От х:

Днес в x:

8 март- ден на мама, ден на колежката!

Икебани от рязан цвят в цветна кашпа са хит на осмомартенския пазар  тази година. На цена от 6 до 10 лв. малките уханни подаръчета се харчат като топъл хляб. Потопени в специален разтвор цветята остават жива украса в дома за няколко седмици. Ратанови кошнички със саксии за 10-12 лв. също привличат погледите на мъжете като подарък за любимата жена, майка или тъща.

През последните няколко години хората все повече залагат на по-дребни, но ефектни подаръци. Понякога не е необходимо да се хвърлят баснословни суми за огромни букети. Малко цветно вързопче, аранжирано подходящо може да улови и предаде характера на човека, за когото е предназначено, стига цветарят да е професионалист.

8 март- международният ден на жената се чества като признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените. 

Започнал като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни. В някои държави денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях.

Отвъд океана първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

Идеята за създаване на международен ден на жената се появява в началото на 20 век при протестите за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия, при които работят и ниските заплати, коит ополучават. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, същите тези  жени създават своя първи работнически синдикат.

На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност. Целта е да се мобилизират широките женски трудови масив  борбата за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.

На следващата година, Международният ден на жената е отбелязан от повече от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а през 1913 г. във Франция и Русия.

В България денят първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник 8-ми март започва да се празнува след 9 септември 1944 г. След 1960 г.  става любим празник на жените от всички възрасти, особено в държавните учреждения. Даже празника получава неофициалното наименование „ден на колежката“.

А иначе, отвъд историческите факти, осми март е ден на приповдигнато настроение, кой както го усеща. Някои го отричат, други пък го тачат, но в крайна сметка взимайки повод от крилатата фраза „Причини много, повод ми трябва...“

Стоп, жени!

Спрете поне замалко днес, забавете темпото, посипете се със звездния блясък на самочувствието, че сте добри професионалисти, че сте издръжливи и креативни, че сте любими, майки, че сте Жени!

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини