От х:

Днес в x:

6 °C

Нови възможности за работодателите по проекти с еврофинансиране

Изображение 1 от 2

  Намаляване на бюрократичната тежест по изготвянето на проектите ще доведе до по-висока активност от бенифициентите, които се ползват от възможностите да кандидатстват с проекти пред Европейските институции. Въпреки, че периодът, под който един проект е под наблюдение от 5-годишен вече е намален на 3 години, все още има доста административни тежести, които са ненужни, смята управителят на Областния информационен в Хасково Маджид Мандаджъ. Въпреки това се отчита раздвижване сред различните слоеве на обществото в търсене на информация за осъществяването на проекти-и от страна на бизнеса, и от страна на институциите, по-активни са вече и младите хора, отбеляза той.

  В помощ на всички, които търсят тези възможности, ОИЦ ще продължи да помага, както с информация за възможностите и добрите практики от други райони на страната, така и с експертни насоки за стъпките, нужни за кандидатстването, посочи той.

  Областния информационен център ще изпълнява проект по ОП „Добро управление“ в рамките на 36 месеца. Той стартира в началото на 2019 и ще продължи до януари 2021 г., обяви шефът на Центъра по време на работната среща с медиите.

  Дейности, предвидени за изпълнение по проекта и актуални възможности за кандидатстване с проекти пред Европейските структурни и инвестиционни фондове, обобщиха експертите Димо Димов и Йоанна Кокотанекова.

  Нови възможности за финансиране на стартиращ бизнес или надграждане на вече съществуващ се предоставят в рамките на четирите отворени процедури по различни програми за България. Едната от тях е за фирми, които са с минимум три приключени финансови години-2015, 2016, 2017.и имат вече приключили проекти. Тук ще се дава възможност за финансиране на дейности, свързани с подобряване на производствените процеси. Максималният размер на помощта е 1 млн.лева, като безвъзмездната част на подпомагането е между 37 и 70 %.

  Втората възможност е за т.нар. „меки мерки“ и е по Оперативната програма „Човешки ресурси“. Тя се нарича „Умения“ и дава възможност на работодателите да включат в обучения персонала си. По нея, освен бизнеса обаче, могат да кандидатстват работодатели и от други сфери-на администрацията, културни институции и различни организации. Минималният размер на подпомагането е 15 000 лева, безвъзмездната помощ е между 50 и 70 %, останалото е самофинансиране.

  Нова възможност се отваря за районите на Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград по Трансграничната програма ИНТЕРРЕГ между България и Гърция. Финансовата подкрепа тук е насочена към малките и средни предприятия, а целта е разширяване на дейността им извън местните пазари. По тази възможност кандидатите са задължително двама-по едни от българска и от гръцка страна, спечелената по проекта сума съответно се разделя на две, но не винаги на равни части, поясни Йоанна Кокотанекова. Тя уточни, че всички, които се интересуват от тези възможности могат да получат подробна информация и по време на информационния ден, който ОИЦ в Хасково организира на 20-ти март.

  Норвежкият финансов механизъм е сред все по-популярните възможности, които се използват у нас, коментира експертът Димо Димов. Първата покана за набиране на проектни предложения е отворена. По нея ще се финансират индивидуални идеи и проекти за малки и средни предприятия. Крайният срок за подаването им е 21 март.

  Касимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес имате доброто желание да приключите успешно с всичките си ангажименти, друг е въпросът дали ще дадете всичко от себе си това да се случи. Имате шанса да постигнете добри резултати, в определени моменти ще ви се наложи да разчитате на отделни хора.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес действате извънредно рационално и това много ви помага с каквото и да се захванете. Изпипвате всяка подробност и получавате перфектни резултати. Внимавайте обаче в отношението си с околните, възможно е неволно да нараните някой.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добре ще е днес ако не давате твърде много воля на емоциите си, тъй като това може да се окаже пречка в контактите ви. Близък човек ще успее да внесе уравновесеност в ситуация, в която попадате. Отношенията с любимия човек са чудесно, радвате се на взаимни чувства. Поставяте си доста висока цел за изпълнение, което е възможно да ви затрудни.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Общуването с човек, към когото изпитвате добри чувства ще подобри настроението ви, освен, че ще го спечелите за своя идея. Във възможностите ви е заедно да постигнете обща цел. Вдъхновени ще преодолеете всичките си затруднения днес и ще се радвате на споделено внимание вечерта.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Неразбирателството с някой днес може да се превърне в конфликт. Станете по-отстъпчиви и най вече потърсете начини, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не забравяйте за дадената си дума, защото по нейното изпълнение ще съдят за вас. Ако можете да обновите гардероба си ще се почувствате чудесно.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще намерите решение по въпрос, превърнал се в проблем в отношенията с интимния ви партньор или с друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени и разведрите обстановката с чувството си за хумор. Всеки има нужда от лично пространство, уважавайте чуждото и не натрапвайте своето.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добре се справяте със служебните си задължения и съвсем основателно ще получите подобаващото признание. Колебаете се, не сте сигурни как точно да действате. Изчакайте особено ако се отнася до делови начинания.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще ви се наложи да се смирите и да потърсите услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Потиснете гордостта си и протегнете ръка за прошка, всички ще останете доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нечие мнение ще предизвика у вас противоречиви чувства. Няма да скриете разочарованието си или напротив, възхищението си от човека, дръзнал да сподели разбиранията си. Бизнес-предложение ще ви накара да планирате следващия си ход.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съсредоточеността в работата ще ви спести странични проблеми. Денят е подходящ за планове в професионалната сфера. В близките дни се очертават интересни събития, с чиято помощ може да ускорите постигането на нещо важно за вас. Създайте си повече радости и отворете сърцето си за любов.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще се вълнувате от предстоящо събитие и ще търсите начини как да избегнете финансова зависимост от някого. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде. Помощта на близък човек ще бъде неоценима за вас, намерете начин да му го покажете.
  22 яну 2020
  Последни новини