От х:

Днес в x:

3 °C

Опашки пред аптеките в Хасково. Изчезнаха основните имуностимуланти и препарати за лечение на Ковид

Изображение 1 от 6

  Опашка. Това е гледката пред всяка аптека в Хасково през последните няколко дни. С главоломното нарастване на случаите на заболели от коронавирус започна и презапасяването с имуностимуланти и антибиотични препарати, които се прилагат за лечение на Ковид, като Авирон Рапид и съдържащата азитромицин група антибиотици.

  Поради отчетеното презапасяване здравният министър Костадин Ангелов предупреди днес, че самолечението с препарати и антибиотици, които не са изписани за конкретния човек по лекарска преценка, е опасно.

  „В началото на заболяването е изключително опасно за здравето на хората, защото намалява имунитета им, а те имат необходимност в началото от него, за да се бори организма с инфекцията".

  С подобно предупреждение излязоха по-рано и от Българския лекарски съюз. Здравният министър за пореден път успокои, че лекарства в наличност има по складовете.

  Проф. Асена Сербезова, която е председател на УС на Българския фармацевтичен съюз също коментира, че се наблюдава през последните свръх запасяване и употреба на антибиотици, което е и една от причините за недостига в аптечната мрежа.

  Тя посочи, че според данни на Световната здравна организация, само 8 % от всички хоспитализирани, доказани с коронавирусна инфекция в света, са с бактериална инфекции, което налага лечение с антимикробни средства.

  В противовес на това обаче практиката, не само у нас, но и в други държави е, че на 72% от болните от Ковид се преписват антибиотични препарати, част от които съдържат азитромицини, посочи тя.

  Заради създалата се ситуация призивът е към джипитата, които преценят, че има нужда да предпишат антибиотичен препарат на свой пациент, да го направят генерично, а не по търговско наименование. Тя посочи, че в момента има  около 12 лекарствени  продукта, които са еквиваленти на оригиналните и съдържащи азитромицини, но когото лекарите предпишат конкретен антибиотик  с търговското му наименовоние, фармацевтите нямат право на генерична замяна, освен ако в рецептата не е оказано изрично, че това е възможно. А това пък от своя страна връща отново пациентът в лекарския кабинет, коментира Сербезова.

  Тя предупреди, че стартира и седмица на осведомеността за явлението антимикробна резистентност.

  „Всяка свръхупотреба на антибиотици не по предназначение, както се случва, може да доведе до ситуация, в която този антибиотик няма да може да ни действа. Защото, когато не го приемаме по правилното предписание и при не установена бактериална инфекция, създаваме резистентни щамове И, ако в един момент се окаже, че имаме действително нужда от Азитромицин, например, е възможно той да не ни подейства именно заради тази развита резистентност“, допълни проф. Асена Сербезова.

  Разпространителите от големите аптечни вериги и от Фармацевтичния съюз също потвърдиха, че има достатъчно количества препарати, но презапасяването, което се случва в момента, създава усещането за липсата им в аптеките.

  При търговците на едро има достатъчно количества от всички лекарствени продукти, увериха и от Агенцията по лекарствата.

  Аделина Любенова, представител на търговците на едро на лекарства посочи, че само през вчерашния ден са разпратени 24 хил. опаковки Азитромицин към аптеките. Има достатъчно на склад и антиоксиданти, както и имуностимулиращи препарати, допълни тя.

  На фона на тези уверения обаче, председателят на Областния фармацевтичен съюз в Хасково, който е собственик на няколко аптеки, Красимир Колев потвърди липсата на азитромицини не само в мрежата на дребно, но и в складовете.

  „Направил съм заявки и до трите големи аптечни бази у нас преди дни, но доставка и до момента нямам, нито на Азитромицин, нито на генерици“, Коментира той. Колев изрази съмнение, че е възможно да се случва и реекспорт на тези най-търсени препарати за лечение на Ковид в домашни условия, заради дефицита им и в Европа.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (42)

