От х:

Днес в x:

-1 °C

Фармацевти от Хасково прогнозират фалит на малките аптеки с промените

Фармацевти от Хасково изразиха мнение в подкрепа на националния протест за влизащата в сила наредба за верификация на лекарствата. Идеята е строг контрол и гаранция, че до пациентите няма да достигнат фалшиви медикаменти. Според работещите в бранша изискванията ще натоварят финансово аптеките, чиито собственици трябва да купят допълнително устройства и освен това ще утежни работата им при продажбите на лекарства.

В знак на протест служители от страната се заканиха, че от днес ще работят с жълти жилетки. В областния град днес в десетината аптеки, които проверихме, работещите бяха с традиционното бяло облекло.

Мнение против промените изказа председателят на Фармацевтичния съюз за Хасковска област Красимир Гечев. Той поясни, че според новите изисквания във всяка аптека трябва да се закупят четци, да се закупи нова програма, която после има и месечен абонамент към софтуерните фирми. В случая това ще е не само финансова тежест, но и ще затрудни работата на служителите, смята той.

Според него само закупуването на четеца ще коства между 250 и 800 лева. По думите му обаче същественият проблем ще е при евентуално спиране на тока или интернета, каквито са ситуациите в аптеките в малките населени места и в тези моменти продажби няма как да бъдат реализирани. Според него новите промени ще доведат до затваряне на малките аптеки, особено по селата и в покрайнините на градовете, които и сега изнемогват. "Предполагам, че някои аптеки ще затворят, и без това са на ръба", коментира Гечев и припомни, че отделно предстои въвеждане на новите касови апарати от НОИ, за които ще са необходими допълнително средства. От друга страна затварянето на аптеките в селата и покрайнините на градовете ще ограничи и здравеопазването за хората, които ще бъдат принудени да пътуват километри за закупуване на лекарства.

Магистър фармацевтът беше категоричен, че в Хасковска област няма засечени продажби на фалшиви лекарства. "Всички ние пазаруваме от определени търговци на едро, така че нямаме никакъв проблем с фалшивите лекарства", категоричен беше Гечев.

Негови колеги от Хасково също заявиха, че подкрепят националния протест, но отказаха да бъдат снимани и цитирани.

Анета Кутелова

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ке
  Кенанския Маймун
  6 0
  14:48, 5 фев 2019
  Не съм видял в Америка аптекар да умре от глад .. А иначе решението е Аптеките да са собственост само на хора завършили Фармация
 • 2
  Ма
  мастикаджия
  8 0
  15:31, 5 фев 2019
  Мчи то това е целта.Само тикви имат право на бизнес в тая държава.И Х-нет са тикви.
 • 3
  Хх
  Ххсхахха
  0 -1
  16:02, 6 фев 2019
  Х-нет е най измислената електрона медия не тикви а каунеееее

Хороскоп за 24.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден едва ли ще е лек, но вие изпълнени с енергия и ентусиазъм относно делата, с които се занимавате. Запазвате самообладание в трудни ситуации и се опитвате са намерите най-доброто решение за вас и вашите колеги. Околните могат да разчитат на готовността ви да помогнете и да дадете съвет. В личен план имате повод за радост.
24 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще получите повече информация по интересуващ ви въпрос, което ще благоприятства работата ви по него. Ще се възползвате от нечие благоразположение и то ще има положително въздействие върху вас, най-силно изразено в сферата на финансите или в друга, интересуваща ви област. Все пак бъдете внимателни и не предприемайте нищо, без да сте го обмислили добре.
24 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможно е да почувствате раздразнение от нечие изказване по ваш адрес. Не давайте воля на емоциите си, запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
24 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
24 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гледайте отговорно на задачите си, с много от тях ще си осигурите по-добри финанси. От срещите си ще получите добра перспектива за професионалното си развитие и ще трасирате за дълго пътя си напред. Няма да ви липсва и късмет, но той идва защото сте му помогнали. Обърнете внимание на отношенията в семейството си.
24 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте сантиментално настроени и е възможно дори да проявявате несвойствената за вас разсеяност. Съсредоточете силата си в едно направление и ще постигнете онова, което желаете. Стараете се да се харесате на околните, но това ви пречи, а и ви създава повече напрежение. Пазете се от настинки и инфекции.
24 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Задава се подобряване на материалното ви положение, но до тогава не прекалявайте. С повече усилия на работното място ще направите заявка за издигането си. С колегите и партньорите бъдете толерантни. Здравословното ви състояние изисква да сте отговорни към себе си. Някои от вас ще имат придобивки, идващи им като подарък от съдбата.
24 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заети сте с много работа днес, но това няма да ви тежи, тъй като виждате раздвижването и добрите перспективи при професионалните ви дела. Работите прецизно и изисквате същото от другите, но не бъдете прекалени педанти - това не би се отразило добре на отношенията ви с колегите. Ще чуете добри новини за ваш близък, които много ще ви зарадват. Изобщо очаква ви хубав ден.
24 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В надпревара с времето ще се стремите да свършите повече работа, което в крайна сметка ще се отрази на настроението и здравето ви. Динамиката в професионалния ви живот ще изкара на преден план нови въпроси, по-важни и срочни. Изкушения също няма да липсват, без това да ви ангажира непременно с тях, но като наблюдатели.
24 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В спокойна атмосфера ще подреждате приоритетите си и това ще благоприятства реализацията им. Повече време ще отделите и на хората, с които възнамерявате да работите, от опит знаете, че този въпрос не е маловажен за вас. Идеите ви са осъществими и това се споделя от всички, а на вас носи удовлетворение.
24 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Събития, които значително ще увеличат благосъстоянието ви очакват днес. Постиженията ви в деловата сфера ви помагат да укрепите позициите си и са добра основа за бъдещи смели проекти. Потърсете достатъчно време и за почивка. Напоследък ви се събират доста задачи, които не сте предвиждали.
24 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще споделите времето си с приятни хора, така, че на всички ви да е приятно и забавно. Не бъдете прекалено резервирани към доброжелателите си, отпуснете се и ги приемете. При някои от вас са възможни стомашни или други неразположения. Вземете мерки преди да са се усложнили нещата.
24 яну 2020
Последни новини