От х:

Днес в x:

Фармацевти от Хасково прогнозират фалит на малките аптеки с промените

Фармацевти от Хасково изразиха мнение в подкрепа на националния протест за влизащата в сила наредба за верификация на лекарствата. Идеята е строг контрол и гаранция, че до пациентите няма да достигнат фалшиви медикаменти. Според работещите в бранша изискванията ще натоварят финансово аптеките, чиито собственици трябва да купят допълнително устройства и освен това ще утежни работата им при продажбите на лекарства.

В знак на протест служители от страната се заканиха, че от днес ще работят с жълти жилетки. В областния град днес в десетината аптеки, които проверихме, работещите бяха с традиционното бяло облекло.

Мнение против промените изказа председателят на Фармацевтичния съюз за Хасковска област Красимир Гечев. Той поясни, че според новите изисквания във всяка аптека трябва да се закупят четци, да се закупи нова програма, която после има и месечен абонамент към софтуерните фирми. В случая това ще е не само финансова тежест, но и ще затрудни работата на служителите, смята той.

Според него само закупуването на четеца ще коства между 250 и 800 лева. По думите му обаче същественият проблем ще е при евентуално спиране на тока или интернета, каквито са ситуациите в аптеките в малките населени места и в тези моменти продажби няма как да бъдат реализирани. Според него новите промени ще доведат до затваряне на малките аптеки, особено по селата и в покрайнините на градовете, които и сега изнемогват. "Предполагам, че някои аптеки ще затворят, и без това са на ръба", коментира Гечев и припомни, че отделно предстои въвеждане на новите касови апарати от НОИ, за които ще са необходими допълнително средства. От друга страна затварянето на аптеките в селата и покрайнините на градовете ще ограничи и здравеопазването за хората, които ще бъдат принудени да пътуват километри за закупуване на лекарства.

Магистър фармацевтът беше категоричен, че в Хасковска област няма засечени продажби на фалшиви лекарства. "Всички ние пазаруваме от определени търговци на едро, така че нямаме никакъв проблем с фалшивите лекарства", категоричен беше Гечев.

Негови колеги от Хасково също заявиха, че подкрепят националния протест, но отказаха да бъдат снимани и цитирани.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ке
    Кенанския Маймун
    6 0
    14:48, 5 фев 2019
    Не съм видял в Америка аптекар да умре от глад .. А иначе решението е Аптеките да са собственост само на хора завършили Фармация
  • 2
    Ма
    мастикаджия
    8 0
    15:31, 5 фев 2019
    Мчи то това е целта.Само тикви имат право на бизнес в тая държава.И Х-нет са тикви.
  • 3
    Хх
    Ххсхахха
    0 -1
    16:02, 6 фев 2019
    Х-нет е най измислената електрона медия не тикви а каунеееее
Последни новини