От х:

Днес в x:

16 °C

Повече пари за спорт и култура в новия бюджет на Хасково /обновена/

  Новият бюджет на Хасково вече е факт при втория опит за приемането му. Гласуването на бюджета през януари се провали, а препъникамък се оказаха направените предложения по време на общественото обсъждане, които обаче не бяха влезли като част от дневния ред на заседанието на Общинския съвет.

  В новия бюджет за 2019 година на Хасково ще има повече пари за спорт и култура, въпреки развихрилият се през последните дни дебат и твърденията от страна на кметството, че тези сфери са орязани от бюджета, посочи от трибуната на местния парламент предс. на Бюджетната комисия към Общинския съвет Даниел Гаргов, който обоснова предложенията за корекция във  финансова рамка на общината.

  Бюджетът, с който Хасково ще разполага през годината, е в размер на близо 75,4 млн. лева. Той е със 780 000 лв. над предложения проекто-бюджет от кмета Добри Беливанов. Данъчните приходи при гласуването днес бяха завишени с 350 бона, а неданъчните - с 430 хил.лева. Приходите от държавната хазна в него са близо 45 млн.лева.

  Корекциите бяха одобрени с гласовете на 24 от общинските съветници, 4 гласуваха против и 5 се въздържаха.

  В началото на дебатите по бюджета Митко Петров от ГЕРБ отправи критика към кмета Добри Беливанов  затова, че през годината не е присъствал на заседание на нито една от Постоянните комисии към Общински съвет и заради епистоларния избор за комуникация напоследък с общинските съветници, и то чрез медиите. „ Застанете един път като кмет, като мъж на тази трибуна и кажете, каквото имате да казвате така, че да ви разберем!“, призова Петров.

  Преди да гласуват бюджета, съветниците дадоха гласи си поименно точка по точка за промените, предложени от Постоянната комисия по бюджет и финанси. Сред тях е завишаването на на парите за капиталови разходи- със 100 хил. лева. Разпределението на сумата е: 200 хил.лв. за изграждане на водопровод в с.Стамболийски, по 100 хил.лв. за водоснабдяването в с. Маслиново, за проектиране на плувен басейн в Хасково и за изграждане на спортни съоръжения.

  50 хил. лева съветниците гласуваха за ремонта на ритуалната зала в гробищния парк на квартал „Македонски“-също проблем, поставен с искане за решението му по време на общественото обсъждане на бюджета.

  Според общинската администрация обаче залата не може да се ремонтира, защото не покрива стандартите за функционирането си. Според направените огледи от специалистите, тя ще трябва да бъде съборена и на нейно място изградена нова, коментираха от общинската администрация за Haskovo.net.

  Допълнително 300 хил.лв. бяха гласувани в плана за разпределянето на капиталовите разходи за ремонт на улиците по селата.

  „ Тролейбусен транспорт“ ЕООД, под чиято шапка са общинските паркинги, ще получи допълнително 50 хил.лв. за закупуването на паркоавтомати.

  Корекции общинските съветници гласуваха и в лимитите за представителни разходи на кмета на общината и на Общинския съвет. Добри Беливанов ще разполага през тази година с 16 хил.лв за представителни нужди, 10 бона са на разположение на ОбС.

  Най-сериозни дебати по прекрояването на бюджета предизвикаха намаляването на сумите, с които ще се финансират дейностите по Спортния и Културния календар на града. Този дебат всъщност се води от два дни и чрез медиите. На Комисиите с участието на общински служители и членове на общинския съвет вчера бяха съкратени разходите по Спортния календар със 70 хил.лева- от 150 на 80 хил.лева, а на Културния- с 30 хил.лева.- от 300 на 270 хил.лева. Предложените промени днес бяха осдобрени.

  В същото време на сесията се взе решение за увеличение на субсидиите към спортните клубове за развитието на детско-юношеския спорт със 100 хил.лева от предвидения от общината бюджет. С промените парите, които ще се разпределят през годината вече са в размер на 300 хил.лева.

  200 хил. лева е субсидирането, което одобриха съветниците в сферата на културата, със 140 хил. лева над първоначално заложеното.

  Като противник на идеята за намаляването на парите в Културния календар на града се изказа Симеон Тодев. Според него, финансирането на събития през Културния календар трябва да бъде осигурено твърдо за тези прояви, които са ежегодни и имат своята цикличност, а субсидирането през Наредбата е за инициативи. Според други мнения на хора, които имат прояви в сферата на културата обаче, чрез субсидирането парите ще се разпределят адекватно спрямо интереса на хората към проявата. Освен това парите няма да се дават по лични усмотрения на калпак от общинските служители, тъй като сумите ще се решават от няколко членна комисия. „Пратете тогава „Южна пролет“ или Конкурса “Недялка Симеонова“ да кандидатства за субсидия, за да видим колко пари ще получат“, контрира Симеон Тодев.

  Сред промените, направени днес в бюджета е и осигуряването на 200 хил.лева еднократна помощ за новородени. Тепърва за разпределянето на сумата ще се изработят правила, които ще бъдат предложени за гласуване на следващата сесия на местния парламент.

  Общинският съвет одобри и решение по сметката на училищата кметът да трансферира 189 хил.лева. 120 хил. лв. от тях са за разплащане за охраната. Недоволство  от залата породи фактът, че сумите са предвидени само за училищата в града, в списъка ги няма тези от селата.

  Преди гласуването на бюджета кметът Добри Беливанов не пожела да изкаже мнение по  предложените корекции и направи опит да се пошегува с думите: Не съм си написал писмото!

  Haskovo.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Вс
   Всевишния Кенанец
   33 -5
   13:01, 22 фев 2019
   Кои са тези мартатели в Общинския съвет, които са против увеличените пари за спорт и култура?. Кои са напишете ги да ги видим, те за 4 години какво са свършили като общински съветници?
  • 2
   Ст
   странник
   33 -9
   13:04, 22 фев 2019
   Ако сега кажат и то къде ще дойдат тези пари, тия наредените по столчетата май готвят вдигане на данъците. Кмета дал цифрите там каквото излиза по сегашните данъци, за да дават те по голям приход значи замислят вдигане на данъците....ей малко ви остана мишоцииии
  • 3
   Ан
   Анора
   29 -9
   13:28, 22 фев 2019
   на цвилещата ориент танцоьрка ще и се дават ли пари или пак ще опюе целия град и община?
  • 4
   Iv
   ivo
   4 -7
   15:36, 22 фев 2019
   Последния абзац на статията има грешка.
  • 5
   Фр
   Фрегатен капитен
   11 -2
   17:54, 22 фев 2019
   Абе този шопар Златко Марчев какво е вдигнал тази ръка
  • 6
   Ма
   мастикаджия
   6 -4
   18:46, 22 фев 2019
   Абе тоя Тодев нито текст може да пише нито има визия...........
  • 7
   Ци
   Циклоп
   12 -4
   01:13, 23 фев 2019
   мн ма кефи като и теглиха майните и подви опашката че ще и изключат денсшоуто от календара спря да пише и мрази всички и ходи да се мазни на общината денсаджийката.ся са прави на голяма работа щото видя че не е фактор и и са смеят вс.ама до кога докат дойде новия кмет и ше е първа пред кабинета да са подмазва хахахаах

  Хороскоп за 28.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Успехи на деловия фронт очакват мнозина от вас днес. Прогнозите ви се потвърждават и това е съпроводено със съответните парични постъпления. Проявете повече въображение при интимните си забежки и ще се получи.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Партньорското доверие, което сте изградили ви дава повече свобода в действията, което не означава, че трябва да пренебрегвате мнението на колегите си. Ако се чувствате повече изнервени потърсете подходящо място, където да релаксирате, далече от шума и празнословието около вас.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате големи изисквания най-напред към себе си и след това към другите и това(последното) може да ви въведе в пререкания с доста хора. Прецизността е чудесно качество и си струва да го отстоявате, дори това да не се харесва на мнозина.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чувствате в себе си желание за промяна и това от известно време доста ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и в никакъв случай не трябва да се поддавате на влиянието му. Затова заемете се с нещо, което може да ви е необходимо - например учете език.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес истински ще жадувате за малко свобода от ежедневните грижи. Направете нещо, което ви действа разтоварващо, без то да нарушава работния ви ритъм. Ще се почувствате ободрени от приятна вест. Ваши близки може би имат интересно предложение за вас. Нов проект може да ангажира вниманието ви.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С увереността и приветливото си излъчване внушавате добри усещания в околните. Имате енергия и сила, която ще ви стигне да се справите с всяка непредвидена ситуация. Работата от миналата седмица ще ви донесе успехи в делови план. Ще започнете действия, свързани с предстоящи промени в бита ви.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще изпитвате необходимост от промяна, която ще насочите към нова дейност. Събитията ще благоприятстват амбициите ви, затова не се притеснявайте, а действайте. Постигнатото ще надхвърли очакванията ви. Бъдете постоянни и така напред.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще засилите вниманието си към въпрос или задача, от която може да извлечете ползи за себе си. Имате нюх за всичко, което би ви донесло изгода и бързи печалби. Спазвайте законите и реда, очевидно сте податливи на провокации днес. Някои от вас ще започнат нова работа, други ще пътуват служебно.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Няма да останете безучастни към събитие, което привлича със значимостта си повече хора. Ще се включите в него и заради желанието си за изява, изпитвате необходимост да съветвате, показвате и насърчавате. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде неоценима.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Влечението ви към някого или нещо ще ви постави в зависимост и ще ви изправи пред избор. Това необичайно състояние за вас ще създаде затруднения в общуването и в тази връзка са възможни конфликти. Старанието ви ще бъде най-вече да не разочаровате себе си, но мислете и за онези, които милеят за вас.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Натоварен, но и ползотворен ден.Особено за онези, които са ангажирани в деловата сфера. Заложете на добре обмислено и мащабно настъпление. Вслушайте се в съветите на експертите и не пропускайте нито една подробност, която може да ви е полезна.Не се поддавайте на съмнения за интимния партньор.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  28 яну 2020
  Последни новини