От х:

Днес в x:

9 °C

Миряните докосват ръката на Св. Георги за здраве и успех

  Отрано  църквата "Св. Свети Георги" в Хасково  се напълни за храмовия си празник на Гергьовден.

   По традиция миряните докосват ръката на иконата на светията за здраве и успех.

  Старата църква е издигната в средата на 19 в.

  Мястото на храма е подарък от Паскало и Ванчо Карагьозов. Наложило се е строежът да бъде охраняван денонощно, а конфликтът на моменти е ескалирал до стрелба по стражите.

  Въпреки съпротивата успели да построят едноетажна сграда с два комина - 14 метра дълга, 7 метра широка и 3 метра висока, осветена от Пловдивския митрополит Паисий. 

  Скоро след това в църковния двор е построено и двуетажно училище.

  С времето обаче сградата запада и става необитаема. 

  През първата половина на 20  в.възниква идеята храмът да бъде изграден наново и на друго място. През 1937 година  е издадено разрешение за започване на процеса. Превратностите на Втората Световна Война и смяната на режима осуетяват този план – през 1945 г. парцелът е отчужден и върху него е издигнат детски дом.

  През 1951 г. е взето решение старата църква да бъде разрушена и на нейно място да се издигне нова. На 18 юли започнало издигането на новия храм.

  На 6 януари 1953 година църквата  е окончателно завършена.

  Haskovo.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Ст
   СТАЛИН
   2 0
   21:22, 6 май 2019
   Гоше честито имен ден следващият да го караш в пандиза ти си знаеш кой си
  • 2
   АС
   А стига
   0 -1
   21:30, 6 май 2019
   бе! През комунизма са се строили църкви?Не може да бъде.
  • 3
   87
   87098
   0 0
   02:42, 7 май 2019
   Кво не казват Ходжите на раята в България ?
   .....
   Свети Георги не е свят човек
   само в Турските и Саудитските Версии на Корана !
   ....
   Иначе за мюслиманите в Левант, Палестина , Ирак Иран , Сирия , Свети Георги си е светец
   ....
   https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_George
   .....
   Но пък и целта на Турските и Саудитските ходжи , никога не е била да има мир между религиите. Те винаги са насъсквали стадото си, както днес го правят , Джолан , Насран , и Кара-Байлдъ-та
   "Търчете тамо са раите"
   • 87
    87089
    0 0
    02:52, 7 май 2019
    Отивам в бръснарницата дето си ходя в Америка ...
    Всичките са Сирийски Араби мюслимани - И едно ново момче му постригва
    .... Питам го "Откъде си " ...
    и той ми вика "От село Св.Георги" , така се казвало Арабското му село в Сирия - по точно селото на майка му :)) ...
    ..
    Обаче ако питаш Хасковски ходжа или Саудитски ушак от джамиите построени от Турция или Саудитска в Кърджалийско , то те ще ти кажат че тия Араби в Сирия са еретици и трябва да бъдат унищожени ,
    също като гяурите в България и Европа ...

  Хороскоп за 27.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
  27 яну 2020
  Последни новини