От х:

Днес в x:

В Турция арестуваха 1 112 души за предполагаеми връзки с Гюлен

В Турция наредиха ареста на 1 112 души за предполагаеми връзки с мрежата на живеещия в САЩ ислямски духовник Фетхуллах Гюлен, който е обвинен от турските власти в организирането на опита за преврат срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган през 2016 г, съобщава телевизия CNN Turk.

Операцията е била сред най-големите, които бяха предприети срещу предполагаеми привърженици на Гюлен след неуспешния пуч, в който бяха убити 250 души. Гюлен, който е бивш съюзник на Ердоган, отрече участие в опита за преврат.

Телевизията уточни, че операцията е била съсредоточена в столицата Анкара, но се е разпростряла в 76 вилаета. Засега няма повече подробности.

Повече от 77 хиляди души бяха хвърлени в затвора в очакване на съдебен процес след опита за преврат, като масовите арести все още са нещо обичайно. Властите освободиха или уволниха 150 000 държавни служители и военнослужещи.

Критиците на Ердоган го обвиняват, че е използвал неуспешния пуч като предлог за репресии срещу инакомислещите. Турските власти твърдят, че мерките били необходими за борба със заплахите за националната сигурност.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини