От х:

Днес в x:

С фестивал на женските изкуства откриват туристическия център в Каснаково

Самодейни танцови и вокални състави от селата на димитровградска община откриха третия регионален празник на Нимфите и Афродита, който се провежда край древното светилище на траките край Каснаково.

Празника бе предястие за официалното меню-откриване на туристически информационен център. С това се приключва мащабния проект за 240 хиляди евро, по облагородяване на историческата забележителност датираща от 2-ри век след новата ера.

Центърът ще бъде открит от губернатора Райна Йовчева и кмета на Димитровград Стефан Димитров. За каснаковци, фестивала и следващата го официална част, бяха гарнирани с обилен махмурлук от снощния събор на селото. Изпод жегата, десетките домакини търпеливо изчакваха курбана под звуците на народни песни и танци от всички етнографски зони на България. Мястото е само за мохабет, но на хората не са им устанали сили пошегува се кмета Милан Славов.

Според него светилището на нимфите се посещава от Българи главно по повод хубава разпивка сред природата. Чужденците са тези които идват за да бъдат обвеяни от древното минало. Според преданието водата извираща в някогашното светилище на Траките е лековите, а самото място има аура която пречиства. Тези информации поместени в туристически сайт докарали в Каснаково и 5 членно португалско семейство. Без да са част от организирано посещение Мануел от Лисабон, жена му и трите им деца дошли при нимфите преди месец. Обещали да дойдат и за събора на селото, но сигурно имат ангажименти не крие съжалението си кмета. Иначе най-масирано пристигат турците. За последно два автобуса от Истанбул.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини