От х:

Днес в x:

Нови възможности за работодателите по проекти с еврофинансиране

Изображение 1 от 2

    Намаляване на бюрократичната тежест по изготвянето на проектите ще доведе до по-висока активност от бенифициентите, които се ползват от възможностите да кандидатстват с проекти пред Европейските институции. Въпреки, че периодът, под който един проект е под наблюдение от 5-годишен вече е намален на 3 години, все още има доста административни тежести, които са ненужни, смята управителят на Областния информационен в Хасково Маджид Мандаджъ. Въпреки това се отчита раздвижване сред различните слоеве на обществото в търсене на информация за осъществяването на проекти-и от страна на бизнеса, и от страна на институциите, по-активни са вече и младите хора, отбеляза той.

    В помощ на всички, които търсят тези възможности, ОИЦ ще продължи да помага, както с информация за възможностите и добрите практики от други райони на страната, така и с експертни насоки за стъпките, нужни за кандидатстването, посочи той.

    Областния информационен център ще изпълнява проект по ОП „Добро управление“ в рамките на 36 месеца. Той стартира в началото на 2019 и ще продължи до януари 2021 г., обяви шефът на Центъра по време на работната среща с медиите.

    Дейности, предвидени за изпълнение по проекта и актуални възможности за кандидатстване с проекти пред Европейските структурни и инвестиционни фондове, обобщиха експертите Димо Димов и Йоанна Кокотанекова.

    Нови възможности за финансиране на стартиращ бизнес или надграждане на вече съществуващ се предоставят в рамките на четирите отворени процедури по различни програми за България. Едната от тях е за фирми, които са с минимум три приключени финансови години-2015, 2016, 2017.и имат вече приключили проекти. Тук ще се дава възможност за финансиране на дейности, свързани с подобряване на производствените процеси. Максималният размер на помощта е 1 млн.лева, като безвъзмездната част на подпомагането е между 37 и 70 %.

    Втората възможност е за т.нар. „меки мерки“ и е по Оперативната програма „Човешки ресурси“. Тя се нарича „Умения“ и дава възможност на работодателите да включат в обучения персонала си. По нея, освен бизнеса обаче, могат да кандидатстват работодатели и от други сфери-на администрацията, културни институции и различни организации. Минималният размер на подпомагането е 15 000 лева, безвъзмездната помощ е между 50 и 70 %, останалото е самофинансиране.

    Нова възможност се отваря за районите на Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград по Трансграничната програма ИНТЕРРЕГ между България и Гърция. Финансовата подкрепа тук е насочена към малките и средни предприятия, а целта е разширяване на дейността им извън местните пазари. По тази възможност кандидатите са задължително двама-по едни от българска и от гръцка страна, спечелената по проекта сума съответно се разделя на две, но не винаги на равни части, поясни Йоанна Кокотанекова. Тя уточни, че всички, които се интересуват от тези възможности могат да получат подробна информация и по време на информационния ден, който ОИЦ в Хасково организира на 20-ти март.

    Норвежкият финансов механизъм е сред все по-популярните възможности, които се използват у нас, коментира експертът Димо Димов. Първата покана за набиране на проектни предложения е отворена. По нея ще се финансират индивидуални идеи и проекти за малки и средни предприятия. Крайният срок за подаването им е 21 март.

    Касимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини