От х:

Днес в x:

Европрограмите за подпомагане в Ковид кризата и за къщите за гости най-интересни за хасковлии

Изображение 1 от 3

    С добра успеваемост отчитат отминаващия програмен период по оперативните програми на ЕС от Областния информационен център в Хасково.

    В областта за времето на действие на настоящия програмен период- 2014 г. -2020 г. по всички възможности в Оперативните програми  са сключени 878 договора за над 226 млн.лева. Най-много от договорите са реализирани от фирми, регистрирани в Хасковска община-352 за сума от над 83 млн.лв. В Димитровград договорите са 136 за 47,5 млн.лева.

    Данните са от отчета на ОИЦ-Хасковo за изпълнението на оперативните програми в областта и за дейността на Информационния център през изминаващата 2020 година.

    Управителят на Центъра Нели Канева посочи, че въпреки предизвикателствата покрай здравната криза, през настоящата година експертите от екипа й са успели да проведат 9 от планираните срещи по разяснителните информационни кампании по Оперативните програми „Европа за нас“.

    Тази година в работата на Центъра с особен фокус са били срещите с младите хора от региона. В тях са се включили 184 младежи от областта, които са получили повече информация за компетентностите и политиките на ЕС в България, оперативните програми и най-пряко касаещата ги от тях -Еразъм+.

    Впечатленията са, че с изключение на няколко от активните училища в областта по Еразъм +, предимно от по-големите градове, младите хора от по-малките населени места не са добре запознати с възможностите по европрограмата.

    Предвид настоящата ситуация през годината, от Областния информационен центъра отчитат най-голям интерес от страна на организациите и най-вече на бизнеса към подпомагащите програми за справяне с последствията от Ковид кризата.

    По процедурата в подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията за област Хасково са сключени 265 договора на стойност над 2 млн.лв.

    Това подпомагане е определено за фирми с годишен оборот до 30 00 лева. Според заключенията на експертите обаче, голяма част от собствениците, които са се интересували от тази възможност за подпомагане, не са кандидатствали по нея, тъй като не могат да докажат годишните си обороти. Което пък означава, че малко или повече са част от сивия сектор.

    Тези, които са получили подпомагането, са основно собствениците на малки магазинчета, счетоводни къщи и представители на друг дребен бизнес.

    През изминалата година голяма част от консултираните в ОИЦ са се интересували отново за възможността да кандидатстват по програмата за селските райони за средства за изграждането на къща за гости, посочи експертът Йонна Кокотанекова.

    От Центъра отбелязват интерес от младите хора и към възможностите по програмата „Старт в кариерата“.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Кандидатствахме със сестра ми за помощи
      за къщите за гости
      ...
      Танцьорките на пилон по цяла вечер седят - няма клиентела от Турция
    • 2
      М
      М
      6 0
      16:31, 17 дек 2020
      Интересен "програмен период 2014г. до 220г."
    • 3
      Чи
      Читател
      6 0
      18:05, 17 дек 2020
      Толкова грешки в един текст отдавна не бях чел. Моля ви,имайте уважение към труда си и си проверявайте текста,преди да го публикувате. Мъчение е да се чете :/
    • 4
      Ь6
      ь6
      8 0
      23:13, 17 дек 2020
      Затвориха училищата доре а магазините работят това може да се случи само в Булгаристан да правят джубиш на ман...те то само те имат пари от чужбината луда работа в магазините са няблюдават индивиди с маски по мръсни от задниците им
    • 5
      До
      До Нели Канева
      7 -4
      02:52, 18 дек 2020
      Нели, хората изобщо не се интересуват от твоята информация, за никого от средностатистическите
      граждани тя няма практическо приложение.
      Твоята така напоително изнесена сказка не помага никому да си намери работа, да си стопли къщата през зимата и да си нахрани децата. Те и по силата на служебни задължения или от скука присъстващи шепа хора 5 пари не дават за твоите напъни да показваш работна активност.
    • 6
      Ба
      Бате Ицо
      3 0
      09:29, 18 дек 2020
      Куркотанкова какъв го вдява там. Надутата и лоена мутра отвращава . Експерт по стойки и чалъми.
    • 7
      Т
      т
      1 -1
      11:37, 18 дек 2020
      Къщи за гости и магазини за не хранителни стоки затваряйте бе как не ви е срам бахти мерките вижте другите бели държави вземете пример!
    Последни новини