От х:

Днес в x:

Домашен тормоз за ниви и къщи по селата

Изображение 1 от 2

    Все повече възрастни хора от селата в хасковски регион търсят помощ, като жертви на домашно насилие. Основните причини за тормоза над тях е заради имотни спорове между роднините.

    И ако доскоро, основната тенденция насилниците-деца и внуци да малтретират възрастните си роднини е била заради пенсиите им, то напоследък избуява другият вид насилие-психическото.

    Много често, потърсилите помощ възрастни имат нужда от лечение или да излязат от дома си с помощ от свой близък, която помощ обаче не им се оказва и посредством това насилникът ги държи в ситуация, в която трябва да изпълняват желанието му. Обикновено при случаите, по които сме работили, става въпрос за делби на ниви, или придобиване на къщи и имоти, коментира адвокатът във Фондация "Х&Д Джендър перспективи" Милена Славова.

    Като цяло се наблюдава упадък на моралните ценности, казват от фондацията и обясняват, че регистрират непрекъснато случаи на проява на тотално неуважение от младите  към по-възрачстните, незачитане на нуждите им.

    „Ако преди внукът биеше баба си, за да й вземе парите от пенсията, то сега внукът е насилник, защото нехае за нея, не иска да се занимава с нея. А без негова помощ тя не може и вода да си налее. Така бабата е принуждавана дори и без да има физически тормоз да се подчинавя с условията, които й се поставят“, коментират експертите.

    Друга огромна причина за насилието у дома  по селата е алкохолизмът. Много от младите нямат работа и прекарват деня си в кръчмата с пенсиите на беловласите, след това обезверени от безпаричие и скука си изкарват комплексите за малоценност върху семейството.

    Наличието на психически проблеми е друг момента, който все по-сериозно се проявява при домашните насилници. „Това е сериозен проблем, за него обаче държавата няма реакция засега. Прибират хората с такива заболявания за кратко за лечение, след изписването им те отново отиват при близките си, и ако те са и възрастни хора става много сложно. Защото няма никакво последващо наблюдение и контрол върху поведението им, а често болестта им избуява в агресия именно към най-близките, коментира управителят на Фондация "Х&Д Джендър перспективи" психологът Петя Петкова.

    Сериозен проблем по селата има и с доказване на случаите на домашно насилие и изобщо възможността за реакция срещу извършителите на тормоза. Трудно се намират хора, които са станали свидетели на ситуация и се съгласяват да свидетелстват в съда.

    175 са случаите на домашно насилие през изминалата година в хасковска област, по които са работили от фондацията. От началото на 2019 година са регистрирани 80 пострадали.

    Тенденцията е 60-70 % от жените, станали жертви на домашно насилие, да се връщат при насилника си отново. Такава е статистиката не само у нас, но и в световен мащаб, посочи Петя Петкова и обясни, че типичните жертви на домашно насилие са точно такива-дълго търпят и им е много трудно да се откъснат всъщност от насилника си, затова и често се стига до фатален край за тях.

    На тези тревожни статистики е посветен и последният проект, по който Фондацията работи: „Домашното насилие не е доброволен избор!“,  с финансиране от Министерството на правосъдието.

    По него в трите консултационни центрове на Фондацията: в Хасково, Димитровград и Свиленград, в продължение на 6 месеца юристи, психолози, социални експерти и трудови посредници, ще консултират и насочват жертви на домашно насилие.

    В рамките на проекта продължава и груповата програма за извършители на домашно насилие. През нея ще преминат 4- ма насилници, посочи ръководителят на проекта Адриана Иванова. Тя заедно с юристите от фондацията Милена Славова и Мариан Войкова ще извършат като граждански наблюдатели мониторинг на приложението на Закона за защита от домашно насилие в Хасковски съдебен окръг, като наблюдават 5-те Районни съдилища-в Димитровград, Хасково, Харманли, Ивайловград и Свиленград за периода от 2015 да 2018 година.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (25)

    • 1
      Сл
      Сланинко
      8 -9
      13:50, 28 май 2019
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 2
      Гр
      Гражданка
      7 -5
      14:39, 28 май 2019
      Джендърка е ,но не е лъжица за твоята уста,Сланинко !
      • 70
        709809
        11 -1
        01:47, 29 май 2019
        В Българското Народно Творчество няма нито една песен за гей ,
        обаче има песни за Жени-Хайдутки
        ....
        А на Запад няма нито една песен за жена хайдутка ... Демек - Равенството на половете в Българските земи е имало още когато Западняците са живеели по дърветата :))
    • 3
      По
      Порчо
      34 -9
      14:58, 28 май 2019
      И като си помислиш всичко е за това да има банани по магазините, да можем да пътуваме като трета ръка хора по света и да си купуваме 10-15 годишни таралясници! На маймуни ни направиха!
      • Jh
        JHB
        13 -26
        16:43, 28 май 2019
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • 90
        909890
        4 0
        01:49, 29 май 2019
        Ферма за роби :))
      • Ба
        Бат Кольо
        8 -1
        09:19, 29 май 2019
        Не знам защо никът ти е JHB- но явно си обикновен трол.В статията става дума, за откровена подмяна на ценностната ни система, а ти говориш за "руска агресия".Малоумните си трели ги запази за тези, които ти плащат - трол не е вече професия, това е заболяване- лекувай се.
        А авторката иска да ни покаже, че ако сме членове на джендър-переспективи, няма внуците да искат нивите на баба си.
        Ами , защо докарахте България до това дередже бе ,джендър-атлантици?
        Или първо разрушавате всичко, и после -ами ние да помогнем!
    • 4
      Ан
      Ана
      24 -8
      15:26, 28 май 2019
      Само като прочетох как се казва фондацията им,и от там нататък ми е ясно! Да има тормозени възрастни хора,но не мисля,че точно тази фондация ще им помогне! Айде ако обичате спрете вече да ни занимавате с джендари в последно време,малко вповече ми идва!
      • Jh
        JHB
        9 -24
        16:39, 28 май 2019
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 5
      Ан
      Ана
      24 -3
      15:28, 28 май 2019
      И сега има закони,с които може да се помогне на тези хора,стига да се спазват!
      • Ол
        Олег
        0 -4
        11:32, 29 май 2019
        Ама наистина ли?! Я ракажи пример как ще помогнат... Виж коментара
    • 6
      Ан
      Ана
      17 -2
      17:46, 28 май 2019
      До JHB. Личи си ти колко си интелигентен.Аман от евроджендъри като теб!
    • 7
      Сл
      Сланинко
      7 -5
      18:00, 28 май 2019
      ДО ГРАЖДАНКАТА ---Ало гражданке всички СЛИВИ са еднакви и твойта и на Петкова и на Айшето и т н всички миризливи
    • 8
      Жи
      Живко
      10 -3
      19:05, 28 май 2019
      И вие ли се продадохте на джендърите???
      БЕЗСРАМИЦИ!!!
    • 9
      Дд
      ДД
      9 -3
      21:07, 28 май 2019
      Именно работодателитена тия ДЖЕНДЪР ЕНИЧАРИ докараха България до морален,икономически и социален упадък.Как една фондация замества конституция,закони,държава? Не на нас тия? Нали лично техен служител се похвали как сам е спрял закона за задължителното ходене в детски градини.
      Избрахте пак ГЕРБ,БСП, т.нар. патриоти.Ще търпите и подобни фондацийки,чийто работодатели точат милиарди от нас.
      Така е и в Германия например,много депутати там са във НПОта за подпомагане на бежанци.НПОтата се издържат от държавата т.е. депутатите гласуват парите за тях. Айде сега прибавете две и две.
