоумен/на ли сте? Ако не вярвате в съществуванет... Виж коментара
    • 4
      Чи
      читател
      60 -5
      15:17, 11 ное 2020
      Алоу,тъпи българи,престанете да се презапасявате,нека когато някой наистина има нужда от лечение-да може да си купи лекарство,не да му мине срока и да го хвърлите! Аптекаритеее,не давайте по повече от 1 опаковка от лекарство,че тези термити ще ограбят всичко,а това може да коства живота на други!
    • 5
      Г
      Г
      49 -5
      15:42, 11 ное 2020
      Здравите, които се запасявате?? Когато някой болен умре заради вас поради липса на лекарства, това по-здрави ли ще ви направи???? Или може би безсмъртни? Ни морал, ни разум.
      Егоистични твари!
    • 6
      Ди
      Дидко
      15 -21
      15:57, 11 ное 2020
      Нека сега си спомим Мутафчийски какво говореше....... Виж коментара
      • Що
        що не идеш
        7 -2
        16:33, 11 ное 2020
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • :)
        : )
        19 -6
        18:15, 11 ное 2020
        Вярно е, тъпаци сте, щом ви управлява криминална мyтра с една книга умствен багаж.
    • 7
      Фа
      фармацевт
      20 -5
      15:59, 11 ное 2020
      Резултатите от covid-идиотията.
    • 8
      липса на доверие към управляващите. липса на лекари и места в болницата. закъсняващи линейки. нормално е в такава обстановка хората да се презапасяват. и да попитам горепишещите. а вие защо се презапасявате с пари ? дали ще мжете да ги харчите. логиката е същата
      • 36
        3662
        5 -15
        16:40, 11 ное 2020
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • До
        до 3662
        14 -6
        17:00, 11 ное 2020
        логиката е че е капитализъм.всеки спасява себе си. ти като видиш просяк на улицата давсш ли. помагаш ли. лицемер
      • 36
        3662
        4 -11
        17:38, 11 ное 2020
        Звучи тъпо презапасяване с пари!!!Който бачка има... Виж коментара
      • До
        до 3662
        10 -1
        17:44, 11 ное 2020
        еее. казах ли ти че си лицемер
      • Ди
        ди 3662
        3 -4
        17:46, 11 ное 2020
        и на просяка му е през оная дали нямаш хапчета и ще умреш от вирус
      • :)
        : )
        6 -2
        18:56, 11 ное 2020
        Браво N8, смачка малоумното гeрберастче.
    • 9
      Та
      така мисля
      20 -2
      16:41, 11 ное 2020
      Имам чувството, че по-горе еднотипните коментари са писани от едно лице! Ами господине или госпожо - всеки има право на живот! В момента се оказва, че много лични лекари не са на линия - или са болни или са ангажирани другаде! Обикновения простосмъртен гражданин - остава дори без телефонно обаждане до джипито. Сега дори вече се молим да има кой да ни лекува по телефона! Но и това като няма - остава самолечението! Затова всеки гледа да накупи по нещо - и храни и лекарства! Защото ако наистина се усети, че е болен - съвестния човек няма да излезе от в къщи да разнася заразата! Ще се окаже ,че трябва да пази стаята без достъп до лекарства!
    • 10
      Въ
      възмутен родител
      3 -1
      16:53, 11 ное 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 11
      66
      666
      8 -6
      16:54, 11 ное 2020
      Нормално е хората да се презапасяват.Виждате колко болни има вече около нас.Вече всеки познава някой който го е изкарал много тежко или е в интензивното.Знаете ли колко много хора си го карат тайничко в къщи и се лекуват и не ходят до болниците да си правят тестове за да не ходят на места дето със сигурност има много болни.Лекарите изписват антибиотици по телефона и гледат да не преглеждат пациенти защото и те са много изморени и те се пазят ... Е какво остана, естествено че на мене ако ми притрябват също по някое време антибиотици и аз трябва да отида да си купя, но като всичко е изкупено за мен няма да е останало нищо.Затова предпочитам да купя докато все още мога да намеря.
    • 12
      Ле
      лекар пенсионер
      15 -5
      17:11, 11 ное 2020
      защо в хасково спряха да наблюдават ежедневно хората които са под карантина не трябва ли на входните врати да се постави да пише карантина защото хората които живеят около тях не знаят и няма как да се пазят от тях
    • 13
      ИА
      и аз
      14 -7
      17:19, 11 ное 2020
      И аз това казвам де - да спрат да ходят болни учители между децата ни! Като има проблем с хиперактивността една определена директорка - да си търси лечение! Защо се покриват болни от ковид по училищата. Боева къде спиш? РЗИ - къде спите? Защо няма класове под карантина заради болни учители? Това заради едните "подаръци" и "рейтинги" на директорката си продавате и децата бе!
      • Ил
        Или
        12 -3
        17:22, 11 ное 2020
        болни деца между учителите.
    • 14
      За
      За
      10 -1
      17:41, 11 ное 2020
      То по едно време и тоалетната хартия изчезна така. А иначе преди седмица обикновен ацитезал на актавис струваше левче кутията днес вече гони двато лева.Спекула няма има търсене
    • 15
      11
      11111
      6 -3
      18:07, 11 ное 2020
      и без коментари под ковидните истории...подминахте и СНН...
    • 16
      Д-
      д-р Делисиева
      11 -2
      18:43, 11 ное 2020
      Аспирина колкото помага то двойно повече вреди! Натрупва депа в стомашната лигавица и от там в последствие спукване на кръвоносен съд и кръвоизлив на стомаха. По принцип го дават против съсирване на кръвта и за разреждане, но не действа при жените!
      Презапасяването е наследство от социализма когато нямаше нищо на рафта и когато пуснат нещо се купува колкото може, защото втора възможност няма да има.
    • 17
      Ив
      ИВАНОВ
      5 -7
      19:59, 11 ное 2020
      Всички на първа линия искат по 1000лв ами митничарите са на първа линия а те не реват за пари
      • Ар
        АРСЕН ЛЮПЕН
        4 -3
        00:40, 12 ное 2020
        "Иванов",ко рече? Ко?
    • 18
      Що
      що бе
      7 0
      20:08, 11 ное 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 19
      Ди
      ДИ-РЕКТОР
      9 0
      21:27, 11 ное 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!

    Още новини

    Последни новини