От х:

Днес в x:

Топли ръце заплитат топлина за бедните в Конуш и Хасково

    Сряда вечер,около 18 часа. Малкото, но уютно пространство на арт къщата „Телие-То“ в Хасково е изпълнено. Деца и родителите им са дошли заедно, за да се включат в инициативата „Изплети топлина“. Каузата на Фондация „Има начин“ върви вече седма година. Тя е насочена в помощ на бездомниците и бедните семейства. Целта е доброволците, които се включват в нея да приготвят колкото се може повече топли плетива-шапки, шалове , чорапи и ръкавички за хората в нужда.

    В Хасково първи посланик на доброто е собственичката на „Телие-То“ Антония Костова. Тя е и домакин на доброволците, които заплитат нишките на надеждата. В арт работилничката й до края на идния месец доброволците са добре дошли всяка сряда след 17.30 часа.

    И като доказателство, че доброто е заразно, а добрите хора не са насвършване, а напротив, през тази година се включват още съмишленици от Хасково и от с. Конуш.

    Второто място в областния град, където всеки вторник и четвъртък следобед „плетачите на топлина“ могат да помагат е „Къщата“ на ул.”Добруджа”№44.

    Четвъртък. Около 10 сутринта. Жените от село Конуш са се събрали вече в една от залите на местното читалище „Пробуда“. Отдалече се носи песента им. Меките им топли гласове не може да заглуши дори силният тази сутрин вятър. Песента им се чува още отвън. А вътре атмосферата носи спокойствие, усеща се, че всичко, каквото правят жените, е с добро и мерак. На гости са им Марияна, Тони и Лили от Хасково.

    Приведени над чакръците, намотките, врътките, хванали вретената и иглите, наследени от техните баби, майсторките от Конуш са също част от инициативата. Разбрали, че могат да помогнат и с радост се включили в нея. Жените са много ентусиазирани, носят прежда от своите ракли. За няколко дни плетене вече има приготвени терлици и чорапи. Бабите умеят всичко и ще направят топли плетива за бедните и бездомни хора. „ Имаме идея да включим в инициативата и децата от местното училище. Повечето от тях могат да плетат, но участието им би ги научило на милосърдие, освен това когато младите и старите са заедно се поддържат и традициите.“, споделя библиотекарката от конушенското читалище Тонка Гогова. И разказва, че от стари времена в селото хората са си помагали, когато някое семейство има затруднение. Събирали са се на меджия. Някои носели прежда или вълна, други участвали с труд. Плетели, тъчели и пеели. Накрая домакинята им благодаряла за помощта с почерпка. И днес традицията беше спазена и в ролята си на символична домакиня на медиджията Тонка Гогова почерпи доброволките плетачки с ръчно точена масленица.

    Така доброто продължава в „Изплети топлина“ и се разпространява. Всеки, които иска може да се включи с прежди или пък с труда си в един от трите пункта в Хасковски регион, откъдето в края на другия месец до хората в нужда ще достигнат десетки плетива с нишки от добра мисъл и човечност.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ке
      Кенанския Маймун
      1 -3
      16:59, 25 окт 2018
      Абе като закача някой Хасковски суджук от Герб на ченгела до Кенанските гробища
      (понеже крадливото Гоче събори затвора),
      ще събера дарения за 2 тира дрехи за бедните :))
    • 2
      Чи
      Читател
      4 0
      21:27, 25 окт 2018
      Браво за инициативата! Нека има повече милосърдни българи! Браво на буднитеDgnh9 конушенци!
    Последни новини