От х:

Днес в x:

В Хасково с най-много договори по Европрограмите в областта за последните 7 години

    В Хасково е най-големият брой бенефициенти, сключили договори за безвъзмездна финансова помощ в региона по Оперативните програми на Европейския съюз за настоящия програмен период 2014-2021 година.

    Това сочат отчетите на Областния информационен център. Финансираните проекти са 506 на обща стойност над 97,3 млн. лева. Близо 82 млн.лв. от тях са отпуснатите като безвъзмездна финансова помощ, останалите са изискуемите по договор средства като самостоятелно финансиране.

    Най-много от проектите-420 са финансирани по линия на Оперативната програма „Иновации и конкурентноспособност“ и това основно е свързано с подпомагането на бизнеса по време на ковид пандемията.

    Със 189 на второ място в региона по интерес и сключени договори са бенефициентите от Димитровградска община. Общо разписаните средства възлизат на близо 52 млн.лева.

    През целия програмен период в област Хасково са влезли близо 268 млн.лв. от Оперативните програми на ЕС по сключените 1257 договори, каза експертът в ОИЦ Димо Димов.

    Той припомни, че в началото на новата година по Програмата за развитие на селските райони - ще са отворени мерките 4.2. - за преработка на селскостопански стоки, 6.1. - "Млад фермер" и 6.3. - за стартова помощ за малки стопанства.

    През тази година Областният информационен център отбелязва 10 години от работата си. Управителят му Нели Канева отчете, че  приключват успешно 3-годишния си проект, който финансира работата им. Предстои одобряването на нов-2-годишен проект, за да продължи ОИЦ да работи. Новото е, че от Центъра ще подпомагат и процеса по прилагане на интегрираните териториални инвестиции и ще участват като експерти в състава на звената по медиация и консултация към Регионалния съвет за развитие на в Южен централен район.

    През предходния тригодишен период са организирани от  ОИЦ 43 публично-информационни събития във всяка община на региона на Хасково. В тях са се включили над 700 участници от различни целеви групи-представители на общините, на бизнес организации, ученици и младежи, на НПО, хора, които се занимават с дейности в сферата на селското стопанство. На място в офиса на Центъра са консултирани допълнително повече от 660 души по намеренията им да кандидатстват по проектни-предложения.

    Предстои отварянето на новия програмен период на ЕС , който още продължи до 2027 година. България вече подаде проекта си за новата 7-годишна финансова рамка за управление на средствата, който все още е в процес на одобряване. На почти 11 милиарда евро възлиза финансовият ресурс на страната ни. По Програмата за развитие на регионите Хасковска община попада с възможности за финансиране във втората ос „Интегрирано териториално развитие“. Тя е насочена към 40-те общини, чиито градски центрове са с население над 15 хил. души. Ще се изпълняват интегрирани териториални инвестиции по този инструмент. Допълващо тук ще имат и достъп за финансиране и от останалите Оперативни програми.

    Средства ще се отпускат за модернизиране на образователната инфраструктура, за развитие на индустриалните паркове, а както и за мерки за енергийна ефективност за саниране, както на публични, така и на жилищни сгради. Включени са и мерките за модернизирането на градския транспорт, на здравеопазването, на туристическата и културната инфраструктура, а също и ремонтите на градската среда и социалната инфраструктура.

    По третата ос на тази програма „Справедлив енергиен преход“ ще се подкрепят инвестиции за намаляване на вредните емисии, технологии за чиста енергия, ще има средства и за преквалификация на работниците. Основната й цел е справянето със  социалните, икономическите и екологичните въздействия на прехода към целта на ЕС по отношение на климата до 2030 година. Индикативният бюджет на цялата програма е 2,8 млр.евро.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Oz
      Oz
      34 -3
      15:06, 9 дек 2021
      Само,че от тези 268млн Хасково е видял не повече от 68млн! Разбрахте ли тънкостите в гербаджийските схеми и дърти измами!
    • 2
      45
      456
      22 -2
      16:44, 9 дек 2021
      Да, така е. Ама и схемите на ДПС не са за подценяване.
      • Сх
        Схемите
        17 -1
        16:57, 9 дек 2021
        Схемите са едни и същи! Държавна сигурност /ДПС/, просто сега бяха в рая на престъпното мислене на ГЕРб, като по този начин направиха убийствени компромати за всеки един, начело с Боци, като по този начин разложиха Правовата държава, защото другия вариант е затвор, много затвор! И ГЕРБ и ДПС, могат физически да откраднат нещо, нямат капацитет за "интелигентно" престъпление! Затова стигнахме до тук!
    • 3
      Ян
      Янков
      24 0
      16:49, 9 дек 2021
      "Иновации и конкурентноспособност" - това ако не беше жалко , щеше да е смешно.
      В град със затихващи функции, който е в краката на дама-трима оядени тарикати, нито иновации има ,нито конкуренция за нещо.
      То няма истински бизнес - всичко е или схема(шивашка) , или измама покровителствана от Делян Добрев(саниране).
      Демек -яко крадене на евро-средства от гегб/дпс.
      Само някой да не реши да провери,към кого са тръгнали "чувалите" с тези средства.
    • 4
      Ср
      Срам
      13 -1
      17:47, 9 дек 2021
      То и санирането им до никъде повечето панелни блокове в Хасково не ги санираха , от сметки и пазарлъци едно и единствено хубаво нещо и те не го направиха!
    • 5
      Йо
      Йоана
      6 0
      18:13, 9 дек 2021
      Тоя ДИМО Димов е по роднинска линия там. Иначе е прост като цървул, тъп селски хитрец. Герб уреждаше своите, независимо колко си прост и тъп.
    • 6
      Би
      Бива
      7 -1
      19:01, 9 дек 2021
      Добро крадене
    • 7
      И
      И
      5 0
      23:08, 9 дек 2021
      Смях смях.
    Последни новини