От х:

Днес в x:

25 °C

Искате да сте щастливи? Усмихнете се!

Идеята, че можем да предизвикаме у себе си емоции, като ги изразяваме с лице, е стара и многократно приемана и отхвърляна.

Проучване на екипи от Университета в Тенеси и Тексаския университет върху 138 изследвания на ефекта, който лицевите изражения оказват върху настроението ни, показва, че те имат малко, но непренебрежимо значение при някои обстоятелства, съобщават Science alert. 

"Хората обикновено смятат, че можем да се почувстваме малко по-щастливи, ако просто се усмихнем или да станем сериозни, ако се смръщим," обяснява социалния психолог Никълъс Коулс (Nicholas Coles) от Университета в Тенеси. "Но психолозите спорят по този въпрос в продължение на повече от 100 години."

Дори и Чарлс Дарвин е имал мнение по въпроса. "Свободното изразяване на външните белези на емоцията, я прави по-интензивна," заявява натуралистът в по-малко известната си книга "Изразяването на емоциите при човека и животните".

Тази "хипотеза на емоционалното зареждане", както става известна, е постоянно дискутирана от появата си. Редица експерименти проверяват дали правенето на мимика, за да се постигне емоция ще сработи, или просто емоцията извиква физическа реакция. 

Един от най-известните експерименти се състои в това доброволци да оценяват забавни анимации, докато държат молив по дължина между зъбите си, което кара устните им да се разтеглят в особена усмивка. Резултатите показват, че дори тази разпъната гримаса е достатъчна, за да накара хората да се почувстват в добро настроение и да се смеят.

Почти тридесет години по-късно, през 1988 нов експеримент предизвиква полемика, когато същите изследователи повтарят изследването с повече от 1 800 участници в 17 лаборатории и не откриват нищо. 

"Не можем да се основем на резултатите на само едно проучване," смята Коулс. "Психолозите проверяват тази идея от началото на 70-те години, затова искахме да видим всички доказателства.

Такива психологически експерименти трябва да са много детайлни и имат всякакви променливи, които могат да опорочат резултата. Има и разлики между хипотезите, както и много несъгласия с ефектите им. 

Затова Коулс и колегите му, Джеф Ларсен (Jeff Larsen) и психологът Хедър Ленч (Heather Lench) от Тексаския Университет, провеждат статистически метаанализ публикуван в Psychological Bulletin, за да изучат в детайли разнообразието от методи и да изключат възможни систематични грешки. 

Ефектът не е огромен. Но го има и той показва, че можем да се почувстваме малко по-добре ако се смеем или да изпитаме отвращение, ако се намръщим. От друга страна, "изиграването" на емоции на страх или изненада, не повлияват особено на състоянието. 

Те откриват също и че тези ефекти са различни при някои наситени стимули, като например анимации сравнени с изречения. Да се усмихваш насила, гледайки комикс за Гарфилд няма да го направи по-забавен, без значение колко голяма е усмивката. 

Причинно-следствената връзка между настроението ни и реакциите на тялото ни без съмнение е много сложна и е необходима още сериозна работа, за да се разгадае. 

"Все още има много да учим за ефектите от мимиките върху емоциите, но този метаанализ ни постави една крачка по-близо до това да разберем как функционират емоциите," споделя Коулс.

Учените обаче подчертават ясно, че за тя това не значи, че само с усмивки може да се преодолеят сериозни психологически състояния като депресия например.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини