От х:

Днес в x:

17 °C

Погнаха такситата, дебнещи клиенти по спирките в Хасково, един глобен

  Акция срещу некоректните таксита, които дебнат клиенти по спирките на градския транспорт проведе във вторник ДАА Хасково съвместно с НАП. Така наречените “тайни клиенти” на приходната агенция се качили в такси малко преди спирката на градския транспорт до автогарата. В “Орфей” обаче жълтият автомобил бе спрян от полиция и инспектори от ДАА. Тайните клиенти на данъчните свидетелстваха, че на пътниците, слезли по пътя от автогарата до “Орфей” не са издавани касови бонове от таксиметровия апарат, който обаче бил включен. Контролът на таксиметровия превоз е възложен на автомобилната инспекция, откъдето на таксидижията Пламен Пенев били съставени два акта – единият за неиздаване на касов бон, другият – за непопълнена пътна книжка. Глобата за първото нарушение е 500 лв., за второто – 200, уточни шефът на ДАА Хасково Антон Ставрев. При вчерашната акция са били проверени още 4 таксиметрови автомобила, като един от тях също е отнесъл глоба заради липса на удостоверение за водач на таксиметров автомобил.

  За такситата, дебнещи клиенти около спирката на тролеите до автогарата алармира шефът на “Тролейбусен транспорт” Йордан Панев. Там има монтирана камера, за да се следи дали тролеите спазват разписанието. Така шефът на тролеите установил 4-5 автомобила, които спират на забранено на метри след спирката, точно до пешеходната пътека, няколко минути преди пристигането на тролея и обирали пътниците им. Някои пък дори събирали клиенти направо от спирката, като спирали там и ги канели да се качат в жълтата кола до “Орфей” на цената на билета.

  “Понякога Общинска полиция глобява спрелите там таксита. В такива дни приходите от билети за тролеите се увеличават с 10-20 процента. Но това са инцидентни акции, няколко дни некоректните таксита ги няма, после всичко започва отначало”, казва Панев.

  По думите му така се ощетява и общинския бюджет, защото всяка година ОбС гласува субсидия за “Тролейбусен транспорт”. Тази година сумата е 40 000 лева. В други години е достигала и до 100 000 лв. Част от загубите се дължат и на кражбата на клиенти от некоректни таксита, които дебнат около спирките, смятат от общинската фирма.

  “Тролейбусният транспорт има и социална функция. Затова се ядосвам като ги гледам на камерата как ни отмъкват пътниците”, споделя Панев.

  Експеримент на репортер на Haskovo.net на спирката да автогарата през септември потвърди думите на шефа на тролеите за отмъкнатите клиенти. За около час няколко жълти коли качиха близо една трета от чакащите на спирката няколко минути преди пристигането на тролей. За отбелязване е, че големите таксиметрови фирми в Хасково не си позволяват подобни действия и колите им спират дисциплинирано на стоянката от другата страна на бул. “Съединение”. При акцията на МВР, ДАА и НАП миналата седмица обаче некоректните таксита изчезнаха, а опашката от жълти коли от другата страна на булеварда бе стопена наполовина.

  “Разбирам да има закъснение в графика, но колите се движат точно, ако има закъснение, е не повече от една-две минути. В пиковите часове тролеите се движат през 5-10 минути”, допълва Йордан Панев.

  Шофьорът на спипаното в нарушение такси Пламен Пенев заяви пред Haskovo.net, че фирмата има само един автомобил. Той категорично отрече да дебне клиенти по спирките на градския транспорт, въпреки че на много снимки се вижда неговата кола точно около тях. Той допълни, че документите му са в ред и заяви, че винаги е издавал касови бележки. "Спирам там, където иска клиента, но не чакам на забранено", поясни Пенев.

  От приходната агенция пък заявиха, че могат да извършат последващи проверки на фирмата за внесени данъци и осигуровки, възможно е и възлагане на пълна данъчна ревизия за 5-годишен период.

  От автомобилната инспекция пък увериха, че проверките им ще продължат.

  Тодор Кръшков

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (20)

  • 1
   Ха
   хасан
   28 -19
   12:28, 10 окт 2018
   Колко тролеи работят от всички стари щайги?
  • 2
   До
   До Хасан
   27 -5
   12:34, 10 окт 2018
   Нали ако има пътници ще се поддържат !
  • 3
   Гл
   Глобете пътниците!
   27 -18
   13:44, 10 окт 2018
   Да глобят абсолютно всички пътници в тези фалшиви таксита, защото те са съучастници в престъпление. Като одусат бабките и лелките с по 50-60лв, втори път няма да помислят да се качат!
  • 4
   Пу
   пумпала
   16 -10
   14:00, 10 окт 2018
   нека ДАИ да дойде сутрин от 05.30 до 08.30 и да види за какво става дума хванаха един а другите мишоци не да се крият до болницата идете и вижте за какво става дума а кола с номер Х2057КВ всяка сутрин в 09.20 вози принцесите до ЗММ проверете
  • 5
   Пу
   пумпала
   6 -9
   14:01, 10 окт 2018
   нека ДАИ да дойде сутрин от 05.30 до 08.30 и да види за какво става дума хванаха един а другите мишоци не да се крият до болницата идете и вижте за какво става дума а кола с номер Х2057КВ всяка сутрин в 09.20 вози принцесите до ЗММ проверете
   • 12
    123
    1 -3
    20:31, 10 окт 2018
    Утре сутринта сме там
  • 6
   Ре
   Реалист
   12 -2
   15:17, 10 окт 2018
   Преди години спирането на автобусна спирка беше забранено от закона. Сега, незнайно или по скоро знайно защо, промениха закона и на спирките на обществения транспорт е разрешено краткротрайно спиране достатъчно да слезе или да се качи човек. Поставено е само допълнително условие, ако в момента не се пречи на автобус. Така че качването на пътници от таксита по автобусните спирки си е напълно законно. Таксиметровите водачи могат да ги глобяват само за неиздадени касови бонове, но за това не е нужно да ги дебнат по спирките. От където и да се качиш бон ще получиш само ако си поискаш. Друг е въпроса с така наречените " копърки " - частни автомобили които изпълняват таксиметрови услуги.
  • 7
   А
   А
   11 -2
   15:50, 10 окт 2018
   Да пуснат два градски автобуса поне, не да пътуваме по 20мин. от центъра до Орфей.....
  • 8
   Ор
   Орфеец
   7 -1
   16:12, 10 окт 2018
   ПламИне, свършва ти лентата.
  • 9
   Ке
   Кенанския Маймун
   7 0
   17:27, 10 окт 2018
   В Америка ,
   лицензите за таксиметров транспорт се издават от Общината :))
   ... И са под бройка :))
  • 10
   Бу
   буба
   6 0
   18:45, 10 окт 2018
   Пламене опъвай палатката в храстите където пикаеш че тази вечер може да си там
   • Гу
    Гургата
    1 -2
    20:52, 10 окт 2018
    Вече съм на палатката яла дамиго тръскаш
  • 11
   Га
   Гаро
   10 -3
   19:16, 10 окт 2018
   Някой си мисли че е общински бог,ще спират такситата където си искат,щом са лицензирани за превоз на хора .Само да не нарушават ЗДП,и са изрядни пред НАП и ДАА..
   • Ма
    МАНГО
    8 -1
    20:50, 10 окт 2018
    Ами на едната снимка се вижда ясно нарушение - правене на обратен завой през двойно непрекъсната линия.

