От х:

Днес в x:

Погнаха такситата, дебнещи клиенти по спирките в Хасково, един глобен

    Акция срещу некоректните таксита, които дебнат клиенти по спирките на градския транспорт проведе във вторник ДАА Хасково съвместно с НАП. Така наречените “тайни клиенти” на приходната агенция се качили в такси малко преди спирката на градския транспорт до автогарата. В “Орфей” обаче жълтият автомобил бе спрян от полиция и инспектори от ДАА. Тайните клиенти на данъчните свидетелстваха, че на пътниците, слезли по пътя от автогарата до “Орфей” не са издавани касови бонове от таксиметровия апарат, който обаче бил включен. Контролът на таксиметровия превоз е възложен на автомобилната инспекция, откъдето на таксидижията Пламен Пенев били съставени два акта – единият за неиздаване на касов бон, другият – за непопълнена пътна книжка. Глобата за първото нарушение е 500 лв., за второто – 200, уточни шефът на ДАА Хасково Антон Ставрев. При вчерашната акция са били проверени още 4 таксиметрови автомобила, като един от тях също е отнесъл глоба заради липса на удостоверение за водач на таксиметров автомобил.

    За такситата, дебнещи клиенти около спирката на тролеите до автогарата алармира шефът на “Тролейбусен транспорт” Йордан Панев. Там има монтирана камера, за да се следи дали тролеите спазват разписанието. Така шефът на тролеите установил 4-5 автомобила, които спират на забранено на метри след спирката, точно до пешеходната пътека, няколко минути преди пристигането на тролея и обирали пътниците им. Някои пък дори събирали клиенти направо от спирката, като спирали там и ги канели да се качат в жълтата кола до “Орфей” на цената на билета.

    “Понякога Общинска полиция глобява спрелите там таксита. В такива дни приходите от билети за тролеите се увеличават с 10-20 процента. Но това са инцидентни акции, няколко дни некоректните таксита ги няма, после всичко започва отначало”, казва Панев.

    По думите му така се ощетява и общинския бюджет, защото всяка година ОбС гласува субсидия за “Тролейбусен транспорт”. Тази година сумата е 40 000 лева. В други години е достигала и до 100 000 лв. Част от загубите се дължат и на кражбата на клиенти от некоректни таксита, които дебнат около спирките, смятат от общинската фирма.

    “Тролейбусният транспорт има и социална функция. Затова се ядосвам като ги гледам на камерата как ни отмъкват пътниците”, споделя Панев.

    Експеримент на репортер на Haskovo.net на спирката да автогарата през септември потвърди думите на шефа на тролеите за отмъкнатите клиенти. За около час няколко жълти коли качиха близо една трета от чакащите на спирката няколко минути преди пристигането на тролей. За отбелязване е, че големите таксиметрови фирми в Хасково не си позволяват подобни действия и колите им спират дисциплинирано на стоянката от другата страна на бул. “Съединение”. При акцията на МВР, ДАА и НАП миналата седмица обаче некоректните таксита изчезнаха, а опашката от жълти коли от другата страна на булеварда бе стопена наполовина.

    “Разбирам да има закъснение в графика, но колите се движат точно, ако има закъснение, е не повече от една-две минути. В пиковите часове тролеите се движат през 5-10 минути”, допълва Йордан Панев.

    Шофьорът на спипаното в нарушение такси Пламен Пенев заяви пред Haskovo.net, че фирмата има само един автомобил. Той категорично отрече да дебне клиенти по спирките на градския транспорт, въпреки че на много снимки се вижда неговата кола точно около тях. Той допълни, че документите му са в ред и заяви, че винаги е издавал касови бележки. "Спирам там, където иска клиента, но не чакам на забранено", поясни Пенев.

    От приходната агенция пък заявиха, че могат да извършат последващи проверки на фирмата за внесени данъци и осигуровки, възможно е и възлагане на пълна данъчна ревизия за 5-годишен период.

    От автомобилната инспекция пък увериха, че проверките им ще продължат.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (20)

    • 1
      Ха
      хасан
      28 -20
      12:28, 10 окт 2018
      Колко тролеи работят от всички стари щайги?
    • 2
      До
      До Хасан
      28 -5
      12:34, 10 окт 2018
      Нали ако има пътници ще се поддържат !
    • 3
      Гл
      Глобете пътниците!
      28 -18
      13:44, 10 окт 2018
      Да глобят абсолютно всички пътници в тези фалшиви таксита, защото те са съучастници в престъпление. Като одусат бабките и лелките с по 50-60лв, втори път няма да помислят да се качат!
    • 4
      Пу
      пумпала
      17 -10
      14:00, 10 окт 2018
      нека ДАИ да дойде сутрин от 05.30 до 08.30 и да види за какво става дума хванаха един а другите мишоци не да се крият до болницата идете и вижте за какво става дума а кола с номер Х2057КВ всяка сутрин в 09.20 вози принцесите до ЗММ проверете
    • 5
      Пу
      пумпала
      6 -9
      14:01, 10 окт 2018
      нека ДАИ да дойде сутрин от 05.30 до 08.30 и да види за какво става дума хванаха един а другите мишоци не да се крият до болницата идете и вижте за какво става дума а кола с номер Х2057КВ всяка сутрин в 09.20 вози принцесите до ЗММ проверете
      • 12
        123
        1 -3
        20:31, 10 окт 2018
        Утре сутринта сме там
    • 6
      Ре
      Реалист
      12 -2
      15:17, 10 окт 2018
      Преди години спирането на автобусна спирка беше забранено от закона. Сега, незнайно или по скоро знайно защо, промениха закона и на спирките на обществения транспорт е разрешено краткротрайно спиране достатъчно да слезе или да се качи човек. Поставено е само допълнително условие, ако в момента не се пречи на автобус. Така че качването на пътници от таксита по автобусните спирки си е напълно законно. Таксиметровите водачи могат да ги глобяват само за неиздадени касови бонове, но за това не е нужно да ги дебнат по спирките. От където и да се качиш бон ще получиш само ако си поискаш. Друг е въпроса с така наречените " копърки " - частни автомобили които изпълняват таксиметрови услуги.
    • 7
      А
      А
      11 -2
      15:50, 10 окт 2018
      Да пуснат два градски автобуса поне, не да пътуваме по 20мин. от центъра до Орфей.....
    • 8
      Ор
      Орфеец
      7 -1
      16:12, 10 окт 2018
      ПламИне, свършва ти лентата.
    • 9
      Ке
      Кенанския Маймун
      7 0
      17:27, 10 окт 2018
      В Америка ,
      лицензите за таксиметров транспорт се издават от Общината :))
      ... И са под бройка :))
    • 10
      Бу
      буба
      6 0
      18:45, 10 окт 2018
      Пламене опъвай палатката в храстите където пикаеш че тази вечер може да си там
      • Гу
        Гургата
        1 -2
        20:52, 10 окт 2018
        Вече съм на палатката яла дамиго тръскаш
    • 11
      Га
      Гаро
      10 -3
      19:16, 10 окт 2018
      Някой си мисли че е общински бог,ще спират такситата където си искат,щом са лицензирани за превоз на хора .Само да не нарушават ЗДП,и са изрядни пред НАП и ДАА..
      • Ма
        МАНГО
        8 -1
        20:50, 10 окт 2018
        Ами на едната снимка се вижда ясно нарушение - правене на обратен завой през двойно непрекъсната линия.

        ППЗДП
        Чл.63, т.2 "Двойна непрекъсната линия" - М2. На пътните превозни средства е забранено да я застъпват и пресичат;

        Преди години отнесох глоба от 30лв. и 4 контролни точки - ако не ме лъже паметта.
    • 12
      Ма
      МАНГО
      0 0
      20:42, 10 окт 2018
      Егати офиса!
      Секциите от миналия век, а бравата - от по-миналия!
      Не ще да си отишъл пустия му комунизъм!
    • 13
      Шо
      шофьор на тролей
      7 -1
      21:01, 10 окт 2018
      да намалят цената на билета на 50 стотинки и ще возя три пъти повече пътници пробвайте за един два месеца това е пазарната икономика
    • 14
      Гр
      градски
      12 -4
      21:50, 10 окт 2018
      Крайно време е да се сложи максимален брой таксита в града ни.Общината да издава разрешителни под бройка и да има изисквания за професионална книжка и над три нарушения да се отнема лиценза.В Хасково нямаме нужда от толкова таксита струпани в центъра да пречат на всички други водачи .Покрай стоянките е кочина създадена от таксижиите.Повечето от тях изглеждат като прошляци и така миришат и колите им. По малко на брой таксита ще вършат същата работа и ще печелят по добре и ще имат интерес да работят добре.Не е ли възможно да стоят някъде по крайните квартали и да не създават хаос в централната част.Почти няма човек без телефон и може да си поръча такси за където му е удобно.
    • 15
      Аз
      Аз
      9 -3
      22:26, 10 окт 2018
      Живеем в условията на пазарна икономика, така че всеки е свободен да избере тролей или такси. И след като не е нарушение краткотрайния престой на автобусна спирка, не виждам къде е проблема, освен в главата на г-н Панев, заради това, че не може да си върже приходите. В крайна сметка, който е решил да се качи на такси, няма да се качи на тролей и обратното.
    • 16
      11
      112233
      7 0
      22:29, 10 окт 2018
      и да придадат по-чист вид на тролеите.. с почистващи и дезинфекциращи препарати по прозорците, седалките и най-вече където хората се хващат... и то ежедневно.. само с премитане не се получава;

      да сложат и климатици , че лятото при 20 минутно пътуване от орфей до центъра слизаш от тролея дрогиран от няколко аромата пот и мокър като след баня;

      относно 20мин. пътуване защо общината не вложат малко средства и не направят връзка от кръстовището до бившето пени с кръстовището до автогарата? ще се съкрати времето за пътуване, а ако е заради болницата, то 308 спира до входа й на Васил Левски, а 108 може да спира срещу военна болница;

      да не говорим, че голяма част от орфейци , работят в посока пазара, Болярово.. деца учат в Иван Рилски, В.Левски, тоха, икономическия... удобни са спирките на Раковска, но е безсмислено половин часовото обикаляне през цигарената...
      ... ми върнете 408-то бе хора...

      ето за това орфейци се качват на тези таксита... изчистете тези моменти създайте комфорт и удобство на пътниците и такситата сами ще окапят
    • 17
      Уважаеми господин Пенев, може ли да обясните на хората как в пиковете часове тролей има на 5-10 минути след като само един тролей обикаля по линията Цинтър - Орфей - Център и тази обиколка отнема между 20-30 минути в зависимост от "бързината" на някои от шофьорите. До номер 3- аз тебе да те питам ако, бързаш за работа или пък за някъде другаде, дали ще имаш време да чакаш ЕДНИЧКИЯ тролей да дойде и после да пътуваш петнайсетина минути до центъра, естествено ако някоя от тирантите не падне и още повече да се забавиш? А и да не мислиш, че на мен ми е много приятно да се бутам с още двама човека на задна седалка на миризливо такси и затова прибягвам до тях? Не - просто тролейбусния транспорт отдавна е съсипан, но никой не си размърдва мозъка да измисли нов вариант за градски транспорт, който да се движи по-често. Затова такситата на цената на билета виреят.
    Последни новини