От х:

Днес в x:

Над 40 млн.лв. са влезли в Хасковска област през Оперативните програми на ЕС

Над 40 млн.лв. са влезли през 2019 година в Хасковска област по сключените 143 договора за финансиране по Оперативните програми на ЕС. 122 от всички тях са по Програмата за развитие на селските райони.

Данните изнесе експертът в Областния информационен център в Хасково Йоанна Кокотаникова на заключителната за годината отчетна пресконференция. Информацията по финансиращата програма за селските региони е била и най-търсена от ОИЦ. А интересът за подаване на проекти е основно по мярката за стартова помощ за развитие на малките стопанства.

В офиса на информационния център през годината са постъпили и много запитвания за възможностите за кандидатстване по проекти за финансиране на строителството на къщи за гости. Тази възможност обаче вече е затворена, обясни Кокотанекова.

През изтичащата година с колегите й са консултирали близо 500 потенциални реципиенти на средства по оперативни програми и различните процедури и схеми, посочи управителят на ОИЦ-Хасково Яница Динкова.

По ОП "Развитие на човешките ресурси" е регистриран доста солиден интерес, а най-малко е търсена възможност за ползване на финансиране по програмата "Иновации и конкурентноспособност". По нея има сключени само два договора. Единият от проектите е на  Хасковска фирма, която ще развива дейността си в производството на домакински електроуреди.

Една от най-дългоочакваните индикативни програми, която ще заработи през 2020 година, е Норвежката. Стартирането й се забави с повече от една година. За сметка на това обаче след старта й се отварят доста интересни възможности за финансиране на проекти в областта на културата, за опазването на околната среда и интеграцията на ромското население, както и за дигитализацията на културното наследство, за закупуването на мишини. Очаква се поне 50 % от проектите да са с норвежки партньори или партньори от от другите държави донори по програмата, информира експертът от ОИЦ Димо Димов.

Като атрактивни преди стартирането им се смятат и проектите и изграждането на центрове за грижа за деца на работното място по ОП "Развитие на човешките ресурси".

Haskovo.net




 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

  • 1
    Ми
    Милионери
    49 0
    14:12, 19 дек 2019
    У кого точно са влезли ясно ли е или само с какво оправдание са дадени? Интерграция... Къде е пособието за интеграция? Човешките ресурси БЯГАТ! Новите технологии в какво?
    Смятам, че ако бяха ги раздали дори като социални помощи, на всеки гражданин, ефектът щеше да е видим, но с тези "програми", няколко души си тъпчат гушите и другото е PR и димна завеса.
    • Ша
      Шайка
      31 -1
      16:58, 19 дек 2019
      Влезли са в онова корумпирано пишлеме, плащащо наем на майката си.
    • Пи
      Питайте Делянчо Добрев
      18 -1
      18:12, 19 дек 2019
      Питайте Делянчо Добрев и му кажете, че „Раболепието обслужва единствено посредствеността“.Говоря за бившите му шефове , за които изготвяше проекти по усвояване на европари.
  • 2
    Ба
    баламурник
    41 -1
    14:59, 19 дек 2019
    Кой селски район развихте по-точно? С тия 40 милиона, можехте да изградите 10 нови села.
    А като гледам назначените по държавните администрации, и инвестирането в развитието на човешки ресурси не е дало резултат.
  • 3
    За
    Запознат
    27 -1
    15:32, 19 дек 2019
    Какво общо има Йоанна Кокотаникова от ОИЦ с оперативните програми и по-точно с програмата за развитие на селските райони. По тези мерки кандидатстването става в Областна дирекция на
    ДФ "Земеделие" и средствата се получават от ДФ "Земеделие". Отново някакъв пиар за непросветените. Така се отчита дейност ( по-точно нищоправене за сметка на други институции, които са пряко ангажирани с тези програми).
    • To
      toro
      32 -1
      16:52, 19 дек 2019
      Незнам за Кокотанекова, ама Яница Динкова, която никога не се е занимавала с проекти и програми да е шеф на ОИЦ това вече е наистична трагично и комично.
  • 4
    Ха
    Хасковлия
    24 0
    17:19, 19 дек 2019
    Престанете с това наливане на средства в кухи и ненужни проекти.Сега в статията от 2020 г. пише, че по програма Норвежка ще има нови стедства по програми за ромската интеграция.Нищо против ромите,но те са по неинтегрирани от времето на Живков.То не бяха ромски декади и какво ли не, за точена на стедства.Милиони за да се образоват и нищо.Не се следят къде потъват стедствата и кои фирми се занимават с ромската интеграция.Напрчатат малко материали, минат по махалите и училищата и готово.Вижте за 30 години колко пари са отпуснати, а какво имаме настрща като свършена работа.Като с къщите за гости, че даже много по-зле.И там са за прокуратурата.
    • Ни
      Никодимчо
      15 0
      19:35, 19 дек 2019
      То и да отиват за интегриране, ефектът ще е нулев. Никъде и никога, в цялата човешка история, неинтегруемите не са се интегрирали! От векове живеят в страната, а още езика не знаят, кво да говорим повече...
    • Бо
      Боко
      11 0
      20:00, 19 дек 2019
      Ромите и мигрантите са бъдещето на България, според плановете на западните ни съюзници.
  • 5
    Ко
    КОРЕНЯК
    13 0
    18:00, 19 дек 2019
    Точно приятелю,точно та чак смъди...
  • 6
    Ра
    Рамбо
    17 0
    18:08, 19 дек 2019
    Хора не останаха по селата,развиваме селски туризъм,лява ръка десен джоб дай да крадем и няма наказани
  • 7
    Ян
    Янка
    12 -1
    19:45, 19 дек 2019
    Йоанка Кукотанекова получава1500 лв .Заплата от младежкия център 1600 лева и от тоя център. Нахална но не и кадърна умее да лижи .С пари от центъра обиколи Америка и Китай .
  • 8
    от природни ресурси от Хасковска Област - злато , въглища :))
  • 9
    Ян
    Янков
    6 0
    08:45, 20 дек 2019
    Ок, служителите си заработиха заплатите.
    Дадоха отчет, за пред публиката - няколко сухи цифри, и всичко е точно.
    Въпрос- защо всички тези "проекти" , са към земеделското министерство?
    Отговор- защото от там върхушката на ДПС точи държавата.
    Всичко друго е "парлама"
  • 10
    За
    За че са не пари вземат
    1 0
    10:12, 20 дек 2019
    И тримата са кухи , прости само едно стават .Да ги подхване бай Курти ..че огън да вървят и да пърдят.
Последни новини