От х:

Днес в x:

11 °C

За втора поредна година разхвърлят ваксини против бяс над Хасковско

Изображение 1 от 2

  За втора поредна година Хасковска област е включена в Националната програма за ваксинация против бяс по дивите хищници.

   В рамките на 15 дни специално оборудвани самолети ще разпръснат над 1 млн. ваксинални примамки.

  Акцията започва от летище Приморско. Ваксини ще бъдат пуснати на територията и на областите Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен и Враца.

  По време на кампанията през 2018 година в Хасковска област бяха обработени 5470 хектара. За изходящ пункт ще се използваше летището в с. Малево.

  Примамки няма да се пускат над населените места и водоемите, уточняват от БАБХ.

  Ваксиналните примамки са с формата на кубче с малки размери и имат специфична миризма, която привлича хищниците.

  На един квадратен километър се изхвърлят по 25 примамки, които които самолетите пускат от височина 150 метра. А всяко място, на което са заложени се отбелязва с GPS-система.

  Ветеринарните лекари съветват примамките да не бъдат пипани с голи ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за човешкото здраве. Ако все пак се случи контакт е добре да се извърши консултация с лекар.

  Ваксините не са опасни за здравето на останалите диви животни. Но ветеринарите препоръчват домашните животни да се държат затворени, а който има куче като домашен любимец да не го пуска от повода при разходка. 

  Ваксинацията е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването бяс. Тя е разработена и се изпълнява от Българската агенция по безопасност на храните, като крайнат ацел е да се изпълни заложената задача от Европейската комисия- до 2020 г. да бъде изкоренена болестта по дивите животни в Европа.

  Haskovo.net

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Ке
   кенанския мечок Гочо
   10 -4
   18:18, 1 апр 2019
   Какво ми показвате съветски въртолети а покажете снимана примамка когато е на земята!
   • Щи
    Щирлиц
    7 -6
    21:12, 1 апр 2019
    Какво ти пречи СССР вертолета глупако?
   • Ке
    Кенанския Маймун
    4 -2
    03:57, 2 апр 2019
    Мечо ,
    и аз викам шефа да ви хвърли на теб и козлите в зоопарка хапчета против глупост
    ...Биете си по челата цял ден и сетне пиете хапчета за главоболие :))
  • 2
   Ко
   Кореняк
   1 -2
   13:34, 2 апр 2019
   По времето на Т.Живков ти направиха БЪРЛОГА живееше си добре...Сега защо не си я отремонтираш,но за твоя сметка и да си живееш там без да се обаждаш в строя Гочо ,аъъ...?
  • 3
   М
   М
   0 0
   22:29, 2 апр 2019
   Кой знае какво ще пускат

  Хороскоп за 25.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
  25 фев 2020
  Последни новини