От х:

Днес в x:

27 °C

Фармацевти от Хасково прогнозират фалит на малките аптеки с промените

Фармацевти от Хасково изразиха мнение в подкрепа на националния протест за влизащата в сила наредба за верификация на лекарствата. Идеята е строг контрол и гаранция, че до пациентите няма да достигнат фалшиви медикаменти. Според работещите в бранша изискванията ще натоварят финансово аптеките, чиито собственици трябва да купят допълнително устройства и освен това ще утежни работата им при продажбите на лекарства.

В знак на протест служители от страната се заканиха, че от днес ще работят с жълти жилетки. В областния град днес в десетината аптеки, които проверихме, работещите бяха с традиционното бяло облекло.

Мнение против промените изказа председателят на Фармацевтичния съюз за Хасковска област Красимир Гечев. Той поясни, че според новите изисквания във всяка аптека трябва да се закупят четци, да се закупи нова програма, която после има и месечен абонамент към софтуерните фирми. В случая това ще е не само финансова тежест, но и ще затрудни работата на служителите, смята той.

Според него само закупуването на четеца ще коства между 250 и 800 лева. По думите му обаче същественият проблем ще е при евентуално спиране на тока или интернета, каквито са ситуациите в аптеките в малките населени места и в тези моменти продажби няма как да бъдат реализирани. Според него новите промени ще доведат до затваряне на малките аптеки, особено по селата и в покрайнините на градовете, които и сега изнемогват. "Предполагам, че някои аптеки ще затворят, и без това са на ръба", коментира Гечев и припомни, че отделно предстои въвеждане на новите касови апарати от НОИ, за които ще са необходими допълнително средства. От друга страна затварянето на аптеките в селата и покрайнините на градовете ще ограничи и здравеопазването за хората, които ще бъдат принудени да пътуват километри за закупуване на лекарства.

Магистър фармацевтът беше категоричен, че в Хасковска област няма засечени продажби на фалшиви лекарства. "Всички ние пазаруваме от определени търговци на едро, така че нямаме никакъв проблем с фалшивите лекарства", категоричен беше Гечев.

Негови колеги от Хасково също заявиха, че подкрепят националния протест, но отказаха да бъдат снимани и цитирани.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ке
  Кенанския Маймун
  6 0
  14:48, 5 фев 2019
  Не съм видял в Америка аптекар да умре от глад .. А иначе решението е Аптеките да са собственост само на хора завършили Фармация
 • 2
  Ма
  мастикаджия
  8 0
  15:31, 5 фев 2019
  Мчи то това е целта.Само тикви имат право на бизнес в тая държава.И Х-нет са тикви.
 • 3
  Хх
  Ххсхахха
  0 -1
  16:02, 6 фев 2019
  Х-нет е най измислената електрона медия не тикви а каунеееее

Хороскоп за 05.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
05 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
05 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
05 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
05 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
05 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
05 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
05 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
05 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
05 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
05 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
05 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
05 авг 2020
Последни новини