От х:

Днес в x:

Отново детски празник край Каснаково, четене и ателиета на открито

    Традиционният детски празник „Здравей лято“ ще се проведе край Каснаково. Той ще започне в 10 часа в събота на „Светилището на нимфите и Афродита“ край димитровградското село, обявиха на пресконференция представителите от коалиция „Да за Димитровград“ - Калина Монева и кметът на селото Тодор Атанасов.

    В програмата на празника, който ще се проведе за седма година, е включена библиотека на открито, която ще се води от дългогодишната библиотекарка Наташа Маринова от читалището в Меричлери. Тя е подготвила 12 български книги, с които децата ще бъдат провокирани към четенето. Освен това ще бъдат организирани няколко ателиета – живопис, приложно изкуство, грънчарство, пластене на вълна. Баби от село Крум ще учат децата да плетат, отново ще има и дърворезба. Ще има и мини етнографски музей на читалище „Искра“ от село Каснаково, от което жените ще учат децата на чепкане на вълна на прав и крив дарак, предене на хурка, маганене на памук, предене на памук с вретено, навиване на прежда на аршин, препридане на прежда, плетене с две куки. С това по-възрастните ще предадат на децата занаяти от миналото, обясни Тодор Атанасов.

    Включено е детско забавно шоу с много игри и награди. Ще има аниматори, сцена на талантите, атракции – замък, батут, влакче, всички деца ще получат тениски с надпис „Аз обичам Каснаково“, ще има много балони, сладолед, сандвичи, вода. Предвидени са спортни състезания, организирани от Стефан Венков и Христо Тодев.

    Осигурен е безплатен транспорт от автогарата в Димитровград като автобусите ще тръгнат в 9:30 часа на 2 юни, ще има и транспорт от околните села.

    Празникът край Каснаково е посветен, както на Деня на детето – 1 юни, така и на геройски загиналите за свободата на България и на Ботев. Той се финансира със средства от възнагражденията на общинските съветници от коалиция „Да за Димитровград“, която се стреми да популяризира „Светилището на нимфите и Афродита“ с цел развитие на туризма в община Димитровград. "Това е втория най-голям празник в селото, след събора на Илинден, който става все по-известен и се посещава от все повече хора, каза кметът Тодор Атанасов.

    За предишните 4 г. над 4000 човека – деца и възрастни посетиха разкопките.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини