От х:

Днес в x:

Доброволци позлатяват църквата Света Богородица

    „Божа работа. Сложихме последните керемиди на покрива на храма и снегът заваля“, казва отец Антоний Енев. Само преди ден обновяването на покривната конструкция в катедралния храм „Успения Богородично“ в Хасково вече е завършено.

    В църквата обаче все още са изпънати скелета, понеже майсторите довършват възрожденския таван. Дървени пана отдавна вече са готови. Новите са едно към едно със свалените вече изгнили с времето.

    Красота. Само с една дума може да се опише резултатът от работата на доброволците, които реставрират орнаментиката по олтара, колоните и владишкия трон.

    Там, където са минали с позлата, сияе. Орнаментите изпъкват и скоро ще радват окото на миряните. Капителите на колоните са готови и са покрити, докато текат довършителните работи.

    „Както църквата е строена навремето с доброволен труд, сега същото правим. Тази ще стане една от най-хубавите църкви, не само в региона на Хасково“, смята преподавателят по религия Делян Тодев, който координира ремонтните дейности и сам помага в обновяването. 25-годишният димитровградчанин е завършил Пловдивската Духовна семинария през 2011 г. и теология в Пловдивския университет през 2015 г.

    Сред доброволците, които работят по позлатата, е и неговия ученик от Семинарията, сега вече първокурсник богослов- Павел Илиев от Пазарджик. Става малко по малко, не върви бързо, защото работата е пипкава. Първо се нанася лепилото, а след това листовете златен варак, отново се фиксира с лепило, обяснява Павел и добавя: “Важното е че ще стане много хубаво, колкото и да е бавна работата!“

    С помощ по обновяването участва и електротехникът Георги Лазаров, който в началото на годината дари на църквата масивен кръст за входа й. Задачата му днес бе да свържи полилеите на храма, които са били свалени и занесени за цялостно обновяване при майстори от архиерейския наместник отец Георги Тодев. Любимият на поколения хасковци отец Антоний Енев също е на линия за ремонта.

    Черквата е паметник на културата, а настоящият ремонт е  първият основен от построяването й. Той започна през 2016 година и трябваше да приключи на следващата за 180-годишнината от издигането на храма. По време на първоначално планираните дейности обаче излязоха още странични проблеми, за които беше решено да бъдат отстранени, а не подминати, макар да бъде изпуснат планирания срок.

    Вече е реставриран иконостаса, изяло обновени са олтара и пода под него, стените са с нова замазка.

    „Работим за слава Божия и се надяваме Света Богородица да ни помага, защото работим в храма, посветен на нея. Всички много го обичаме този храм, може би половината от хората в Хасково имат личен спомен свързан с него и много хора милеят за него“, допълва Делян Тодев. Все още не се знае дали ще има Коледна служба в църквата, но се прави всичко възможно, обяснява той.

    Ако майсторите успеят да приключат със затварянето на тавана над олтара до големия празник, служба ще има, дори и между скелетата, решен е отец Антоний Енев.

    Ако всичко върви по план, очакванията са ремонтът да приключи до 7-ми януари. На Ивановден в храма ще служи Пловдивският митрополит Николай.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ми
      мирянка
      7 -5
      22:54, 29 ное 2018
      При толкова много дарения от вярващите православни по църквите ,няма ли някой поп да се сети че има и гладни и социално слаби хора в Хасково и да им организира социална кухня .
    • 2
      Еж
      ежко
      3 -2
      14:01, 30 ное 2018
      от продължилия дълго ремонт-реставрация намаза поп Златко от съседната църква.
    • 3
      Кл
      клуб на тариката поп
      2 -1
      16:15, 30 ное 2018
      По важно е в църквите да има клуб на алкохолика. И на полит комисарите от армията от комунистическо време. Бизнес да има. Бедните не носят пари.

    Още новини

    Последни новини