  • 1
   Не
   Неразбиращ
   70 -6
   14:57, 11 ное 2020
   Лудоста не ходила по гората, а по хората!
   За какво се запасявате, като не знаете дали ще се разболеете?! По тази логика вземете да си купувате и ковчези и си запазвайте места в Гробищния парк.
   Аман от прости и страхливи хора.
   • Им
    има свободен пазар мухльо
    11 -18
    16:35, 11 ное 2020
    има продавач и купувач. има сделка. ти къде се вре... Виж коментара
   • Бъ
    Бър
    11 -6
    21:26, 11 ное 2020
    Аз пък си направих три *****
   • Аз "изписах" ваксините
    на моите родители още през Април месец
    ..... даже направиха по 2 дози преди да почнат да изчезват по аптеките
    .... А Докторите и Държавата още мълчат и гледат като идиоти
    ... Азитромицин-а помага при а-типични инфекции , но не и при корона вирус
    ....
    Това което има в момента и препоръчвам за възрастни е
    ПНЕВМО 23 (PNEUMO 23) - има такава и за децаа Превнар 13 Prevenar 13 (в детския имунизационен календар е
   • Ар
    АРСЕН ЛЮПЕН
    6 -2
    00:33, 12 ное 2020
    "Неразбиращ", и аз съм безкрайно учуден на наивността на хората да купуват антибиотици без да са им предписани,но като се замисля те преди месеци ,когато пак бяха облъчени от "медиите",купуваха олио и тоалетна хартия и от тези запаси най-вероятно имат все още, така че сега защо да ни са антибиотици. Всичко е точно.
   • Дж
    Джони
    3 0
    01:16, 12 ное 2020
    Първо лекарствата в аптеката не лекуват Ковид, дори ремдисивир не дава добри резултати. Може да свършат работа едни други лекарства срещу тения. глисти и краста, но те не се внасят в България и не са регистрирани за употреба. Ако имате познати в Япония, Индия и Корея - звънете да ви пращат от там. Може и противотуморен препарат но там цената е 3600 лева за по-тежките случаи. От всичко което върши работа в България няма нищо за съжаление на лекари и болни!
   • Ще се налочим с пари от продажби на лекарства
  • 2
   Не
   Недоумяващ
   53 -21
   15:06, 11 ное 2020
   Не беше ли по - лесно всички да носим маски и да спазваме дистанция вместо да харчим грешни пари за лекарства (които не помагат на всичкото отгоре ) ???
   • Са
    Сара
    1 0
    13:40, 14 ное 2020
    Явно още не си разбрал, че и тези с маските се разболяват.
  • 3
   Дъ
   Дъ флайинг дъчман
   26 -46
   15:15, 11 ное 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Ле
    Летучий голландец
    5 -12
    00:20, 12 ное 2020
    Малоумен/на ли сте? Ако не вярвате в съществуванет... Виж коментара
  • 4
   Чи
   читател
   60 -5
   15:17, 11 ное 2020
   Алоу,тъпи българи,престанете да се презапасявате,нека когато някой наистина има нужда от лечение-да може да си купи лекарство,не да му мине срока и да го хвърлите! Аптекаритеее,не давайте по повече от 1 опаковка от лекарство,че тези термити ще ограбят всичко,а това може да коства живота на други!
  • 5
   Г
   Г
   49 -5
   15:42, 11 ное 2020
   Здравите, които се запасявате?? Когато някой болен умре заради вас поради липса на лекарства, това по-здрави ли ще ви направи???? Или може би безсмъртни? Ни морал, ни разум.
   Егоистични твари!
  • 6
   Ди
   Дидко
   15 -21
   15:57, 11 ное 2020
   Нека сега си спомим Мутафчийски какво говореше....... Виж коментара
   • Що
    що не идеш
    7 -2
    16:33, 11 ное 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
   • :)
    : )
    19 -6
    18:15, 11 ное 2020
    Вярно е, тъпаци сте, щом ви управлява криминална мyтра с една книга умствен багаж.
  • 7
   Фа
   фармацевт
   20 -5
   15:59, 11 ное 2020
   Резултатите от covid-идиотията.
  • 8
   липса на доверие към управляващите. липса на лекари и места в болницата. закъсняващи линейки. нормално е в такава обстановка хората да се презапасяват. и да попитам горепишещите. а вие защо се презапасявате с пари ? дали ще мжете да ги харчите. логиката е същата
   • 36
    3662
    5 -15
    16:40, 11 ное 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
   • До
    до 3662
    14 -6
    17:00, 11 ное 2020
    логиката е че е капитализъм.всеки спасява себе си. ти като видиш просяк на улицата давсш ли. помагаш ли. лицемер
   • 36
    3662
    4 -11
    17:38, 11 ное 2020
    Звучи тъпо презапасяване с пари!!!Който бачка има... Виж коментара
   • До
    до 3662
    10 -1
    17:44, 11 ное 2020
    еее. казах ли ти че си лицемер
   • Ди
    ди 3662
    3 -4
    17:46, 11 ное 2020
    и на просяка му е през оная дали нямаш хапчета и ще умреш от вирус
   • :)
    : )
    6 -2
    18:56, 11 ное 2020
    Браво N8, смачка малоумното гeрберастче.
  • 9
   Та
   така мисля
   20 -2
   16:41, 11 ное 2020
   Имам чувството, че по-горе еднотипните коментари са писани от едно лице! Ами господине или госпожо - всеки има право на живот! В момента се оказва, че много лични лекари не са на линия - или са болни или са ангажирани другаде! Обикновения простосмъртен гражданин - остава дори без телефонно обаждане до джипито. Сега дори вече се молим да има кой да ни лекува по телефона! Но и това като няма - остава самолечението! Затова всеки гледа да накупи по нещо - и храни и лекарства! Защото ако наистина се усети, че е болен - съвестния човек няма да излезе от в къщи да разнася заразата! Ще се окаже ,че трябва да пази стаята без достъп до лекарства!
  • 10
   Въ
   възмутен родител
   3 -1
   16:53, 11 ное 2020
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 11
   66
   666
   8 -6
   16:54, 11 ное 2020
   Нормално е хората да се презапасяват.Виждате колко болни има вече около нас.Вече всеки познава някой който го е изкарал много тежко или е в интензивното.Знаете ли колко много хора си го карат тайничко в къщи и се лекуват и не ходят до болниците да си правят тестове за да не ходят на места дето със сигурност има много болни.Лекарите изписват антибиотици по телефона и гледат да не преглеждат пациенти защото и те са много изморени и те се пазят ... Е какво остана, естествено че на мене ако ми притрябват също по някое време антибиотици и аз трябва да отида да си купя, но като всичко е изкупено за мен няма да е останало нищо.Затова предпочитам да купя докато все още мога да намеря.
  • 12
   Ле
   лекар пенсионер
   15 -5
   17:11, 11 ное 2020
   защо в хасково спряха да наблюдават ежедневно хората които са под карантина не трябва ли на входните врати да се постави да пише карантина защото хората които живеят около тях не знаят и няма как да се пазят от тях
  • 13
   ИА
   и аз
   14 -7
   17:19, 11 ное 2020
   И аз това казвам де - да спрат да ходят болни учители между децата ни! Като има проблем с хиперактивността една определена директорка - да си търси лечение! Защо се покриват болни от ковид по училищата. Боева къде спиш? РЗИ - къде спите? Защо няма класове под карантина заради болни учители? Това заради едните "подаръци" и "рейтинги" на директорката си продавате и децата бе!
   • Ил
    Или
    12 -3
    17:22, 11 ное 2020
    болни деца между учителите.
  • 14
   За
   За
   10 -1
   17:41, 11 ное 2020
   То по едно време и тоалетната хартия изчезна така. А иначе преди седмица обикновен ацитезал на актавис струваше левче кутията днес вече гони двато лева.Спекула няма има търсене
  • 15
   11
   11111
   6 -3
   18:07, 11 ное 2020
   и без коментари под ковидните истории...подминахте и СНН...
  • 16
   Д-
   д-р Делисиева
   11 -2
   18:43, 11 ное 2020
   Аспирина колкото помага то двойно повече вреди! Натрупва депа в стомашната лигавица и от там в последствие спукване на кръвоносен съд и кръвоизлив на стомаха. По принцип го дават против съсирване на кръвта и за разреждане, но не действа при жените!
   Презапасяването е наследство от социализма когато нямаше нищо на рафта и когато пуснат нещо се купува колкото може, защото втора възможност няма да има.
  • 17
   Ив
   ИВАНОВ
   5 -7
   19:59, 11 ное 2020
   Всички на първа линия искат по 1000лв ами митничарите са на първа линия а те не реват за пари
   • Ар
    АРСЕН ЛЮПЕН
    4 -3
    00:40, 12 ное 2020
    "Иванов",ко рече? Ко?
  • 18
   Що
   що бе
   7 0
   20:08, 11 ное 2020
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 19
   Ди
   ДИ-РЕКТОР
   9 0
   21:27, 11 ное 2020
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!

  Още новини

  Хороскоп за 01.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
  01 дек 2020
  Последни новини