От х:

Днес в x:

Изграждат център за психично болни и патронажна грижа в Хасково

Община Хасково ще получи безвъзмездно финансиране от над 1 млн. лева за реализацията на два социални проекта, съобщиха от местната администрация.

Кметът на община Хасково Добри Беливанов подписа договор за създаване на Център за грижа за лица с психични разстройства в град Хасково. Договорът бе подписан в Министерството на транспорта и социалната политика. Финансирането е по оперативна програма "Региони в растеж". За изграждането на центъра програмата предоставя 569 591 лева. Общината е задължена да поддържа социалната услуга минимум 5 години. Капацитетът на центъра е 15 души. Той ще осигури качествена социална услуга за лица с психични разстройства и ще създаде условия за пълноценно социално включване на лицата от целевата група в естествена за тях среда, чрез осигуряване на индивидуализирана грижа и подкрепа подходящи за техните потребности.

По данни на Центъра за психично здраве-Хасково, подходящи за настаняване в новия център са 28 души. От тях 27 са мъже. 9 от тях са без близки, които да се грижат за тях. Под 40 години са 8 души. 13 от болните мъже са с параноидна шизофрения, като от тях 12 са с ТЕЛК над 71 %. 4 мъже и една жена са с резидуална шизофрения, всички с това заболяване са с ТЕЛК над 71 %. Има и трима мъже с диагноза умерена умствена изостаналост и те са с ТЕЛК над 71 %.

В този център ще могат да се настаняват хора от цялата област. С реализацията на този проект община Хасково ще подкрепи модерната грижа за хората с психични разстройства. Според специалистите е доказано, че ако тези болни бъдат изолирани и несоциализирани, те се влошават още повече. Срокът на изпълнение на проекта е 24 месеца.

Кметът Добри Беливанов подписа и договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" – Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания за 431 241 лева.

По този проект ще бъдат предоставяни почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги, психологическа подкрепа и консултиране на 177 лица на възраст над 18 години. Срокът за изпълнение на договора е 18 месеца.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  On
  One Euro Man
  1 -2
  11:31, 11 май 2019
  Кметът много далновидно е подписал тези документи. Хитър е той, помислил и е за себе си.
 • 2
  Дя
  Дядо Щукар --лекар психиатър
  2 -1
  18:22, 11 май 2019
  Дядо Добри е помислил за себе си и за Гербаджиите от града и областа а това е похвално

Хороскоп за 27.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Убедени сте, че някъде неизменно гори чистия пламък на доброто, колкото и да е нищожен той. Поставете се на мястото на другите и опитайте да разберете и най-покварените. Необходимо е да се прави разлика. Ще станете неимоверно надеждни, спокойни и оптимистично настроени, ако сте удовлетворени и щастливи от връзката си с партньора. Ще имате късмет с парите. Дори и друг да ви ги дава, ще ги имате предостатъчно.
27 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Действайте предпазливо и осмисляйте всяка своя следваща стъпка. Необходимо е да имате доверие в хората, с които работите и в труден момент да се допитате до тях. Имате добри шансове, но бъдете готови за неочаквано развитие на делата ви.
27 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвижданията ви са основателни и сте в състояние да ги реализирани, поне онази част, която касае вас самите. Късметът ще бъде с вас и мечтите ви ще се сбъднат, внасяйки настроение в душата ви. Бъдете по-толерантни към обкръжението си и не се превръщайте в досадници. Това отегчава.
27 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалното ви развитие ще повиши доходите ви. Напрегнати сте и това се отразява на взаимоотношенията с колеги и роднини. Избягвайте конфликтите. С тях не доказвате нищо, а се хабите много. Ще получите нови предложения и възможности за партньорство с влиятелен човек.
27 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Привлича ви идеята да превърнете работата си в осъществена мечта. Имате организаторските умения, знания и контакти, и можете. Късметът също ще ви съпътства. Не пренебрегвайте задълженията си към близките ви и се съобразявайте с чувствата им. Споделете вечерта си с любим човек.
27 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде интересен и емоционално наситен. Вниманието на ви е погълнато от човек, чиито разбирания са сходни с вашите. Свързват ви общи интереси и ще предприемете стъпки към повече сближаване. Не е изключено да оставите работата си на заден план, но това не е препоръчително. Бизнес-делата ви изискват също внимание и работа. Грижете се и за близките си.
27 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Всичко, с което се захванете ще бъде успешно. Доволни ще останат онези творчески личности, които поставят щастието на другите, като водещо начало. Към тях съдбата ще бъде благосклонна, защото те са намерили верния път. Ако имате здравословни проблеми денят предлага успешното им разрешаване. Потърсете алтернативни решения.
27 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвайте се, желайте доброто на другите и ще се чувствате прекрасно благодарение на успехите, които бележите в личния си живот. Не се доверявайте безрезервно на колегите си, някой може да ви навреди. Необходимо е да се движите повече, ако започнете диета днес ще постигнете добри резултати.
27 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес правете повече добрини. Те ще се припомнят в подходящ момент, и това ще увеличи успехите ви. Приятелска сбирка ще ви разведри и донесе повече настроение. Случайно запознанство е възможно да прерасне в трайна връзка за неангажираните от вас.
27 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Като хора обичащи предизвикателствата и днес няма да пропуснете да бъдете там, където се случва всичко интересно. Захващате се с нещо, което ви се струва достатъчно перспективно и същевременно интересно. Умеете да привличате други хора за кауза, в която вярвате и за която работите. В личен план ви предстои интригуващо запознанство.
27 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Запазете добрия тон, за да не се поставите в деликатна ситуация. Овладейте емоциите си и свършете работата си без да ви се налага да влизате в пререкания с когото и да било. Нечия подкрепа ще внесе увереност в силите ви и ще ви помогне по-добре да организирате намеренията си за деня.
27 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Делови успехи ще бележат тази седмица. Финансовото ви благосъстояние значително ще нарасне най-вече благодарение на усилията, които сте положили в миналото. Направете близките си съпричастни на успехите си.
27 окт 2020
Последни новини