От х:

Днес в x:

Извънредно положение заради нашествие на гладни бели мечки в руски град (видео)

Извънредно положение е обявено в руския град Белушая Губа заради инвазията на гладни бели мечки. някои от тях са агресивни и атакуват домове и сгради на държавни учреждения.

Местните власти са поискали помощ от федералното правителство в Москва заради „масовата инвазия на полярни мечки в населените райони”.

Белушая Губа с население е около 3000 души обслужва разположената на архипелага Нова земя база на военновъздушните сили на Руската федерация. Това е най-голямото селище на архипелага. 

От декември насам в Белушая Губа са видени поне 52 бели мечки. Някои от животните са се държали агресивно в търсене на храна - нападали хора и влизали в сгради. Според ръководителя на местната администрация броят на белите мечки в населеното място е безпрецедентен.

Местните хора се оплакват, че стандартните мерки за прогонване на белите мечки като моторизирани патрули и кучета, не помагат. До момента обаче централната власт не е разрешила да се стреля по хищниците. Белите мечки са застрашен вид. С проблема се занимава специална комисия.

Белите мечки са силно засегнати от глобалното затопляне. Топенето на арктическите ледове принуждава хищниците да мигрират към сушата в търсене на храна.

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини