От х:

Днес в x:

Хасковските тракийци събират книги за неделни училища в Турция, библиотеката подкрепи каузата

    Хасковските тракийци стартираха кампания за събиране на книги, които ще бъдат дарени на неделните училища в Турция.

    Инициативата е на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково и читалище „Тракия“. В рамките на два-три дни вече са събрани около 1600 книги. В кампанията за дарения днес се включи и Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково. От културната институция дариха 52 тома литература.

    „Мисля, че нашето дарение е много стойностно, защото в него сме включили Събрани съчинения на Иван Вазов в 14 тома, Енциклопедия България в 6 тома, преди всичко българска литература, включително от наши местни автори и нещо много ценно – Библията“, заяви директорът на Регионалната библиотека в Хасково Кирилка Страшникова. Тя уточни, че книгите са им били дарени, но същите заглавия ги имат в библиотеката и затова решили да ги предоставят за българите в югоизточната ни съседка.

    Днес в културната институция бе подписан приемо-предавателен протокол за дарението, което приеха председателят на Тракийското дружество Кирил Сарджев и секретарят на читалище „Тракия“ Анета Георгиева.

    Книгите ще бъдат дарени на неделното училище към църквата „Свети Георги“ в Одрин и на неделното училище към църквата „Свети Иван Рилски“ в Истанбул. По думите на Кирил Сарджев в двете училища се посещават от над 110 души.

    Кампанията за събиране на книги продължава и през следващите дни. Могат да се предоставят и нови, и употребявани издания, но е добре те да бъдат запазени. Събират се в салона на Тракийското дружество в Хасково.

    Сарджев уточни, че дарението от книги трябва да бъде предадено на новия консул на България в Одрин Борислав Димитров, който се очаква да пристигне в Хасково другата седмица.

    Това е поредна инициатива на хасковските тракийци, насочена към наши сънародници в Турция. Припомняме, че преди време бяха изпратени учебници и учебни помагала, мартеници.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Бъ
      българин
      3 -4
      18:58, 11 ное 2020
      Не може ли да се купуват книги за нашите деца та се купуват за 254
    • 2
      Ор
      Орик
      2 -1
      21:25, 11 ное 2020
      Избиха и изгониха българите от Турция,Гърция и Сърбия,но ние им правим с****и.

    Още новини

    Последни новини