От х:

Днес в x:

10 °C

Нови възможности за работодателите по проекти с еврофинансиране

Изображение 1 от 2

  Намаляване на бюрократичната тежест по изготвянето на проектите ще доведе до по-висока активност от бенифициентите, които се ползват от възможностите да кандидатстват с проекти пред Европейските институции. Въпреки, че периодът, под който един проект е под наблюдение от 5-годишен вече е намален на 3 години, все още има доста административни тежести, които са ненужни, смята управителят на Областния информационен в Хасково Маджид Мандаджъ. Въпреки това се отчита раздвижване сред различните слоеве на обществото в търсене на информация за осъществяването на проекти-и от страна на бизнеса, и от страна на институциите, по-активни са вече и младите хора, отбеляза той.

  В помощ на всички, които търсят тези възможности, ОИЦ ще продължи да помага, както с информация за възможностите и добрите практики от други райони на страната, така и с експертни насоки за стъпките, нужни за кандидатстването, посочи той.

  Областния информационен център ще изпълнява проект по ОП „Добро управление“ в рамките на 36 месеца. Той стартира в началото на 2019 и ще продължи до януари 2021 г., обяви шефът на Центъра по време на работната среща с медиите.

  Дейности, предвидени за изпълнение по проекта и актуални възможности за кандидатстване с проекти пред Европейските структурни и инвестиционни фондове, обобщиха експертите Димо Димов и Йоанна Кокотанекова.

  Нови възможности за финансиране на стартиращ бизнес или надграждане на вече съществуващ се предоставят в рамките на четирите отворени процедури по различни програми за България. Едната от тях е за фирми, които са с минимум три приключени финансови години-2015, 2016, 2017.и имат вече приключили проекти. Тук ще се дава възможност за финансиране на дейности, свързани с подобряване на производствените процеси. Максималният размер на помощта е 1 млн.лева, като безвъзмездната част на подпомагането е между 37 и 70 %.

  Втората възможност е за т.нар. „меки мерки“ и е по Оперативната програма „Човешки ресурси“. Тя се нарича „Умения“ и дава възможност на работодателите да включат в обучения персонала си. По нея, освен бизнеса обаче, могат да кандидатстват работодатели и от други сфери-на администрацията, културни институции и различни организации. Минималният размер на подпомагането е 15 000 лева, безвъзмездната помощ е между 50 и 70 %, останалото е самофинансиране.

  Нова възможност се отваря за районите на Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград по Трансграничната програма ИНТЕРРЕГ между България и Гърция. Финансовата подкрепа тук е насочена към малките и средни предприятия, а целта е разширяване на дейността им извън местните пазари. По тази възможност кандидатите са задължително двама-по едни от българска и от гръцка страна, спечелената по проекта сума съответно се разделя на две, но не винаги на равни части, поясни Йоанна Кокотанекова. Тя уточни, че всички, които се интересуват от тези възможности могат да получат подробна информация и по време на информационния ден, който ОИЦ в Хасково организира на 20-ти март.

  Норвежкият финансов механизъм е сред все по-популярните възможности, които се използват у нас, коментира експертът Димо Димов. Първата покана за набиране на проектни предложения е отворена. По нея ще се финансират индивидуални идеи и проекти за малки и средни предприятия. Крайният срок за подаването им е 21 март.

  Касимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 13.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Динамичното развитие на проблемите ще ви постави в непривична ситуация. Мислете гъвкаво и не залитайте в крайности. С колегите не бива да споделяте всичките си вълнения. Ще предизвикате негативни обрати, от каквито нямате нужда сега. Обърнете внимание на семейството си. Там ще получите топлината, която ви липсва в живота.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят е благоприятен за бизнеса ви, не спирайте да работите, особено, ако договореностите ви са свързани със срокове и конкретни ангажименти. Споделяйте намеренията и чувствата си с човека до вас, това ще ви сближи повече и даде сили да се справите с всичко, без да усещате умората и напрежението.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Хубав и запомнящ се ден за представителите на знака. Всичко се получава дори по добре, отколкото сте го искали. Има от какво да сте удовлетворени. Чувствате се уверени и щастливи с пътя, който сте избрали. Близките ви много ви помагат в това отношение. Окончателно отпадат неизвестните около предстоящо пътуване в чужбина.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще бъдете еднакво активни в много посоки, защото сте в добра форма. Деловите представители на знака ще решават административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Отношението на другите към вас ще повиши собствената ви увереност и ще повярвате в творческите си и професионални възможности. Възползвайте се от момента.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Без излишен шум, целенасочено и не без доза самочувствие ще следвате програмата си. Очакванията ви са реални, скоро ще се поздравите с постигнати резултати, подобряващи позициите ви и не на последно място доходите. Привлечени сте от славата и колкото и да съзнавате, че е преходна не спирате да я желаете.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Успешно ще решите проблем, възпрепятствал досегашните ви отношенията с интимния партньор или друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени в изискванията си. Всеки има нужда от лично пространство, не натрапвайте своето. Стресът от деня компенсирайте в тиха, романтична обстановка вечерта.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Починете си и оставете настрана всички ангажименти, които могат да бъдат отложени. Притеснявате се излишно относно развитието на професионален въпрос, всичко ще приключи далеч по-лесно и по-скоро. Близък човек ви зарежда с настроение. Въодушевявате се от възможност, която откривате за двама ви.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вслушайте се във вътрешния си глас и хоризонтите ще се отворят за вас. Прозорливостта ви ще се окаже полезна – нужна ви е повече свобода и финансова независимост. Здравословен проблем ще продължи да ви създава напрежение и е крайно време да отделите повече от времето си за себе си.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможни са затруднения в общуването, но бързо ще влезнете в общия тон и ще подобрите отношението си към детайлите. С цената на повече усилия ще намерите правилното решение на проблем, който ви притеснява. Настроението и самочувствието ви ще се подобрят от новостите, които предстои да научите.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от делата, които движите ще се развиват според очакванията и вложената в тях енергия. Успехите ви ще зависят най-вече от прецизиране на детайлите, в което по-добри от вас няма. Денят не е подходящ за започване на нови професионални задачи, за сметка на това ще бъдете вдъхновени за начало на нова интимна връзка.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днешният ден ви предлага разнообразни възможности. За онези от вас, за които денят е работен ще има предостатъчно възможности за изява. Не се колебаете да излагате твърдо мнението си и сте готови да понесете последствията от тази си смелост. Имате шанса да възстановите добрите си взаимоотношения с човек, на когото държите. Не го пропускайте.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Усилията ви често остават неоценени, но не се чувствайте онеправдани, света ви възприема добре. Вярвайте, това, което очаквате ще дойде скоро. Бъдете търпеливи и продължавайте в същия дух. Радостни събития ще подобрят настроението ви и ще ви заредят с позитивна енергия.
  13 ное 2019
  Последни новини