От х:

Днес в x:

Празнувате ли 8-ми март? Да, с удоволствие

Истински празник ли е 8-ми март или политическа измишльотина? Всяка година по това време се спори. Но е факт, че днес приповдигнатото настроение се усеща.

Действително 8-ми март е ден- памет, олицетворяващ политически събития, но в годините почитан или отричан, продължава да е един от най-пъстроцветните поводи за празнуване. И е факт, че дори отрицавайки го на глас с почерк, че са жени от новото време, а поводът за този ден е архаизъм, много от дамите са трепетни на 8-ми март, стараят се да изглеждат по-различно и дори тайничко очакват своите подаръци.

А в Хасково денят е определено усещан като празник. В анкетата на Haskovo.net, която няма представителен характер, но все пак дава яснота за нагласите, 58,4 % от отговорилите на въпроса „Празнувате ли 8-ми март?“, казват„Да, с удоволствие“.  26,5 на сто от участвалите в допитването 166 души смятат, че този ден не може да се нарече празник, понеже е политическа измишльотина. И в крайна сметка никак не е малък процентът на онези жени, които пътвърждават не празнуват 8-ми март, но все пак очакват подарък на този ден. 15,1 % или 25 дами в анкетата са отговорили по този начин.

Макар за мнозина да е позната, все пак ето каква е историята на  Денят на жената. За първи път той е отбелязан на 28 февруари 1909 в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

През 1910 г. на международна конференция на работещите жени в Копенхаген е взето решение за учредяване на "Ден на жената", който да се отбелязва всяка година. В резултат на това решение Международният ден на жената се чества за първи път през 1911 г. в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, където повече от един милион мъже и жени участват в шествия. От 1914 г. отбелязването на празника в различните страни е на датата 8 март. Той се свързва в началото на века с борбата за политическо, икономическо и социално равноправие.

В България денят започва да е значим след 9 септември 1944г. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването става все по-мащабно и денят се превръща в любим празник на жените от всички възрасти.

С празника на жената са свързани и някои любопитни факта.

Във Великобритания, например, жена, извършила престъпление в присъствието на съпруга си, се е считала за невинна пред закона до 1922 г. Презумпцията била, че той я е принудил.

Факт е, че жените са по-многобройната част от човечеството. На всеки 100 жени се падат по около 106 мъже. Заради тенденцията представителките на нежния пол да живеят по-дълго, този процент се увеличава с възрастта.

Най-висок е процентът на мъжете в Катар - на една жена се падат по 2,87 представители на силния пол.

Голяма част от техническите улеснения, които използваме днес са измислени от жени. Отоплителните уреди в автомобилите, чистачките за кола, памперса, съдомиялните машини, циркулярът, шоколадовите бисквити и хартиените торбички с правоъгълно дъно, както и филтрите за кафе, са изобретени от жени. Дами са изобретателите на спринцовката, дъската за гладене, точилката, бронежилетката, глобуса, противопожарните стълби, високооктановия бензин, локомотивния комин, спасителния пояс, консервите за месо, микровълновата печка и дори кафеварката. Така че имаме много поводи да се гордеем днес и да празнуваме. 

 Честит празник, мили жени! Бъдете усмихнати, ведри, с лекота минавайте пътя си днес, отметенте къдрица от челото си и вдигнете гордо глава, продължете напред леко, зъбързано или летете. С устрем за бъдещето.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Гр
    Гражданин
    4 -12
    12:36, 8 мар 2019
    Статия, поръчана от ГРОБ. А поръчковите "журналЯст... Виж коментара
  • 2
    Ст
    Странно
    12 0
    13:44, 8 мар 2019
    "жените са по-многобройната част от човечеството. На всеки 100 жени се падат по около 106 мъже." А сега де ? Кое е по-многобройното, аз ли не мога да вдяна нещо ?
  • 3
    Do
    don
    4 0
    13:44, 8 мар 2019
    тя Светлето тука,а ми другата каде е???
  • 4
    Ас
    асковлия
    3 0
    18:56, 8 мар 2019
    Хасково нет големи тъпаци сте.Подигравате се с хората като слагате посрания си надпис въру лицата.Това удоволствие ли ви доставя?
Последни новини