    • 10
      Ол
      Олег
      1 -6
      23:43, 28 май 2019
      Много е забавно как думата джендър автоматично бло... Виж коментара
      • 75
        759098
        5 -2
        01:44, 29 май 2019
        Оказа се че Мартър Лутър Кинг Джуниър бил и той подлагал на сексуален тормоз жени
        ...... Така че първо си оправете Джендърските неравенства в Америка и тогава се занимавайте с Българите
        ......
        И още нещо , когато жените на Запад са били третирани като парцали , Българския Народ е съчинявал Народни песни за Жени - Хайдутки .....
        ..
      • Им
        Име
        0 0
        04:30, 1 юни 2019
        Едно че България а като отидеш в Хасково вече съвсем стават първосигнални хората. Да промити са от медийните битки и не ги интересува да мислят. Първо удрят после питат.
    • 11
      86
      860989
      5 -1
      01:40, 29 май 2019
      Баба ми родена в Хасково , 50+ години наричаше Дядо ми , който дошъл в Хасково на 10 години от КуруЧешме "Селянин" :))
      ....
      А в Родопите , си има Ахряни , Агупти , Гявури и Юруци :))
      ....
      Така че Джендърите могат да се впишат в Народната система след 300-400 години :))
    • 12
      Ба
      Бай Димо
      7 -1
      08:48, 29 май 2019
      Интересно как всички джендъри скочиха да се борят с насилието и особено с домашното? Това е начинът да се набъркат в семейните отношения, да разбият семействата и да преследват хората и да ги тормозят под предлог борба с насилието. Внушават на хората, че са малоумни диваци които си тормозят родителите. Българите са народ, които си обичат родителите и се грижат за тях с цената на много лишения и жертви. Държавата си има закони, има полиция има съд, какви са тези джендъри та ще се явяват репресивна система срещу семейството, ще съдят и обвиняват хората? България е най-старата цивилизация в Европа, това са повече от 7000 години, ние сме наследници на траките, а не сме измислени славяни, за 70 века не сме имали джендъри да ни се месят и сме оцеляли и сега въпреки продажните душици ще оцелеем, но джендърите ще си получат заслуженото един ден ако не на този то на другия свят.
      • 80
        809809-
        2 0
        09:08, 29 май 2019
        Те семейните отношения Капитализма вече ги разби - вече проститутка не е срамна професия ( само мъжките като Боци Маймуата не можеш да ги преброиш )
        ....
        А иначе плашеха че при Комунизма жените са онщи :))
      • Ол
        Олег
        0 0
        11:30, 29 май 2019
        Бай Димо, дето викаш, че държавата си имала законо, да те питам според тебе ако някой да улицата ти прасне един в лицето какво мислиш, че ще последва от законите? Би ли ми разказал как си представяш след това какво ще се случи, ако непознат те удари навън?
    • 13
      Ол
      Олег
      1 -2
      09:51, 29 май 2019
      Горския английски език! Каква дума за пол да използва дето да ви приляга?
    • 14
      Аз
      Аз
      2 -1
      18:16, 29 май 2019
      Само да попитам какво общо имат групата "Джендър перспективи" със случая? Само сериозни отговори моля 🤣🤣🤣. А да и имат ли джендарите перспективи, ако да какви?
      • Ха
        Ханко Брат
        0 0
        11:46, 1 юни 2019
        Общото са едни пари ,които трябва да бъдат усвоени за да ни кажат, че "небето е синьо а водата е мокра".Всички знаем за съществуването на домашното насилие и не е нужно някои да напълни джобовете си с нашите пари за да се имитира борба срещу него.Когато полицията и съдебната система започнат да работят за това което им се плаща и не игнорират и неглижират сигналите за домашно насилие, хората ще започнат да им вярват и да сигнализират при всяка проява на домашно насилие.Мисля че фондацията "Джендър перспективи" и някаква фондация с името,- "роми медникари"???!!! са фондациите в Хасковска област, най яростно защитаващи" Истамбулската конвенция" и се финансират от държавата , тоест от нашия джоб.Но след отпускането на пари на фондация за преброяването на комарите в Русе вече всичко е възможно.
    Последни новини