    ППЗДП
    Чл.63, т.2 "Двойна непрекъсната линия" - М2. На пътните превозни средства е забранено да я застъпват и пресичат;

    Преди години отнесох глоба от 30лв. и 4 контролни точки - ако не ме лъже паметта.
  • 12
   Ма
   МАНГО
   0 0
   20:42, 10 окт 2018
   Егати офиса!
   Секциите от миналия век, а бравата - от по-миналия!
   Не ще да си отишъл пустия му комунизъм!
  • 13
   Шо
   шофьор на тролей
   7 -1
   21:01, 10 окт 2018
   да намалят цената на билета на 50 стотинки и ще возя три пъти повече пътници пробвайте за един два месеца това е пазарната икономика
  • 14
   Гр
   градски
   11 -4
   21:50, 10 окт 2018
   Крайно време е да се сложи максимален брой таксита в града ни.Общината да издава разрешителни под бройка и да има изисквания за професионална книжка и над три нарушения да се отнема лиценза.В Хасково нямаме нужда от толкова таксита струпани в центъра да пречат на всички други водачи .Покрай стоянките е кочина създадена от таксижиите.Повечето от тях изглеждат като прошляци и така миришат и колите им. По малко на брой таксита ще вършат същата работа и ще печелят по добре и ще имат интерес да работят добре.Не е ли възможно да стоят някъде по крайните квартали и да не създават хаос в централната част.Почти няма човек без телефон и може да си поръча такси за където му е удобно.
  • 15
   Аз
   Аз
   9 -2
   22:26, 10 окт 2018
   Живеем в условията на пазарна икономика, така че всеки е свободен да избере тролей или такси. И след като не е нарушение краткотрайния престой на автобусна спирка, не виждам къде е проблема, освен в главата на г-н Панев, заради това, че не може да си върже приходите. В крайна сметка, който е решил да се качи на такси, няма да се качи на тролей и обратното.
  • 16
   11
   112233
   7 0
   22:29, 10 окт 2018
   и да придадат по-чист вид на тролеите.. с почистващи и дезинфекциращи препарати по прозорците, седалките и най-вече където хората се хващат... и то ежедневно.. само с премитане не се получава;

   да сложат и климатици , че лятото при 20 минутно пътуване от орфей до центъра слизаш от тролея дрогиран от няколко аромата пот и мокър като след баня;

   относно 20мин. пътуване защо общината не вложат малко средства и не направят връзка от кръстовището до бившето пени с кръстовището до автогарата? ще се съкрати времето за пътуване, а ако е заради болницата, то 308 спира до входа й на Васил Левски, а 108 може да спира срещу военна болница;

   да не говорим, че голяма част от орфейци , работят в посока пазара, Болярово.. деца учат в Иван Рилски, В.Левски, тоха, икономическия... удобни са спирките на Раковска, но е безсмислено половин часовото обикаляне през цигарената...
   ... ми върнете 408-то бе хора...

   ето за това орфейци се качват на тези таксита... изчистете тези моменти създайте комфорт и удобство на пътниците и такситата сами ще окапят
  • 17
   Уважаеми господин Пенев, може ли да обясните на хората как в пиковете часове тролей има на 5-10 минути след като само един тролей обикаля по линията Цинтър - Орфей - Център и тази обиколка отнема между 20-30 минути в зависимост от "бързината" на някои от шофьорите. До номер 3- аз тебе да те питам ако, бързаш за работа или пък за някъде другаде, дали ще имаш време да чакаш ЕДНИЧКИЯ тролей да дойде и после да пътуваш петнайсетина минути до центъра, естествено ако някоя от тирантите не падне и още повече да се забавиш? А и да не мислиш, че на мен ми е много приятно да се бутам с още двама човека на задна седалка на миризливо такси и затова прибягвам до тях? Не - просто тролейбусния транспорт отдавна е съсипан, но никой не си размърдва мозъка да измисли нов вариант за градски транспорт, който да се движи по-често. Затова такситата на цената на билета виреят.

  Хороскоп за 15.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
  15 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
  15 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
  15 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
  15 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
  15 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
  15 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
  15 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
  15 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  15 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
  15 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
  15 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
  15 юни 2021
  Последни новини