От х:

Днес в x:

Тази вечер в театъра: една невъзможна любов с премиера

    „Много е хубаво когато правиш театър с добри хора. На нас ни се случи-направихме страхотен екип с много любов.“ Думите са на актрисата от трупата на хасковския театър Иванка Шекерова при представянето на премиерното февруарско заглавие на ДКТ “Ив.Димов“ -„Балканът не е мъртъв“ по Деян Дуковски.

    Пълна сцена с актьори, интересни сценографски решения и музика на автор, доказал, че може да я прави така, че в пиесата тя да е част от чувствата и емоциите, които не само допълват, но и обогатяват образите.

     Цялата компилация от хаос, революция и действие с драматични обрати дирижира младият режисьор Стефан Зарев. Това е неговото първо представяне пред хасковска публика.

    Изработената под шапката на театър “Ив.Димов“ постановка, е второ поставяне на пиесата на Дуковски в България.

    За основата на текста си македонският драматург, ученик на големия театрал Горан Стефановски, използва стар текст, поставен в началото на миналия век на сцената на Народния театър в София, който обаче разбунил духовете заради оценките на верска и етническа основа.

    Настоящият прочит следва събитията, които описват размирните 1992-1993 година в Македония. В текста авторът се опитва да разбие клишето на противопоставяне и делене на етническа и културна основа. „В текста на Дуковски посланието е именно, че на Балканите сме толкова малко и толкова различни, и точно затова не трябва да се делим толкова много. Посланието на Дуковски е, че смисълът е в любовта, а тя превъзмогва всякакви граници. Надяваме се тези послания да стигнат до публиката и чрез нашата работа“, посочи режисьорът Стефан Зарев.

    Сценографските решения на българо-македонския екип Цецка Ивайлова и Александра Кочоска прекрасно подсилват контрастите при разгръщането на героите и обратите в сюжета-размяната на агресивност и спокойствие, във взаимоотношенията между персонажите.

    Балкански ритми няма, но има брилянтни напеви върху фолклорна основа, които са записани от актьорите, сподели авторът на музиката Георги Георгиев, който е част от група „Остава“. „Атмосферична и емоционална, даваща усещане за безвремие“, е музиката, която е създал за пиесата.

    На сцената тази вечер се качват актьорите: Анатолий Ставрев, Галина Иванова, Делян Илиев, Димитър Атанасов, Димитър Димитров, Добриела Попова, Иванка Шекерова, Калин Пачеръзки, Катерина Стоянова, Мария Панайотова, Николай Петров, Петър Влайков и Радослав Владимиров.

    Премиерата на „Балканът не е мъртъв“ е с начален час 19. Спектакълът ще бъде изгледан тази вечер от автора Деян Дуковски, който късно снощи е пристигнал специално за постановката в Хасково.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ха
      хасковлия
      0 0
      16:56, 12 фев 2019
      1992-1993 ?!? или 1902-1903?...воевода...Осман бей...Ататюрк...нещо не схванах замисъла. Сигурно съм тъпа!!!

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини