От х:

Днес в x:

Какво се случва с Роси, на която беше отказано лечение в България

Преди месец Росица Малинова от Пазарджик разказа историята си в "Денят започва". 22-годишното момиче, което чака белодробна трансплантация, потърси екипа на БНТ, за да обясни проблема, с който се сблъсква - невъзможност да се лекува в България, откакто е навършила пълнолетие.

Това, което се е променило в последните три седмици, е че дарители са й помогнали да си набави необходимото лекарство.

"Повлиявам се много добре от лекарството и искам да благодаря на тези хора, които ме подкрепиха, когато зад мен нямаше никой и никой не вярваше на моите думи", заяви Росица.

По думите й, днес Наредба №2, за чиято промяна тя е настоявала от самото начало, вече е факт и ще бъде обнародвана в Държавен вестник.

"Не смея да се зарадвам, защото не знам колко време ще отнеме процедурата, докато аз получа лекарството, така както сега го получих благодарение на дарителството", допълни момичето.

Тя има необходимото лекарство, но то ще й стигне до 15 януари. След това тя ще разчита на държавата, но и на кампанията също, защото според нея, хората са свикнали да не вярват на празни обещания.

"Аз изпитах на свой гръб дефекти на цялата система - по всички администрации. Още октомври, когато започнахме с нашите писма аз и другата пациентка, смея да кажа, че бяхме подведени да изпълняваме друга процедура, да подготвяме други документи. Процедура, която се оказа, че няма как да се състои, защото няма болнично заведение, което да се ангажира с доставката на това лекарство, тъй като то не се поема от касата, а трябва да се поеме от болничния бюджет - а това е огромен разход за тях", обясни Росица.

Тя е получила оферта от Цюрих, но тя се е оказала много скъпа. Става дума за лечение с медикаменти, малка част от които поема Здравната каса, трансплантацията остава нерешен въпрос. От три години Росица е в българската листа на чакащи.

"За три години не съм получила обаждане, някой да провери състоянието ми, не съм получила оферта. Това много те обезверява и те кара да вземеш съдбата си в свои ръце", каза още тя.

В момента здравословно Роси се чувства по-добре. Според нея, заболяванията в България се приемат като присъда, но това не е така, лечение има и българските граждани заслужават да имат достъп до най-модерните лечения.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини